Tor Berger Jørgensen

41    155

Underlige tider

Dette er et essay om Listhaug, om hennes innsamlingsaksjon og om forfulgte kristne, NOAS, Landinfo, konvertitter og mennesker i limbo.

Publisert for 2 måneder siden / 2398 visninger.

Det er underlig tider. Dette er et lite essay som starter med nyheten om at en statsråd og hennes statssekretær går inn for en privat innsamling til en konkret organisasjon i uttalt opposisjon til en annen. Hvordan kan dette gå an? -

Som generalsekretær i NMS opplevde jeg at politikere og statsråder lånte ansikt og ord for å støtte oss. Det var alltid hyggelig og oppmuntrende. Men du verden hvor dumt det hadde vært om de samtidig sa at dette gjorde som en markering mot en av de andre organisasjonene for eksempel, Misjonssambandet som vedkommende av en eller annen grunn ikke likte.

Kunne vi ha tatt imot den type stridspenger? Og når dette nærmest skjer på departementets vegne? Selvfølgelig ikke formelt, men en statsråd og hennes statssekretær er mer enn to enkeltpolitikere. Dette er underlig. Det må da være mangel på elementært skjønn?

At statsråden ønsker å støtte forfulgte kristne og en organisasjon som arbeider for disse, er flott. De forfulgte kristne i Midt-Østen og andre deler av verden, trenger ny oppmerksomhet både fra kirke, myndigheter og norsk offentlighet. At samme statsråd dessuten har fått til en ny ordning for vurdering av konverterte asylsøkere trosoverbevisning, er hun også å berømme for.

Men lukker hun øynene for at konvertitter, som faktisk kan bli trodd på at de er "ekte" kristne, blir sendt tilbake til for eksempel Iran fordi den sakkyndighet som legger premissene i disse sakene mener det ikke er forbundet med risiko å være konvertitt i dette landet så lenge en tilpasser seg de sosio-kulturelle forhold, det vil i praksis si: holder sin kristne tro skjult, da er det noe som skurrer.

Statsråden er selvsagt ikke ansvarlig for de faglig/sakkyndige vurderingene til norske utlendingsmyndigheter. Men hun burde hurtigst mulig be om at de med ansvar for ordningen utlendighetsmyndighetene våre holder seg med, satte i gang en inngående vurdering av systemet med Landinfo og den rollen og plassen dette instituttet har i vår utlendingsforvaltning og i vårt rettssystem.

Det er sikkert mye god sakkunnskap samlet. Men jeg har hørt en sakkyndigeforklaring i retten nylig, nettopp om Iran, og jeg ble dypt rystet. Religionsfriheten underkjennes i vårt lands viktigste kompetanseorgan. Tok vi religionsfriheten på alvor, ville flere få opphold i Norge, men det betyr vel ikke noe i forhold til den virkeligheten vi sender dem tilbake til? For oss er jo religionsfriheten en av de fundamentale menneskerettigheter? Er det ikke sånn? Hvis det ikke er sånn, slik det kan se ut, er det underlig.

Nettopp derfor er det viktig med gode advokater og med kompetent juridisk bistand. Og her kommer NOAS inn i bildet. En organisasjon som det er planlagt kutt i bevilgningene til - fordi det slik, statsråden ser det, dreier seg om penger som går til byråkrati. Jeg kjenner etter hvert en del om asylsøkere som er NOAS evig takknemlige for den støtten og den hjelpa de har fått. Noen har fått opphold i Norge. Andre nådde ikke fram, men de har i alle fall møtt noen som sto opp for dem. Hvordan kan en statsråd snakke ned en slik organisasjon og det viktige arbeidet den gjør? Det er underlig!

Det er fint at statsråden ser de forfulgte kristne og deres lidelser. Jeg deler hennes syn og hennes engasjement i denne saken. Men vi må også se de som er nær oss. Vi må se konvertitter som sendes tilbake til Iran og Afghanistan.

Og vi må se de som sitter fast her i landet vårt. De som har fått sine avslag, men som ikke har noe sted å reise til! De er "fanget" her. De lever i limbo. Statsråden og hennes statssekretær benekter at de finnes. Statsråden har ikke hatt tid til å møte dem. Men vi (organisasjonen Mennesker i Limbo) har møtt statssekretæren.

Det ble et underlig møte. Vi gikk fra Nydalen skuffet og sjokkert. Vi ble kanskje sett, men ikke hørt til tross for et langt møte. Politikerne på Stortinget vil ikke ta opp saken deres. Det er ikke noe vi kan gjøre for dere. Ha det bra!
Sånn omtrent var budskapet.

Men det underlige er at det altså er noen som er ureturnerbare, men ikke har mulighet til å leve.... Har vi som samfunn ikke ansvar for å forsøke å finne anstendige løsninger for dem som i årevis, noen bort imot 20 år, har måttet gå fra hånd til munn i dette demokratiske og solidariske samfunnet vårt? Troverdigheten i det vi ønsker å gjøre for dem langt borte, må reflekteres i vår måte å forholde oss til dem i vår nærhet. Hvis ikke svekkes troverdigheten også i vårt engasjement for dem langt borte.

Og ser en disse sammenhengene behøver kanskje ikke en statsråd og hennes statssekretær å gå ut med en meget spesiell innsamlingsaksjon - til og med rettet mot en av de organisasjonene som nettopp forsøker å se de asylsøkerne som faktisk er her i landet - konvertitter og lengeværende papirløse. Det er nesten så jeg får lyst til å starte en innsamlingsaksjon: For Mennesker i Limbo - det går faktisk an å støtte oss. Se på vår Facebook-side: Mennesker i limbo.

Det er underlig at så mange har greid å holde motet oppe på tross av politikere som lukker øynene og ørene... Det er underlige tider!

Det er underlige tider... og det var altså oppslaget i nyhetene om en statsråd som satte i gang en privat innsamlingsaksjon sammen med med sin statssekretær som skapte disse refleksjonene.

7 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #36

Njål Kristiansen

145 innlegg  17184 kommentarer

Publisert 2 måneder siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
Når hun nå nevner Noas i forbindelse med tanken om å samle inn penger til forfulgte kristne,får vi selvfølgelig reaksjoner fra biskoper og andre i samme hylekor som føler at Listhaug BRUKER anledningen uanstendig.

Det er nesten så jeg ikke tror det jeg observerer i media nå for tiden.
Biskoper som politiske aksjonister er meget lite kledelig.

Du leter stadig etter disse lavmålene dine og er stadig like overrasket. Du bør i det minste forsøke å huske at det var Listhaug som ga oss benevnelsen hylekor. Det var hun som følte seg forrådt av oss fordi vi ikke knelte for hennes form for hjertevarme. Harde ord faller på begge sider. Problemstillingen er polarisert. Selv om et flertall er imot en stor innvandring betyr ikke det at alle motstandere er like hjerterå som Listhaug. Det finnes nok sterke variasjoner i grad og omfang av engasjement og grensedragninger for den enkelte. Selv om du koser deg med å for en gangs skyld tilhøre en majoritet vil det finnes en oppfatning om hvor langt Listhaug kan gå innen majoriteten. Du har lykkefølelsen bare til låns. 

1 liker  
Svar
Kommentar #37

Sverre Avnskog

232 innlegg  7622 kommentarer

Selv fredsæle gode kristne har en forpliktelse

Publisert 2 måneder siden

Og den forpliktelsen er å gjengi andre menneskers uttalelser korrekt. Jeg synes ikke det er særlig kristelig eller fredsælt å påstå at Listhaug ønsker å hevne seg på NOAS når hun lanserer sin egen innsamlingsaksjon, etter at NOAS har misbrukt hennes navn i et reklamestunt for å skaffe penger til NOAS og ber folk om å late som om de er Listhaug.

Den romsligheten du ber om, synes jeg Jørgensen og co skal unne Listhaug også. Faktum er at hun ikke kan foreta seg noe som helst uten at en hær av kritikere står klar til å demonisere alle hennes handlinger.

Alt er tillatt når det gjelder Listhaug. I gamle dager hadde hun garantert blitt brukt til å skremme barn. Oppfør deg ordentlig ellers kommer Sylvi Listhaug og tar deg....

Mvh Sverre


4 liker  
Svar
Kommentar #38

Njål Kristiansen

145 innlegg  17184 kommentarer

Publisert 2 måneder siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.

Faktum er at hun ikke kan foreta seg noe som helst uten at en hær av kritikere står klar til å demonisere alle hennes handlinger.

Alt er tillatt når det gjelder Listhaug. I gamle dager hadde hun garantert blitt brukt til å skremme barn. Oppfør deg ordentlig ellers kommer Sylvi Listhaug og tar deg....

Hvordan kan det dette ha seg når politikken er så godt mottatt av et betydelig flertall i folket? Du sier til og med at hun har grunnlovsflertall i folket bak seg. 

Når det gjelder barn som kan bli skremt med Listhaug tror jeg du vil finne disse i land som Afghanistan og tilsvarende stater. 

1 liker  
Svar
Kommentar #39

Sverre Avnskog

232 innlegg  7622 kommentarer

Hevn?

Publisert 2 måneder siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.

Hvordan kan det dette ha seg når politikken er så godt mottatt av et betydelig flertall i folket? Du sier til og med at hun har grunnlovsflertall i folket bak seg. 

Når det gjelder barn som kan bli skremt med Listhaug tror jeg du vil finne disse i land som Afghanistan og tilsvarende stater. 

Det er for øvrig ganske morsomt når Jørgensen kaller det for "hevn" når Listhaug oppfordrer folk til å gi penger til en kristen nødhjelpsorganisasjon.

I morgen tror jeg at jeg også skal ta en grusom hevn over NOAS. Jeg skal gi 100 000 kroner til Røde Kors. Det tenker jeg skal svi for NOAS, hva? Kan man tenke seg en verre hevn enn å gi penger til andre? (Et retorisk utsagn for å vise hvor idiotisk det er å kalle det en "hevn over NOAS" når Listhaug oppfordrer folk til å gi penger til en kristen nødhjelpsorganisasjon).

Det er ikke jeg som påstår at Listhaug har et grunnlovsflertall bak seg, det er meningsmålinger som vider dette. 59% mener hun gjør en god jobb, sier den siste meningsmålingen. 

"På spørsmål om Listhaug gjør en god jobb med å håndtere innvandring, svarer 59 prosent at den er god. Tallene i mai viste 55 prosent som mente det samme." Nettavisen har gjengitt en undersøkelse fra Dagbladet som dessverre kun er for abonnenter. 

Det at allmuen støtter Listhaugs politikk, gjør det vel enda vanskeligere for den intellektuelle eliten å svelge hennes politikk, og derfor synes de at de må sammenligne henne med nazistenes medløpere under krigen som fikk arrestert jøder for å gasse dem i hjel, tillegge henne egenskaper som menneskeforakt, kynisme og følelseskulde osv. Det er ikke fra utlandet Listhaug puttes i båt med nazister, det er fra egne landsmenn. 

Mvh Sverre


3 liker  
Svar

Lesetips

Grums i medvind
av
Laura Djupvik
rundt 8 timer siden / 550 visninger
0 kommentarer
Uenige for himmelens skyld
av
Leif Knutsen
rundt 12 timer siden / 336 visninger
0 kommentarer
KrF og ekteskapet
av
Jon Kvalbein
2 dager siden / 381 visninger
1 kommentarer
Barn og ­nattverd
av
Oddbjørn Evenshaug
4 dager siden / 278 visninger
1 kommentarer
Reell frykt
av
Agnar Gjøen
7 dager siden / 815 visninger
1 kommentarer
Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rune Tveit kommenterte på
Riots in Paris 2017
3 minutter siden / 1071 visninger
Rune Tveit kommenterte på
Riots in Paris 2017
7 minutter siden / 1071 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Til mann og kvinne skapte han dem?
8 minutter siden / 1809 visninger
Svein Ausland kommenterte på
Kreasjonisme er vitenskapelig
11 minutter siden / 6016 visninger
Bernt Christian Helén kommenterte på
Kreasjonisme er vitenskapelig
12 minutter siden / 6016 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
14 minutter siden / 1071 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
20 minutter siden / 1071 visninger
Svein Ausland kommenterte på
Kreasjonisme er vitenskapelig
26 minutter siden / 6016 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
27 minutter siden / 1071 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
32 minutter siden / 1071 visninger
Søren Ferling kommenterte på
Riots in Paris 2017
35 minutter siden / 1071 visninger
Torgeir H. Persett kommenterte på
Til mann og kvinne skapte han dem?
35 minutter siden / 1809 visninger
Les flere