Magne Raundalen

9

Et barn er født, et barn er dødt

Vi går mot jul i et land som er skadet i sin innerste medmenneskelighet, som har skapt helter blant dem som er mest hardhjertede i møtet med de vergeløse barna fra Syria.

Publisert: 16. des 2016  /  11667 visninger.

Jesus fra Nasaret het han og ble født i en stall og hans levende legeme ble svøpt og lagt i en krybbe, og beretningen om hans nedkomst har gjennom nesten to tusen år landet i selve kjernen for vår medmenneskelighet, vår beskyttende ømhet for det vergeløse barnet.

Aylan Kurdi het han, fra Kubani i Syria, og hans tre år gamle, døde legeme drev i land på en strand i ferieparadiset Bodrum i Tyrkia. Fra første øyeblikk traff bildet vår innerste medmenneskelighet, vår beskyttende ømhet for det vergeløse barnet.

Den engelske avisen med det flotte navnet «INDEPENDENT» skrev at hvis dette bildet ikke beveget oss i flyktningpolitikken, hva skulle da gjøre det?

Motbevegelsen kom raskt, og de  angrep våre ytre sjele-lag; hvor frykten og egoismen bor. Skremmerne stormet inn på stranden fra alle kanter, og ville fjerne bildet. De var allerede skaket av Angela Merkel som den 31. august, dagen før Aylan Kurdi og broren druknet, hadde sagt at «wir schaffen es!»; og åpnet for en million. Svenskene hadde åpnet sine hjerter og tatt 80 000. Hos oss ble det store bølger av tallet 8000, for med 10 (tusen), da ville Norge gå under; og velferd og velstand til våre barn ville bli alvorlig truet. Var vi ikke redde for det, da løy vi. For bakom var vi falske godhetstyranner som skjulte frykten og egoismen vår, og lot som om vi var bedre enn andre. Det var forferdelige tilstander i vårt lille land. Og de har vedvart.

Vi går derfor mot jul i et land som er skadet i sin innerste medmenneskelighet, som har skapt helter blant dem som er mest hardhjertede i møtet med de vergeløse barna fra Syria. Fryktskaperne som faktisk har villet skjule for våre øyne at vi egentlig skal være ubeveget, også av Syria, av den største katastrofe og menneskelige lidelse, etter krigen. Vi må bare glemme Syria, fordi vi må være strenge i flyktningpolitikken, fordi det handler om våre egne barns framtid. Som juleglede kan vi derfor legge en halv milliard under treet som vi har spart fordi vi var strenge og glemte Syria. Ubarmhjertigheten mot Syria var lønnsom. Så nå kan vi hjelpe dem der de er.

På min kalkulator blir det 14 øre dagen, når vi skal være strenge og fordele det bare på 10 millioner, blant de mest nødlidende siden krigen. Selv ganske små barn forstår at disse ti millionene på flukt, de kan ikke komme hit. Men de samme barna vet meget godt at 14 øre dagen, det er ingen ting.

Vi blir fortalt at Flyktningkonvensjonen må sammenlignes med en sykehusinnleggelse. På sykehuset, det vil si som flyktning i Norge skal de få den hjelp de trenger så lenge de svever mellom liv og død, selv om det blir lenge. Men de kan ikke si, når de er utenfor fare at de har vært der så lenge at de nå vil bo på sykehuset! Sånn skal de herde oss til vi er forherdet.

Sannheten er, hvis vi bruker sykehus-sammenligningen, at vi har hatt en «helsepolitikk» gjennom ti-år som har bestått i å hindre adgangen! Og er de ikke «syke nok» de som klarer å trenge seg inn, så skal vi sende dem ut straks, og sette dem på en trapp som ikke lengre finnes. Barnekonvensjonen og «sterke menneskelige hensyn og tilknytning til Norge» er fjernet fra dagligspråket. Skjønner vi ikke at vi må gjøre dette, at dette er veien å gå framover, er vi blinde. Det er bare det at metoden de ber oss om å bruke handler om å lukke øynene for barna. Fremfor alt foran bildet av et dødt barn. Aylan Kurdi, tre år, fra Syria.

Skal jeg lese eventyret om trollet som gikk glad og ubekymret, ubarmhjertig og upåvirket, som aldri kjente anger, fordi han ikke hadde hjertet på seg, for mine barnebarn i julen? Skal jeg virkelig lese det som mitt julebudskap til Norges Framtid?

Ja, det skal jeg!

Og så vil jeg sende en spesiell julehilsen til Elizabeth Hoff fra Ålesund, vår og Verdens Helseorganisasjons kvinne i Aleppo i Syria, som hver dag har minnet oss på at «kvar enkelt må krevja at krigshandlingane må ta slutt!». Takk for at du finns, Elizabeth, og at du tør å være der du er.

På selve julaften skal jeg tenke spesielt på at du også er jordmor!

God jul fra Magne


FØRST PUBLISERT PÅ NETTSIDEN TIL RVTS SØR

8 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sverre Avnskog

227 innlegg  7615 kommentarer

Sammensurium av følelsesladde utbrudd!

Publisert over 2 år siden
Magne Raundalen. Gå til den siterte teksten.
Vi går derfor mot jul i et land som er skadet i sin innerste medmenneskelighet, som har skapt helter blant dem som er mest hardhjertede i møtet med de vergeløse barna fra Syria. Fryktskaperne som faktisk har villet skjule for våre øyne at vi egentlig skal være ubeveget, også av Syria, av den største katastrofe og menneskelige lidelse, etter krigen. Vi må bare glemme Syria, fordi vi må være strenge i flyktningpolitikken, fordi det handler om våre egne barns framtid. Som juleglede kan vi derfor legge en halv milliard under treet som vi har spart fordi vi var strenge og glemte Syria. Ubarmhjertigheten mot Syria var lønnsom. Så nå kan vi hjelpe dem der de er.

Raundalen kommer med et sterkt følelsesladet utbrudd mot Norges behandling av flyktninger fra Syria. Han må bygge på helt feilaktig faktagrunnlag. Det er ingen i Norge som har tatt til orde for at reelle flyktninger fra Syria ikke skal få beskyttelse hos oss.

Norge har i løpet av de siste ukene sendt hjem unge asylsøkere fra Afghanistan. Det er helt greit at noen argumenterer mot disse returene og kommer med saklige argumenter for at de ikke burde finne sted. Personlig er jeg enig i at de såkalte alderstestene som gjennomføres i Norge virker usikre. Og sannsynligvis burde vi vente med å returnere dem inntil sakene er undersøkt bedre.

Men er det noen som har tatt til orde for at vi ikke skal bry oss om barna som rammes av den brutale krigen i Syria? Jeg har ikke sett ett eneste menneske som har fremstått som hardhjertede, fryktskapende og hensynsløse overfor barn i Syria som rammes av krigen!

Her har Raundalen sauset sammen norsk flyktningpolitikk over for mindreårige flyktninger fra Afghanistan med krigen i Syria og generell antipati mot enkelte norske politikere, uten å nevne deres navn.

Har vi glemt Syria? Hvor har han det fra? Krigen i Syria fyller nyhetene hver dag og jeg har til gode å se noen uttale i offentligheten at de er likegyldige til de drepte barna og voksne. Hvor tar Raundalen det fra at menneskefiendtlige og likegyldige politikere i Norge ber oss ignorere og overse lidende barn og voksne? Han må ha diktet det opp. 

Raundalen har visst latt seg rive med av den dehumaniseringen som pågår av våre  ansvarlige myndigheter, der de sammenlignes med nazister og medløpere for dem som ønsket å sende uskyldige mennesker til døden i konsentrasjonsleirene. Jeg skulle gjerne se at Raundalen kunne komme med konkrete beviser på at norske politikere eller mediepersoner hevder at Norge bør være likegyldige til ofre for den grusomme krigen i Syria.

Kanskje kan det være på sin plass å påpeke at ikke alle deler den offisielle norske versjonen av krigen i Syria, som går ut på at det finnes en ond side, representert ved diktatoren Hassan, og en god side, representert ved opprørerne. Mange anser de såkalte opprørerne som meget tvilsomme muslimske grupperinger som er blitt oppildnet av vestens støtte og som har blitt foret med våpen fra bl a USA. Enkelte uavhengige kommentatorer hevder at stormaktene har fremprovosert hele denne krigen og ønsker at den skal pågå lengst mulig slik at fortjenesten for våpenprodusentene blir maksimal. Kanskje krigen er mer sammensatt en mange vil ha det til? 

Selvsagt skal vi hjelpe reelle flyktninger!

Men det kan ikke være særlig mye tvil om at et stort antall mennesker på flukt har sluttet seg til flyktningestrømmen fra Syria, og jeg har selv sett bilder av såkalte "syriske" flyktninger, der det man ser er en stor ansamling menn med afrikansk utseende, som åpenbart ikke er fra Syria. Men i Raundalens øyne er visst kritiske innvendinger mot flyktningestrømmen ensbetydende med menneskeforakt og hjerteløshet.

Faktum er at Norge har tatt initiativet til at store beløp gis fra Vesten til flyktningeleirene - hvorav det norske bidraget er på flere titalls milliarder kroner.

Raundalens påstander er grunnløse, villedende og løgnaktige. Han har kastet seg på en bølge av antipati og feilaktig hat mot våre politikere og levert et sammensurium av udokumenterte påstander og anklager som det overhode ikke er grunnlag for!

Mvh Sverre


21 liker  
Kommentar #2

Per Steinar Runde

211 innlegg  2476 kommentarer

Risikabel reise

Publisert over 2 år siden

I boka "Innvandringsrealisme" skriv Sylo Taraku at vår innvandringspolitikk er som å gratulere nokon med vinnarloddet, men leggje til at for å hente gevinsten må han først symje over ei elv full av krokodillar. Når ein  ser på risikoen for drukningsdød i Middelhavet, må ein berre gje han rett: https://www.document.no/2016/12/14/folelse-og-forstand/

9 liker  
Kommentar #3

Tania Randby Garthus

67 innlegg  661 kommentarer

Publisert over 2 år siden

Takk for et innlegg som er nødvendig og viktig i den tiden vi nå lever i. Vi er oss selv nok og stenger mennesker i nød ute fordi vi ikke er trygge nok i oss selv. Vi er så lite grunnfestet i egne verdier at vi frykter at andre skal komme og ta dem fra oss. Vi ser ikke at vi dermed stenger ute vår egen medmenneskelighet, den viktigste verdien av dem alle! 

4 liker  
Kommentar #4

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Publisert over 2 år siden

At vår velstand skulle være noe vi i første rekke har tilranet oss på bekostning av verdens fattige, er en del av SV'ernes "del godene" -retorikk, og har ikke nødvendigvis så mye med virkeligheten å gjøre.

 

Når det er sagt er det klart at vi skal dele av vårt overskudd, men om vi slakter gåsa som legger gullegg, blir alle fattige...

https://www.facebook.com/numbersusa/videos/1241902575866435/

17 liker  
Kommentar #5

Torleiv Ole Rognum

3 innlegg  1 kommentarer

Magne Raundalen, du bist ein Mensch

Publisert over 2 år siden

Den fineste attesten jeg kan tenke meg er det jødiske utsagnet: Du bist ein Mensch.

Magne Raundalen fortjener den attesten. Godt over pensjonsalderen, men stadig aktiv. Hele sitt yrkesliv har han engasjert seg for barns beste. Av og til kraftfull i uttrykksmåten, man alltid med varmt hjerte. Alltid ser han enkeltmennesket i barnet.

Å se enkeltmennesket kan forandre verden. Bildet av jenta med brannskader etter napalmbombing i Vietnam, var med å vekke opinionen mot krigen. Bildet av den lille døde syriske gutten med rød trøye og blå bukse på stranden i Tyrkia myknet tøffe statsmenn og åpnet manges øyne for at flyktningene er mennesker som vi må hjelpe.  

Synet av enkeltskjebnene i flyktningestrømmen burde gjøre oss klare til å ta imot dem.

Det har skjedd før. Jeg husker godt ungarerne som kom til Norge i 1956. Den gang var det bolignød i Norge. Men flyktningene fikk husvære og hjelp. Flere av dem ble fremtredende samfunnsstøtter i vårt land. For noen år siden tok vi imot 15.000 flyktninger fra Bosnia. De er blitt integrert. Vi kan huse mange flyktninger om vi ser dem og stiller opp som medmennesker og åpner hjerterom og husrom.

Mange flyktninger er alvorlig traumatiserte – barna ikke minst. Mange vil få varige psykiske skader om de ikke får rask hjelp. Vi i Norge har fått mulighet til å hjelpe.

I den gamle Boken (1. Mosebok kapittel 16), berettes om slavekvinnen Hagar, mor til Ismael og stammor til araberne. Hun hadde flyktet ut i ørkenen. Her ble hun funnet av en Herrens engel som hjalp henne. Da satte Hagar dette navn på HERREN: Du er en Gud som ser meg.

I dag er vi Guds øyne, vi ser den lille syriske gutten på strandenOg vi er privilegerte som kan hjelpe. DE ER OSS var danskenes kode da de berget 7000 jøder over til Sverige i oktober 1943.

Kanskje kan vi gjøre oss fortjent til den høyeste jødiske hedersbetegnelsen: Du bist ein Mensch.

7 liker  
Kommentar #6

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Det er lett å være et godt menneske.

Publisert over 2 år siden

Det er lett å være et godt menneske.  Særlig på  en viss avstand.  Eller,   svært nær - stå ved ei gresk strand og være  livredder. 

Jeg tenker på de hvite bussene som i 1945 hentet utvalgte mennesker fra leirene i Tyskland.  Noen.  Andre måtte stå igjen.  Operasjonen kostet sikkert penger.  Om  Sverige den gang hadde hatt valget mellom å hente bare nordmenn, eller å bruke ressursene til en første-, og etterhvert annenhjelp til alle fanger nede i leirene ?

  Sammenligningen er ikke  helt relevant.  Å hente 10 000 familier eller flere  til en fremmed kultur byr på demografiske utfordringer som vil svekke et relativt velfungerende land ovenfor tilsvarende oppgaver i det turbulente sekel som med sikkerhet vil følge.

Jeg forsvarer Sylvi Listhaug og lar meg ikke bevege til dårlig samvittighet. 

14 liker  
Kommentar #7

Magne Raundalen

9 innlegg  1 kommentarer

Vår felles skam

Publisert over 2 år siden

(Raundalen har fordi han ikke selv er tilgjengelig, bedt redaksjonen legge ut en kronikk han skrev i august 2012 som svar: «Vår felles skam»:)

Forbrytelsene mot fremtiden handler om det internasjonale samfunnets maktesløshet når det gjelder beskyttelsen av alle krigers uskyldige, i dette tilfelle Syrias barn.

 

«Hva vil du med mannen min og sønnen min!» skrek mamma. «En skallet mann med bart skjøt henne med sitt maskingevær. Så drepte han søsteren min med det samme geværet. Hun var fem år. Deretter skjøt de Nader, broren min. I hodet og ryggen. De skjøt på meg, men de traff ikke, og jeg smurte blod i ansiktet så de skulle tro jeg var død». Gutten som rapporterer dette til journalisten fra The Guardian 28. mai i år refererer til Houla-massakren hvor 49 barn ble drept. Rapporten inneholder endog beretninger om at de fant drepte barn som var bakbundet med blå plastsnorer. Selv om det er vanskelig å kontrollere og verifisere tall, hevder den britiske organisasjonen WarChild at 1300 barn er blitt drept fra februar til august.

Kontoret med FNs spesialrapportør for barn i krig, som ble opprettet av Kofi Annan etter at Graca Machel hadde levert sin berømte globale rapport om virkningene av krig på barn i 1996, skriver at alle de alvorligste overgrepene som de registrerer i krigsområder har rammet Syrias barn på en spesielt grusom måte: barn er blitt drept, utsatt for massakre, voldtatt, rekruttert som barnesoldater, kidnappet og torturert, blokkert for skolegang og humanitær og medisinsk hjelp. I mange av angrepene har de vært utpekt som mål. FN-kontoret nøler ikke med å kalle krigføringen i Syria uvanlig grusom, de bruker uttrykket «disturbingly unique». Ikke minst handler dette om de tallrike rapporter om tortur av barn. Alt i alt regner de med at 470 000 barn er berørt av krigføringen, mer eller mindre direkte. Det er intet mindre enn forbrytelser mot fremtiden – landets kommende generasjon.

Forbrytelsene mot framtiden handler om det internasjonale samfunnets maktesløshet når det gjelder beskyttelsen av alle krigers uskyldige, i dette tilfelle Syrias barn. Men selve brennpunktet er en tyngre skam. At vi har gitt opp Barnekonvensjonen når det kommer til krig. I likhet med forbrytelsene mot barna i Gaza, blir Barnekonvensjonen heller ikke denne gangen nevnt. Den er nullet som felles virkemiddel for å redde verdens mest utsatte barn. I dag, hele 23 år etter at den ble vedtatt i november 1989, har den aldri fått konsekvenser for krigførende. Det er et skammelig nederlag.

Det kan ikke bety annet enn at krigsforbrytelser mot barn er uten noen internasjonal legal stopp- mekanisme. Jeg sitter med pennen klar hver gang våre vestlige statsoverhoder eller utenriksministere beklager seg over Russland og Kina, for å skrive ned det de sier om Barnekonvensjonen. Men de sier ingenting. Den finnes ikke i deres vokabular eller arsenal av relevante pressmiddel. Og da er jo også den drept i krig. «Brist på muligheten til å bringe overgriperne til ansvar underminerer det internasjonale lovsystemets muligheter laget for å beskytte barn i krig», skriver FN-kontoret. Rob Williams som leder WarChild-UK bruker skarpere ordelag: «Til syvende og sist handler dette om en kollektiv svikt i internasjonalt lederskap. Vi kan ikke leve med slik passivitet og beslutningsbrist fra det internasjonale samfunnet».

Syria undertegnet Barnekonvensjonen i 1993.

Lois Whitman, som leder Human Rights Watch , rapporterer blant annet fra over 100 systematiske intervjuer med barn utsatt overgrep. Regjeringsstyrkene har vært totalt hemningsløse i sine brudd på den Barnekonvensjonen som Syria undertegnet for snart 20 år siden. I tillegg til disse dokumenterte krigsforbrytelsene mot individuelle barn, handler det også om brudd på Barnekonvensjonens beskyttelse av flertallet av nasjonens barn: Angrep på skoler med direkte sprengning, overtakelse av skoler til militære formål, hindring av skolegang, angrep på barnesykehus, konfiskering og stans av medisiner til barn, hindring av matleveranser og annen humanitær hjelp mens tusenvis av barn er på flukt mot en totalt usikker fremtid. «Barnet vet ikke hvor det er, og foreldrene vet ikke hvor de skal» er formuleringen i Dagsrevyen 9. august.

 Det mangler ikke på dokumenterte rapporter om at seksuelle overgrep florerer både i fengsel og under raid mot hjemmene. Human Rights Watch skriver at det store omfanget henger sammen med at det er del av krigføringen består i å ydmyke og fornedre jente- og guttebarn, unge jenter og kvinner generelt. Opprørere som er blitt tatt til fange er blitt tvunget til å se regjeringssoldater voldta deres barn. Overgriperne frykter ingen straffeforfølgelse.

Nærmere halvparten av Syrias drøyt 20 millioner innbyggere er under 18 år. Det vil si at de befolkningsmessig sett er en ungdommelig nasjon. På ulike nivåer er hele Syrias fremtid påvirket negativt av det som nå skjer mens en maktesløs verden er redusert til betraktere. De direkte traume-eksponerte har vi ingen eksakte tall for, men FN-kontoret for barn i krig antyder en halv million. Innenfor denne gruppen finner vi sikkert store variasjoner, men vi kan faktisk regne med at et tall tilsvarende halvparten av Norges barnebefolkning er traumatisert. Hva betyr det? Det betyr at de bærer på minner som kan forbli livslange, psykiske plager dersom de ikke får riktig hjelp. Senter for Krisepsykologi under ledelse av dr.philos. Atle Dyregrov har sammen med professor emeritus William Yule ved London University og deres organisasjon Children & War utviklet et evaluert gruppeprogram for traumebehandling av barn. Det egner seg spesielt for skoler og lærere.

Om Barnekonvensjonens artikkel 19 og artikkel 37 om barns beskyttelse i fred og krig er døde og maktesløse i Assads Syrias, behøver ikke artikkel 39 om oppfølging lide samme skjebne. I artikkel 39 har vi gitt krigsrammede barn vårt løfte om at de skal få komme seg igjen, til «psychological recovery» som det skrevet står i originalversjonen. Det burde være av interesse for vårt Utenriksdepartement når muligheten for å hjelpe Syrias barn til en bedre fremtid en gang åpner seg.

2 liker  
Kommentar #8

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Magne Raundalen. Gå til den siterte teksten.
Den engelske avisen med det flotte navnet «INDEPENDENT» skrev at hvis dette bildet ikke beveget oss i flyktningpolitikken, hva skulle da gjøre det?

Det samme spørsmålet kan man stille når man ser at det ikke beveger norsk asylpolitikk når bildene av brennende busser, døde kropper over alt.... hele storbyer i ødeleggelse vises. Hva er man laget av? Hvordan går det an å sitte stille? Ja, jeg ser til og med at noen er stolt og skryter av sine fortrengningsmekanismer. Jeg skulle ønske det var anderledes stilt her i landet. 

2 liker  
Kommentar #9

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Det er ikke sant.

Publisert over 2 år siden

Raundalen vil skape en kollektiv dårlig samvittighet hos alle nordmenn..PÅ TROSS av at han vel sikkert vet at Norges regjering har gitt veldig mye penger til nødhjelp i dette området.Antagelig mest i verden i forhold til folketallet.

Men vi har vel feil mennesker og feil parti i regjering til at det går an å se med reelle briller på saken.
Hva mer kan vi gjøre ?

Eller er den eneste løsningen at alle de stakkars barna må hit til det gode landet Norge for å få den rette hjelpen ?10 liker  
Kommentar #10

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Vi har dessverre vært medhjelpere til krigen

Publisert over 2 år siden
Magne Raundalen. Gå til den siterte teksten.
Vi må bare glemme Syria, fordi vi må være strenge i flyktningpolitikken, fordi det handler om våre egne barns framtid.

Dessverre er det mye rett i dette, selv om du kanskje skriver dette i motsatt mening? 

Krig er forferdelig. For å si det slik: De som starter en krig har jeg ingen sympati for. Det er selvsagt så at barn dessverre er fanget av sine foreldres handlinger. De er blitt krigsbarn for å bruke det uttrykket. Norge har vært en "medhjelper" til denne krigføringen. Vi skulle sågar gi opprørerne våpenopptrening for å styrte Syria. En vanvittig tragedie. En like stor tragedie som det er blitt med å fjerne Saddam Hussein. 

De ansvarlige for den urett som er begått mot uskyldige barn, må vi kanskje helt tilbake til oss selv for å finne.  Media har vært en pådriver i sin fordømmelse av President Assad. Dette har smittet over på det norske folk. Var du en av dem som fordømte President Assad? Om du var, skal DU ta medansvar for dette.


8 liker  
Kommentar #11

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Raundalen vil skape en kollektiv dårlig samvittighet hos alle nordmenn.

Dette handler ikke om dårlig samvittighet, men om verdier og holdninger. Noen har et verdisett som de kaller norske verdier. I denne saken, som i andre hvor fremmede er involvert ser vi at de såkalte norske verdiene ikke er særlig norske slik de generelt defineres. Det er ingen norsk verdi å være smålig, fremmedfiendtlig eller uvillig til å hjelpe. De verdiene som dere fronter er sterkt personlige antipatier og har ingenting med dere anser som verdisettet som ellers gjelder i Norge. 

2 liker  
Kommentar #12

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Magne Raundalen. Gå til den siterte teksten.
Forbrytelsene mot fremtiden handler om det internasjonale samfunnets maktesløshet når det gjelder beskyttelsen av alle krigers uskyldige, i dette tilfelle Syrias barn.

'Det internationale samfund' findes ikke. De store magter fører en proxykrig i Syrien og kalkulerer med at de samtidig kan få skadet Europa med de deraf følgende flygtende mennesker.

Skadevirkningen på Europa er så interessant for højfinansen ved folk som Soros og Rockefeller at de støtter den ulovlige migration fra både Syrien og fra hele Afrika og hele MØ og Sydasien.

Krigen i Syrien er ligeså meget en krig imod Europa.

Det gjaldt også de foregående krige i regionen og det vil gælde den kommende krig i Algeriet, som kommer når Bouteflika snart dør - og alle de efterfølgende.

Rædslerne vil først stoppe, når vi sætter USA, EU og FN stolen for døren og afviser deres ideologiske globalisme og multikulti.

6 liker  
Kommentar #13

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Ja, jeg ser til og med at noen er stolt og skryter av sine fortrengningsmekanismer.

Ja, det kan være nødvendigt overfor følelsesmæssige overgreb, som det er at vise grusomheder, som seerne absolut ingen indflydelse har på og som skyldes nogle andre mennesker andre steder.

Det underliggende budskab er at dette burde vi gøre noget ved som de ordentlige mennesker vi er.

Det kan vi bare ikke på anden måde end at lade Europa blive ødelagt af migration - og det vil kun måske hjælpe på samvittigheden og ikke på krigene, der vil fortsætte, så længe vi tillader det ved at stemme på politikere, der taler om humanisme - og fører endeløse krige for at få alt og alle ind under vores økonomi.

Du kan bebrejde bankerne og deres nye tjenesteadel, herunder journalisterne.

11 liker  
Kommentar #14

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Tull !

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Det er ingen norsk verdi å være smålig, fremmedfiendtlig eller uvillig til å hjelpe. De verdiene som dere fronter er sterkt personlige antipatier og har ingenting med dere anser som verdisettet som ellers gjelder i Norge. 

Norge har gitt mer enn noe annet land etter folketallet enn noen andre har gjort til nødhjelp i dette området.Dette er IKKE å være smålig eller hjerteløs.
Njål Kristiansen har nå i lengre tid stemplet flere av oss her på VD med de verste karakteristikker uten at det blir løftet en finger for å slette påstandene.

Vi ser nå tydelig i Tyskland hvordan slepphendt kontroll på innvandringen fører til terror utført av flyktninger med onde hensikter.

Naiviteten viser seg også når Hareide ikke vil kreve pass og papirer av de ankomne til Norge.
Kristiansen bør sette seg ned og reflektere seriøst før han kaster sten på de av oss som makter å ha to tanker i hodet samtidig !!11 liker  
Kommentar #15

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

For ikke å snakke om oberst Muammar Gadaffi i Libya

Publisert over 2 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.

En like stor tragedie som det er blitt med å fjerne Saddam Hussein. 

De ansvarlige for den urett som er begått mot uskyldige barn, må vi kanskje helt tilbake til oss selv for å finne.  Media har vært en pådriver i sin fordømmelse av President Assad.

Hvor mange libyiske barn som ble drept av norske bomber i den krigen, får vi sannsynligvis aldri vite. En krig som våre folkevalgte med en nesten uutholdelig letthet førte oss inn i etter en ringerunde på mobiltelefon en fredags ettermiddag våren 2011.

Etterpå har Libyaruten over Middelhavet vært en hovedrute for båtflyktninger over Middelhavet fra (nesten) alle andre land enn Syria...

6 liker  
Kommentar #16

Jarl Henning Ulrichsen

4 innlegg  1058 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Dette handler ikke om dårlig samvittighet, men om verdier og holdninger. Noen har et verdisett som de kaller norske verdier. I denne saken, som i andre hvor fremmede er involvert ser vi at de såkalte norske verdiene ikke er særlig norske slik de generelt defineres. Det er ingen norsk verdi å være smålig, fremmedfiendtlig eller uvillig til å hjelpe. De verdiene som dere fronter er sterkt personlige antipatier og har ingenting med dere anser som verdisettet som ellers gjelder i Norge. 

Jeg registrerer at Njål Kristiansen igjen fremhever sin moralske fortreffelighet før det er avklart om han selv har opptrådt uredelig i tråden “Moro med Sverige”, der han jo beskyldte en annen debattant for å være uredelig. Det er interessant å merke at ord som “smålig” og “fremmedfiendtlig” ikke ser ut til å rammes av retningslinjene.

7 liker  
Kommentar #17

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Kristiansen bør sette seg ned og reflektere seriøst før han kaster sten på de av oss som makter å ha to tanker i hodet samtidig !!

Det faller meg vanskelig å tiltenke deg denne evnen, Holt, men for egen del setter jeg meg ned og reflekterer en stund. Godt nytt år!

Kommentar #18

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

En kjempeutfordring for å stoppe den vonde spiral

Publisert over 2 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Det kan vi bare ikke på anden måde end at lade Europa blive ødelagt af migration - og det vil kun måske hjælpe på samvittigheden og ikke på krigene, der vil fortsætte, så længe vi tillader det ved at stemme på politikere, der taler om humanisme - og fører endeløse krige for at få alt og alle ind under vores økonomi.

Denne konspiratoriske tanke skal du bare se er så sann så sann. Det er i hvertfall det som skjer i Europa i dag. Krig skaper flyktninger som så igjen skaper krig. En kjempeutfordring for å stoppe den vonde spiral

4 liker  
Kommentar #19

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

fortrengningsmekanismer

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Ja, jeg ser til og med at noen er stolt og skryter av sine fortrengningsmekanismer.

Det er ingen grunn til å skryte av sine fortrengningsmekanismer, for det er noe vi alle er utstyrt med.

Ingen mennesker kan hele tiden gå og leve seg inn i lidelsene til hvert enkelt menneske på jorden. Og hvis noen hadde vært i stand til det, ville de mistet forstanden.

Èn god grunn til at det først og fremst er våre nærmestes lidelser og sorg vi tar inn over oss, er at det er der vi kan hjelpe.

Jeg tror heller ikke at penger, åpne grenser og omsorg hjelper til med å redusere konfliktnivå, brutalitet og våpenbruk i de delene av verden som eksporterer flyktninger.

4 liker  
Kommentar #20

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.
Jeg tror heller ikke at penger, åpne grenser og omsorg hjelper til med å redusere konfliktnivå, brutalitet og våpenbruk i de delene av verden som eksporterer flyktninger.

Naturligvis har du rett i dette. Ingen ønsker åpne grenser og at man skal tømme kassen på noen få, men vi bør finne adekvate midler å hjelpe der hvor det trengs mest, og det er tross alt langt fra alle selv om det dreier seg om et par millioner i Europa akkurat nå. Det er en overgangsfase uten spess lange perspektiver, men noen må stå for det som trengs i denne fasen. 

Kommentar #21

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Etterpå har Libyaruten over Middelhavet vært en hovedrute for båtflyktninger over Middelhavet fra (nesten) alle andre land enn Syria...

Dette har sin rot i naturgitte forhold. Det er svært kort vei fra Libya til Italia. Hvis man først skal flykte er dette den enkleste måten. Så vidt meg bekjent har det vært større ulykkesrate blandt de som har forsøkt å ta seg fra Egypt til Hellas. Det er en betraktelig lengre sjøreise. Menneskesmuglerne er de samme. Vi kunne utrettet mye mer om vi hadde bistått med en luftbro fra Tripoli. Da hadde vi tatt bunnen ut av markedet for den organiserte kriminaliteten. 

1 liker  
Kommentar #22

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Blod på hendene?

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Dette har sin rot i naturgitte forhold.

Klarer du ikke se det at Norge som bombet Libya og Gadaffi resulterte i denne vanvittige flyktningestrømmen. 

Vi er selv skyld i flyktningestrømmen. Alle som hauset opp omkring å ta livet av Gadaffi har blod på sine hender. Håper du kan være enig i det.

3 liker  
Kommentar #23

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Klarer du ikke se det at Norge som bombet Libya og Gadaffi resulterte i denne vanvittige flyktningestrømmen. 

Dette er helt feil. Flyktningene er sjelden libyere. I noen grad er Libya utskipningshavn for somaliere og andre nasjonaliteter, men libyerne er ingen betydelig gruppe her. Det er også en del syrere og irakere som tidligere dro fra Egypt men som nå snarere velger Libya som transittland. 

Kommentar #24

Georg Bye-Pedersen

21 innlegg  4712 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Flyktningene er sjelden libyere
3 liker  
Kommentar #25

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Georg Bye-Pedersen. Gå til den siterte teksten.
Det er massevis av flyktninger fra Libya:

Den første linken din viser til situasjonen i 2011 og den andre i 2014. Dette var midt oppe i konflikten i Libya. Jeg har ikke inntrykk av at det er libyere som strømmer til Europa i dag. Der er det nok irakere, syrere og en del afghanere som utgjør de signifikante gruppene. Så kommer det en del fra andre afrikanske land gjennom Libya og Marokko. Disse siste kommer rett til Spania. 

Denne gangen sjekket jeg to linker. Som vanlig er det ikke samsvar mellom den virkelighet du beskriver og det som omtales i linken. Det er derfor jeg ikke bryr meg om linker, men gjorde et unntak denne gangen. 

Kommentar #26

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Er Norge uvillig til å hjelpe ?

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
. Det er ingen norsk verdi å være smålig, fremmedfiendtlig eller uvillig til å hjelpe. De verdiene som dere fronter er sterkt personlige antipatier og har ingenting med dere anser som verdisettet som ellers gjelder i Norge. 

Jeg har nettopp forklart deg at Norge hjelper mer enn alle andre i verden i dette området.
Da blir dine påstander ren løgn og en stempling av alle som ikke vil gjøre det på den eneste saliggjørende måten :Nemlig at hjelp MÅ foregå her i vårt fata morgana for alle flyktninger i verden.


3 liker  
Kommentar #27

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Jeg har nettopp forklart deg at Norge hjelper mer enn alle andre i verden i dette området.

Dette er jeg klar over. Norge hjelper bra ut fra sin størrelse. Vi har ikke noe å skamme oss over i økonomisk sammenheng. Det kan bli et spørsmål om man skal yte ytterligere hjelp. Behovet er enda veldig stort, veldig mye større enn det som hittil er registrert. Kanskje går dette i to faser; nødhjelpsfasen som vi er inne i nå og så kommer det langsiktige humanitære prosjektet med å bygge opp samfunnene. Da må vi ha lange planer. 

Jeg registrerer at enkelte nordmenn er meget motvillige, men til tross for en motstand mot å ta flyktninger til Norge er vi relativt rause med penger. De som sier at man skal hjelpe der flyktningene er har fått gjennomslag. Likevel er det ikke til å komme fra at svært mange lever under usedvanlige livsvilkår. Disse kan trenge mer innsats av alle de former jeg tidligere har beskrevet. 

Kommentar #28

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Det er ikke det som er poenget

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Dette er helt feil. Flyktningene er sjelden libyere.

Poenget er at dersom Gadaffi fremdeles hadde vært på plass, hadde det ikke vært noen flyktnigestrøm fra mange andre land i Afrika og Asia gjennom Libya.


Resultatet av den vettløse norske smadringen av infrastrukturen i ett av Afrikas best fungerende land er at dette landet har blitt et viktig transittland for en endeløs strøm av lykkejegere og menneskesmuglere, samt en del flyktninger...

5 liker  
Kommentar #29

Gjermund Frøland

10 innlegg  6999 kommentarer

Vestens jagerfly, bomber og granater

Publisert over 2 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Poenget er at dersom Gadaffi fremdeles hadde vært på plass, hadde det ikke vært noen flyktnigestrøm fra mange andre land i Afrika og Asia gjennom Libya.

Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men det ser ut til å være et mønster i at vesten prøver å ta ut de mest sekulære og stabiliserende statslederne i den muslimske verden for å erstatte dem med et konglomerat av sekteriske, føydale, religiøse, våpengale og brutale skrullinger.

Er det en bevisst tanke bak?

1 liker  
Kommentar #30

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Poenget er at dersom Gadaffi fremdeles hadde vært på plass, hadde det ikke vært noen flyktnigestrøm fra mange andre land i Afrika og Asia gjennom Libya.

Gaddaffis illgjerninger er ikke tema i denne tråden. 

Kommentar #31

Njål Kristiansen

158 innlegg  20654 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.

Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men det ser ut til å være et mønster i at vesten prøver å ta ut de mest sekulære og stabiliserende statslederne i den muslimske verden for å erstatte dem med et konglomerat av sekteriske, føydale, religiøse, våpengale og brutale skrullinger.

Er det en bevisst tanke bak?

Selv om dette ikke er denne trådens tema la meg kort tilføye at det som skjedde i Libya etter bombingen nok er noe uforutsett. Situasjonen avdekket seg å være mer sammensatt og mindre regjerlig enn man hadde trodd. Resten kan vi ta ved en annen anledning. 

Kommentar #32

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Jeg snakker om illgjerningene til Jens og Jonas

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Gaddaffis illgjerninger er ikke tema i denne tråden.

og de fleste andre sentrale politikerne i Norge mot Gadaffi og den libyiske sivilbefolkning og infrastruktur for 5 1/2 år siden. Disse "humanitære" illgjerningene er åpenbare, og har vært med på å legge til rette for den "flyktningekrisen" vi ser i dag...

3 liker  
Kommentar #33

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Daffy advarte jo selv om dette

Publisert over 2 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
og de fleste andre sentrale politikerne i Norge mot Gadaffi og den libyiske sivilbefolkning og infrastruktur for 5 1/2 år siden. Disse "humanitære" illgjerningene er åpenbare, og har vært med på å legge til rette for den "flyktningekrisen" vi ser i dag...

Han sa at hvis han ble tatt av dage, ville Europa bli oversvømt av flyktninger. Jeg forstår ikke hvorfor han ble drept. Har de norske politikerne så dårlige militære rådgivere?

5 liker  
Kommentar #34

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Samme mål ?

Publisert over 2 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Har de norske politikerne så dårlige militære rådgivere?

Vores Lars (U)Løkke gik til valg på 'straksopbremsning' og gjorde det modsatte.

Peter Sutherland (FN, Goldman-Sachs, EU osv.) har opfordret Europas politikere til at gøre deres yderste for at 'underminere den nationale homogenitet' og importere lavtkvalifiseret 'arbejdskraft' i store mængder fordi 'det er godt for økonomien'.

Cecilie Malmstrøm siger: 'Jeg tager ikke mit mandat fra 'det europæiske folk' (hvad det så end er i hendes fantasi) - og i en anden sammenhæng, hvor hun skulle forsvare EU's politik overfor offentligheden sagde hun to gange på få minutter: 'I think we should leave that to the leaders'.

Mogherini sige at 'islam hører til i Europa og også politisk islam skal fremover spille en rolle i Europa'.

Mon ikke det handler om at de søger rådgivning om andet end, hvad vi tror og håber på ?

6 liker  
Kommentar #35

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Tania Randby Garthus. Gå til den siterte teksten.
Vi er så lite grunnfestet i egne verdier at vi frykter at andre skal komme og ta dem fra oss.

Sådan er sammenhængen ikke. At vores værdier bliver taget fra os har ingen som helst sammenhæng med, hvor grundfæstede vi er i dem, men med at samfundet kommer til at bestå af mennesker med nogle andre.

Værdier er ikke noget, der ligger i jorden ellers svæver i luften over bestemte geografiske områder - de eksisterer sådan set slet ikke - andet end indeni bestemte mennesker og de lever og dør med de mennesker.

8 liker  
Kommentar #36

Greta Aune Jotun

163 innlegg  1181 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Gjermund Frøland. Gå til den siterte teksten.

Det er ingen grunn til å skryte av sine fortrengningsmekanismer, for det er noe vi alle er utstyrt med.

Ingen mennesker kan hele tiden gå og leve seg inn i lidelsene til hvert enkelt menneske på jorden.

Frøland har rett: Det er umulig. Vi kan ikke hjelpe "hele verden". Men vi som ber, kan be. Og de som har tid til å bruke dager og netter på å kritisere andre for deres manglende barmhjertighet, kan jo isteden pakke ryggsekken og dra ned til Syria, Irak, Libya, Jemen, Nigeria, Somalia, Sudan-statene osv. - og hjelpe de nødlidende.  Og passe seg så man i farten ikke snubler i fattige rumenere og bulgarere på våre egne gater . . .

7 liker  
Kommentar #37

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Kanskje det?

Publisert over 2 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Mon ikke det handler om at de søger rådgivning om andet end, hvad vi tror og håber på ?

Det er noe med det danske sprog jeg liker veldig. Dere kan uttrykke dere så elegant!

Jeg satt og hørte på norsk radio, på en av mine reiser. De las fra en bok fra Sigurd Ibsen. Jeg tror han kanskje var familie med Henrik Ibsen, men kanskje Oddbjørn Johannessen kan hjelpe meg her?

Den gangen var norsk og dansk enda likere. De hadde problemer i en liten by. For å løse problemene, kalte de inn de vise personene, og han skriver:

"Disse mænd var så vise, at de stundom glæmmede at spise og drikke, og nogen endogtil glæmmede sitt navn"

Javel, da er du i trygge hender:-)

Vi har sett i Norge at politikere har sin egen agenda. De fikk til en ordning hvor de skulle få penger, 2 år etter at de var ferdig i politikken. Nå dette kom under offentlighetes lys, ble det endringer......

Har Jonas og Jens tenkt litt, eller har de hørt på sine rådgivere. En politiker kan ikke vite alt. Derfor må de høre på sine rådgivere. Var dette bevisst, eller fører de sin egen agenda?

6 liker  
Kommentar #38

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Det er en overgangsfase uten spess lange perspektiver,

Det er nok ret vigtigt i den her sag at gøre sig det lysende klart at dette ikke er en overgangsfase, men derimod en ny retning udviklingen har taget, som følge dels af befolkningseksplosionen i MENAP og videre ud og dels af at vores politikere vil have stor og kontinuerlig indvandring for at slippe for disse krævende og selvstændigt tænkende europæere og deres latterlige identiteter.

Et projekt de nemt kan få op og køre ved blot at puste lidt til ilden i de af overbefolkning destabiliserede lande i de nævnte regioner.

Dette er, hvad der ligger under alle krigene og borgerkrigene i området - også i Syrien. Obama og måske forgængere er næsten eneskyldig(e) i den borgerkrig.

Det er derfor helt afgørende nødvendigt at man ikke kan søge asyl til ophold i Europa, men at man må hjælpe folk andre steder.

Gøres dette ikke, vil de ansvarlige stille europæerne i samme situation som nazismen stillede de slaviske folkeslag i - et substrat andre kan leve på og med tiden udfase til fordel for egen gruppe.

At du vil hævde at dette er urealistisk, kommer af at du afviser at se på proportionerne i den foreliggende situation.

5 liker  
Kommentar #39

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Du har helt rett Greta!

Publisert over 2 år siden
Greta Aune Jotun. Gå til den siterte teksten.
Frøland har rett: Det er umulig. Vi kan ikke hjelpe "hele verden". Men vi som ber, kan be. Og de som har tid til å bruke dager og netter på å kritisere andre for deres manglende barmhjertighet, kan jo isteden pakke ryggsekken og dra ned til Syria, Irak, Libya, Jemen, Nigeria, Somalia, Sudan-statene osv. - og hjelpe de nødlidende.  Og passe seg så man i farten ikke snubler i fattige rumenere og bulgarere på våre egne gater . . .

Jeg savner en mann her. Hvem er det som er villig til det?

Jeg reiser til Afrika og gjør det alle snakker om. Det er lett å snakke.....

2 liker  
Kommentar #40

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 2 år siden
Petter Kvinlaug. Gå til den siterte teksten.
Har Jonas og Jens tenkt litt, eller har de hørt på sine rådgivere. En politiker kan ikke vite alt. Derfor må de høre på sine rådgivere. Var dette bevisst, eller fører de sin egen agenda?

Det mener jeg som sagt de gør, bedømt på deres handlinger. Jeg ville mene at de og deres rådgivere har samme globalistiske ideologi og at de ser opad imod fremtidige muligheder i f.eks. Goldman-Sachs, som vi har nogle eksempler på - Barosso og danske Coridon, der solgte DONG i en mørkelagt sag og efter manges mening alt for billigt - de blev begge belønnet bagefter med en stilling i banken.

EU er så også med Monets ord konstrueret sådan at man kan narre de nationale parlamentarikere til at tro at initiativer har den begrænsede rækkevidde, de præsenteres som at have, sådan at de først for sent indser at der var tale om nærmest grænseløst vidtgående regler. Heri er man støttet af en aktivistisk domstol med såkaldt dynamisk fortolkningstradition, der i vores forståelse er en sammenblanding af den lovgivende og dømmende magt.

Alt dette må vores politikere have fundet ud af og dermed mener jeg at de lyver om det meste om EU og om indvandring. På de områder er politikerne alt for ofte 'overraskede' - hvad de så intet gør ved. De er ikke troværdige.

6 liker  
Kommentar #41

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Dette er jo alvorlig

Publisert over 2 år siden
Søren Ferling. Gå til den siterte teksten.
Det mener jeg som sagt de gør,

De folkevalgte følger sin egen agenda, som jeg er tilbøyelig til å mene.

Hvordan skal det da gå med samfunnet vårt?

1 liker  

Mest leste siste måned

Bli i kirken, Märtha Louise!
av
Vårt Land
11 dager siden / 5161 visninger
Fra utskudd til kraft?
av
Vårt Land
22 dager siden / 4766 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
11 dager siden / 2776 visninger
Bekreftet allerede
av
Joanna Bjerga
27 dager siden / 2330 visninger
Bryllup med bismak
av
Trond Langen
7 dager siden / 1853 visninger
Befri oss fra 1. mai
av
Ole Jakob Warlo
25 dager siden / 1819 visninger
Barns frihet til å velge
av
Berit Hustad Nilsen
13 dager siden / 1803 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
3 dager siden / 1553 visninger
Hauge og Marx
av
Vårt Land
25 dager siden / 1545 visninger
Biskoper som blir realpolitikere
av
Espen Ottosen
18 dager siden / 1419 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere