Verdidebatt

Kirkens munnkurv på islamkritikere

Med sitt meget sterke politiske engasjement for økt migrasjon fra totalitære og islamske kulturer til Norge, er det urovekkende at Den norske kirke (Dnk) samtidig gir munnkurv til prester som kommer med legitim islamkritikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er Trønder-Avisa som i artikkelen

melder om at Nidaros biskop Tor Singsaas reagerer sterkt på islamkritikk fra sogneprest Arndís Ósk Hauksdóttir i Ogndal og Henning som har vært medlem av islamkritiske grupper på Facebook,og det er dypt beklagelig når han

:

«Det som er problematisk er at hun deltar i disse gruppene, og også gir uttrykk for kontroversielle synspunkt. Det som er sagt innenfor kirka er at man skal være varsom med hvilke Facebook-grupper man deltar i og hva man gir uttrykk for.»

Både Trønderavisa og NRK omtaler Facebook gruppene som «muslimfientlige», et premiss som Singsaas ser ut til å godta uten å kjenne innholdet eller agenda for disse gruppene. Det er en stor forskjell på å ha en sunn skepsis i forhold til islam og det å hate muslimer. Her tillegger journalister og ledelsen i Dnk hatmotiver til sine meningsmotstandere, og hvis islamkritikere så enkelt kan avfeies som hatere, er dette meget alvorlig for ytringsfriheten.

Videre sier biskopen:

«Det skal være ytringsfrihet for en prest som kan ha både ideologiske og politiske synspunkt. Men en er nødt til å se på dette i forhold til den offentlige rollen som prest. Da kan man ikke gi uttrykk for meninger som er i strid med kirkas grunnleggende synspunkt. Vi skal komme godti land med dette, men jeg er nødt til å si fra i det offentlige rom når det er meninger som er så på tvers av det kirka står for.»

Betyr dette at Dnk mener at et aktivt trosforsvar for kristen tro i møtet med islam er påtvers av et kirka står for? Vi får anta at et grunnleggende standpunkt for Dnk er at Jesus er det eneste vegen til frelse og at dette ikke kan skje via islam. Men når Dnk ikke ønsker en teologiskdebatt om dette, og når de sier islamkritikere innen egen organisasjon står for motstridende synspunkter, da blir debatten rett og slett fordummende.

I nyhetsaktuelle Åpne Dører, som jobber mye med forfulgte kristne i blant annet islamskeland, sier broder Andreas det på en fin måte. For han betyr islam, I Sincerely Love All Muslims, jeg elsker inderlig alle muslimer.

Politisk er jeg utenrikskoordninator for det nasjonalkonservative partiet Demokratene i Norge og fylkesleder i Sør-Trøndelag, og enn så lenge ogsåmedlem av Dnk. Vi er ikke et kristent parti som sådan, selv om vi er stolte av vår kristne kulturbakgrunn. Demokratene er kjent som et islam- og innvandringskritisk parti, men for meg som kristen er det viktig at vi ikke er et parti som lar oss styre av hat og frykt, og jeg vil at alt det jeg gjør som politiker skal gjennomsyres av Kristi kjærlighet. Og i Demokratene er vi knallharde med medlemmer som ikke behandler mennesker med den respekten de fortjener. Vi har nulltoleranse for rasisme, og ekstremistervil bli ekskludert.

Ja, vi ønsker å begrense migrasjonen fra islamske kulturer så mye som overhodet mulig på grunn av de enorme demografiske konsekvensene som følger av slik innvandring. Vi ønsker å ta troende muslimer på alvor når de tror på islams originalkilder, Koranen og Sunna, og vi tar dem på alvor når de mener at Koranen er Allahs direkte inspirerte og uforanderlige ord. Derfor sier vi nei til migrasjon fra islamske kulturer, men vi skal likevel være anstendige i måten vi snakker med og om muslimer. Derfor snakker jeg gjerne med muslimske ledere, slik jeg gjorde med imam Tayeb Berghout i Trondheim. Han har farlige holdninger, men jeg setter meg gjerne ned med han ogandre muslimer.

Dr. Berghout har også vært dialogpartner med Dnk i Nidaros siden 2001, men det er urovekkende at de ansvarlige for dialogen i bispedømmet ikke har en Koran, ikke har lest i Koranen og ikke har grunnleggende kunnskap om islamsk teologi.

Det er viktig at vi fåren god debatt om islam som ikke er fordummende. Derfor trenger vi Demokratene i Stortingsvalget for at skal kunne ha en debatt om hvordan islam påvirker samfunnet vårt, Og her kan vi ikke stole på FrP som ikke har forstått islam i det hele tatt. Tidligere justisminister Anders Anundsen mente ekstremister hadde misbrukt islam da islamske terrorister angrep København. Slike fordummende utsagn vil aldri komme fra oss i Demokratene.

Vi håper vi kan målbære disse standpunktene frem mot valget i september uten å bli stempletsom rasister eller anti-demokrater.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt