Kommentar

Et førjulsmareritt

Terroristene prøver å ramme oss når vi har det hyggelig sammen. Denne gangen kom angrepet mot et julemarked i Berlin.

En søtlig duft av brente mandler og grillet bratwurst stryker forbi nesa di. Fra de rødbrune bodene selges pepperkaker med «Ich liebe dich» skrevet med løkkeskrift i glasur, strikkede votter og stearinlys formet som morsomme dyr. Flere finner varmen over dampende gløggkopper i tønner innredet som små serveringshytter.

Det er bare ei uke siden jeg sto på julemarkedet utenfor Kaiser Wilhelm-kirken i Berlin. Omgitt av glitrende juletrær og fargerike papirstjerner drakk vi glühwein og spiste nystekte poffertjes med smør og sukker. Rundt oss var barnefamilier, vennegjenger og par, både tyskere og turister. Det virket som om alle var der av samme grunn: Ikke først og fremst for å kjøpe krimskrams å ta med hjem, men for å la julestemninga komme sigende. Og for å være sammen.

«Her kan det sikkert være lommetyver,» tenkte jeg, og forsikret meg om at mobilen lå godt nede i jakkelomma. Ikke én gang streifet tanken på at jeg befant meg midt i et terrormål.

Sted for glede

I ettertid er det ganske åpenbart. Et julemarked ligger midt i byen, det er åpent og tilgjengelig, og det er fullt av folk.

Mandag kveld kjørte en lastebil inn i akkurat dette julemarkedet, som ligger rett ved den populære handlegata Kurfürstendamm i Berlin. Tolv mennesker ble drept. Nesten femti ble skadd, noen av dem kritisk. Tysk politi sa i går at de ikke er tvil om at det var et angrep.

Hendelsen føyer seg inn i et mønster, som har blitt ekstra tydelig det siste året: Terrorister slår til der folk kommer for å ha det fint sammen.

For et drøyt år side ble 130 mennesker drept under en rockekonsert i Paris. I mars ble 72 mennesker drept i en familiepark i Lahore i Pakistan. I juni ble 50 drept og 53 såret på en nattklubb i Orlando. I juli drepte en selvmordsbomber over 250 mennesker ved et kjøpesenter i Bagdad under ramadan. Noen uker seinere ble 84 mennesker drept da folk hadde samlet seg for å feire den franske nasjonaldagen i Nice.

Alle angrepene kom mot helt vanlige mennesker, på steder som burde representere glede. Det mest skremmende er at den eneste måten du kan forsikre deg om at du ikke kan bli utsatt for denne typen angrep, er å holde deg hjemme.

Prisgitt andre

Nå skjerper politiet i Oslo sikkerheten og øker patruljeringen blant annet i julemarkedet i sentrum. Samtidig vet vi at det er så å si umulig å være sikre på at det ikke skjer noe. Å oppholde seg i det offentlige rom, vil alltid innebære risiko. Et åpent samfunn som vårt, vil alltid ha terrormål. Likevel må vi tørre å stole på hverandre, for hvis vi mister tilliten til mennesker rundt oss, mister vi også friheten vi setter så høyt.

Derfor kan det være nyttig å huske at du legger livet ditt i andres hender hver dag. Og i de aller fleste tilfellene går det veldig bra. For selv om folk ikke nødvendigvis ønsker deg alt det beste i livet, vil de færreste gjøre deg noe vondt.

Mistenksomhet

Det er lett å glemme at vi hele tida er prisgitt andres godhet og samvittighet. At hun som bor vegg i vegg ikke bestemmer seg for å tenne bål i stua en lørdagskveld. At kokken ikke heller rottegift i maten din. At partneren din ikke kveler deg med ei pute mens du sover.

For når terroren rammer, kommer mistenksomheten. Og med mistenksomhet skapes frykt – for hvem som kan være terrorister og hvor terroren skjer neste gang. Det er hele målet med slike angrep. Terroristene vil ikke bare skade og drepe, men også spre frykt i befolkningen.

Sint

Men da vi mandag kveld fikk melding om angrepet i Berlin, ble jeg ikke redd. Jeg ble sint. Noen prøver å skremme oss fra å ha det fint sammen. Det må de ikke få lov til. Vi skal kunne være glade, feire og hygge oss uten å være redde.

Fra hotellrestauranten så vi ned på julemarkedet på Breitscheidplatz. I vinduet lyste to meter høye neonbokstaver som er synlige også fra gateplan. Kanskje så terroristen skiltet før han styrte lastebilen inn i folkemengden. Antakeligvis gjorde han ikke det. For kontrasten til mandagens terrorhandling blir for stor.

På skiltet står det: Life is beautiful.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar