Kristin Bruun

2    194

Amal Aden i apestokken

"Mine ytringer har ofte utløst sterke reaksjoner. For meg er det selvsagt at det jeg sier kan bli kritisert, saklig kritikk tåler jeg godt, det skulle bare mangle. Det som rammer meg mest ved den kritikken som rettes mot meg nå, er at den mistenkeliggjør meg som person, og ved dette, alt jeg har skrevet, alt jeg har sagt." Amal Aden

Publisert for rundt 1 måned siden / 404 visninger.

Amal Aden ble plassert i apestokken. Ill. K.B. BruunDe tre journalistene Simen Sætre, Anders Firing Lunde og Sigve Indregard i Morgenbladet forsøkte sikkert å få klarhet i noe, da de skrev det som forhåpentlig er det mest rasistiske i avisens historie. Det gikk ut over den somaliske forfatteren og foredragsholderen Amal Aden, som de herrer aller nådigst innrømmer retten til å være en sterk og utfordrende stemme.

Forfatter og analfabet

Uten å bry seg med faktasjekk baserer disse tre journalistene seg på uverifiserte påstander, og gjennomfører et fullstendig karakterdrap på Amal Aden. Ifølge denne gjengen i Morgenbladet er Aden nærmest analfabet, og må ha drevet sitt forfatterskap med ikke ubetydelig hjelp og støtte - kanskje fra skriveføre og samme type "faktasjekkende" mennesker som dem selv. Les bare:

"Aden kommer fra en muntlig, somalisk fortellertradisjon uten moderne, vestlige krav til dokumentasjon og etterprøvbarhet. Hun var analfabet til tenårene. I Norge løftes hun opp i en medievirkelighet med sannhetskrav."

Fra å være en oppegående, ressurssterk forfatter, ble hun redusert til en tilnærmet analfabet uten evne til etterrettelighet. Som skal være blitt løftet opp av oss nordmenn, i all vår godhet. Så vidt jeg kan se, har vi ikke løftet verken henne eller de andre skamløse jentene. Vi har latt dem falle igjen og igjen, og uinteressert tenkt at vi lurer på om de reiser seg igjen. Så gjør de det, og vi applauderer - til de faller igjen.

Politiet korrigerte Utrop

Gjengen i Morgenbladet hadde mulighet for å tenke seg om en gang til før de publiserte griseriet. Politiet reagerte med en pressemelding: påstandene som ble fremsatt gjennom magasinet magasinet  Utrop kunne ikke stå uimotsagt. Amal Aden hadde kanskje vært tjent med at politiet sa mer, men siden politiet nå er politiet, mente de på sin side at de ikke kunne gjøre det.

Aden og Rolness-effekten

Bloggeren Gunnar Roland Tjomlid anklager sosiologen Kjetil Rolness for å ha forårsaket økt innvandringsmotstand  etter at Rolness pirket i Tjomlids lemfeldige omgang med tall og fakta  i den norske "medievirkelighet med sannhetskrav".

Rolness kritiserte karakterdrapet på den innvandrede Amal Aden i klare ordelag, hvilket kan være et nytt utslag av Rolness-effekten:

"når de ikke får svarene de ønsker, går de inn i rollen som hobbypsykologer, og begår noe nær et karakterdrap forkledt som medfølende analyse. Tre hvite, veltilpassede menn mot en sort, utsatt kvinne med politibeskyttelse og hemmelig adresse."

Jeg tror vi har godt av  Rolness-effekten.

Blir man ape når man sier dem i mot?

Andre sterke kvinnestemmer med ikke-norsk bakgrunn trosset faren for jungelstempel og apestokk, og har tatt til motmæle mot det rasistiske karakterdrapet fra Morgenbladets gutteklubb. Kadra Yusuf ga et befriende svar på tiltale til Morgenbladets journalist. Shabana Rehman Gaarder spurte åpent om Morgenbladet hadde gått fra vettet. Det kan være den omtalte ekstrempsykologien til Morgenbladet som har slått inn, for alt vi vet.

Faktahetssjekk av den norske medievirkeligheten

Twitter-fenomenet Doremus Schafer faktasjekket. Det kan se ut som om Adens "fortellertradisjon" har langt mer for seg enn den norske medievirkeligheten med sine sannhetskrav, og at gutteklubben i Morgenbladet bør pålegges å betale for å referere noen av Adens foredrag.

Amal Adens svar

Jeg blir fylt av respekt når jeg leser Amal Adens svar. At hun klarer å oppvise så mye verdighet etter den skittstormen hun har fått mot seg, og den manglende eller lunkne oppfølgingen fra resten av oss "hvitingene". For å holde meg til en terminologi jeg antar Morgenbladet synes er like grei.

1 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #6

Kristin Bruun

2 innlegg  194 kommentarer

Har ikke Aden fakta?

Publisert rundt 1 måned siden

Jeg blir litt oppgitt, Sverre, for her har jeg lenket til Doremus Schafers faktagjennomgang i Dagbladet. En enda lengre (og grundigere) versjon ligger på bloggen hans

Kan du please lese de fakta han beskriver med de faktiske sitatene, og så fortelle oss på nytt hvor Amal Aden skal ha sviktet og demonstrert sin ekstrem-psykologi og sin fortellertradisjon og angivelig manglende uetterrettelighet? Dette er en drittpakke, unnskyld fransken. Ikke at du kommer med den, men du er blitt offer for den. Den som er først til mølla blir oftest hørt, uten at det gir dem mer rett av den grunn. 

Utrop er ikke etterrettelige. 

Svar
Kommentar #7

Sverre Avnskog

232 innlegg  7588 kommentarer

Ulike meninger

Publisert rundt 1 måned siden

Du må nok akseptere at du ikke sitter med noen fasit her, Bruun. Jeg har lest alle artiklene du har linket til(Unntatt den i Morgenbladet fordi den kun er for abonnenter), i tillegg til at jeg har lest flere av Amal Adens egne artikler. Og jeg ser ved selvsyn at hun ikke er særlig opptatt av å dokumentere påstander hun kommer med. Og der hevder jeg altså at hun burde være mer opptatt av å kunne dokumentere det hun skriver om. Det vil tjene hennes sak.

Jeg oppfatter deg som relativt subjektiv, og jeg ser flere nyanser i dette enn det du gjør. Jeg er ikke offer for noen drittpakke. Jeg leser og reflekterer på helt fritt grunnlag. Jeg har aldri gitt min støtte til utsagn som sier noe om Adens såkalte ekstrempsyke, så hvorfor skal jeg forsvare det? Jeg har allerede uttalt at noen av kritikerne sannsynligvis har gått for langt i sin kritikk, men som jeg henviser til, så er det ikke noe uvanlig i seg selv at journalister vurderer folks psyke. Synes du f eks det var greit at norske psykologer deltok i fjerndiagnostisering av Trump og konkluderte med at han er narsissistisk psykopat med autistiske trekk? 

Jeg kan ikke huske at protestene var akkurat ville mot slik type omtale i mediene.

Dermed anser jeg meg som ferdig med denne debatten.

Ha en fin søndag!

Mvh Sverre


1 liker  
Svar
Kommentar #8

Kristin Bruun

2 innlegg  194 kommentarer

Aden = verdens mektigste mann?

Publisert rundt 1 måned siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.
Du må nok akseptere at du ikke sitter med noen fasit her, Bruun. Jeg har lest alle artiklene du har linket til(Unntatt den i Morgenbladet fordi den kun er for abonnenter), i tillegg til at jeg har lest flere av Amal Adens egne artikler. Og jeg ser ved selvsyn at hun ikke er særlig opptatt av å dokumentere påstander hun kommer med. Og der hevder jeg altså at hun burde være mer opptatt av å kunne dokumentere det hun skriver om. Det vil tjene hennes sak

Du har helt rett i at heller ikke jeg sitter med noen fasit, men jeg forstår ikke at du fortsatt avviser de mange som har imøtegått anklagene og begrunnet med sine fakta. 

Jeg ser ikke at du dokumenterer dine påstander, så diskusjonen blir litt vanskelig på det grunnlag: du gjør akkurat det som du anklager Aden for å gjøre, mens du uten å spesifisere avviser alle som har begrunnet og henvist til fakta. 

Hva synes du for eksempel om Doremus Schafers grundige gjennomgang (lenke til blogginnlegget)? Han tar et forbehold jeg ikke ser at du gjør:
"hvordan den opprinnelige fremstillingen av dette konkrete punktet har vist seg å være særdeles villedende". 

Han sier heller ikke at han sitter med fasit, han tar for seg noen punkter og dokumenterer sine påstander om dem. Det hadde det vært fint om du også gjorde: hvis jeg har rett i at dette er en drittpakke mot Aden, så bidrar du bare til spredningen av den når du skriver som du gjør. Det bør du ikke. 

Ad din sammenligning av Aden med USAs påtroppende president: er du helt sikker på at disse to er sammenlignbare størrelser? Verdens mektigste mann mot en bitteliten somalisk stemme, som trosser skitten man forsøker å sverte henne med?

Svar
Kommentar #9

Sverre Avnskog

232 innlegg  7588 kommentarer

Jeg sammenligner ikke Aden med Trump

Publisert rundt 1 måned siden
Kristin Bruun. Gå til den siterte teksten.
Ad din sammenligning av Aden med USAs påtroppende president: er du helt sikker på at disse to er sammenlignbare størrelser? Verdens mektigste mann mot en bitteliten somalisk stemme, som trosser skitten man forsøker å sverte henne med?

Jeg bare viser til eksempelet Trump for å dokumentere at det slett ikke er så uvanlig å vurdere folks psyke i media. Det som er galt, må være galt både i det store og i det små.

Dersom det er prinsipielt galt å uttale seg om offentlige personers psyke, så har det ingen betydning om man vurderer verdens mektigste mann eller en forfatter i Norge. Er du prinsipielt enig i at det skal man ikke gjøre, eller skal dette prinsippet kun gjelde dem du sympatiserer med og ikke dem du føler antipati mot?

Du tar absolutt og helt feil når du påstår at jeg ikke dokumenterer påstandene mine. Jeg har vist til flere eksempler der jeg mener Aden hadde kommet bedre ut av det med skikkelig dokumentasjon. Det må være du som har oversett eksemplene, eller bevisst overser dem.

Jeg henviste f eks til Adens artikkel i Dagbladet der hun påstår at hatet mellom gruppene i Norge blir stadig større, avstanden større og fremmedfrykten verre. Men hun presenterer ingen dokumentasjon, og dermed blir det kunne påstander. Jeg henviser til at flere undersøkelser de siste årene viser det motsatte av det Aden påstår. Toleransen øker og avstanden minker.

Er det et godt nok eksempel for deg? Jeg synes også det er uklart om de omtalte 322 trussel meldingene egentlig var 322 sms'er med trusler i noen av dem, for hun skrev selv at hun sluttet å lese dem. Altså kunne hun ikke vite hva som står i dem. 

Er det for øvrig oppklart om det medfører riktighet at hun ble boikottet av taxi-sjåfører i Kristiansand og ellers i landet? NRK skriver dette om den saken. 

Jeg skjønner ellers ikke helt hvorfor du tar så på vei fordi jeg har et litt mer nyansert syn på denne saken enn deg. Jeg har egentlig ikke gjort annet enn å hevde at Aden hadde tjent på å kunne fremlegge bedre dokumentasjon, og ellers har jeg tatt grundig avstand fra alt som smaker av trusler og rasisme.

Mvh Sverre
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Mona Ekenes kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 4 timer siden / 314 visninger
Sverre Avnskog kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 5 timer siden / 314 visninger
Petter Kvinlaug kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 5 timer siden / 314 visninger
Kristian Kahrs kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 5 timer siden / 314 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 5 timer siden / 314 visninger
Sverre Avnskog kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 6 timer siden / 314 visninger
Petter Kvinlaug kommenterte på
- Dette er eit pågåande justismord
rundt 6 timer siden / 685 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 6 timer siden / 314 visninger
Peder M.I. Liland kommenterte på
- Dette er eit pågåande justismord
rundt 6 timer siden / 685 visninger
Petter Kvinlaug kommenterte på
Sletting av kommentarer o.l.
rundt 6 timer siden / 314 visninger
Sverre Avnskog kommenterte på
Når politikken blir nådeløs
rundt 6 timer siden / 4712 visninger
Arne D. Danielsen kommenterte på
Baklengsintegrering
rundt 6 timer siden / 2334 visninger
Les flere