Stig Magne Heitmann

60    27

«Jeg elsker virkelig alle muslimer»

I Åpne Dører ønsker vi å skape positive holdninger til alle grupper av mennesker, men vi er smertelig klar over at informasjonen vi formidler om forfølgelse kan føre til det motsatte. Vi kjenner stadig på et dilemma: På den ene siden sannferdig informasjon, på den andre siden kjærlighet til dem som forfølger.

Publisert: 9. des 2016 / 936 visninger.“I Sincerely Love All Muslims”


 

Åpne Dørers grunnlegger, “Broder Andreas” som han er blitt kalt fra den tiden han begynte å bringe bibler til kristne bak jernteppet, har sagt at han som kristen staver ISLAM på denne måten: «I Sincerely Love All Muslims» - Jeg elsker virkelig alle muslimer.

 

Da han møtte kristne som ble alvorlig forfulgt av kommunister i Øst-Europa, Cuba, Kina og andre sørøstasiatiske land, var han ikke opptatt av å angripe kommunistisk ideologi, og enda mindre mennesker med kommunistisk overbevisning. Han var opptatt av én ting: Å elske mennesker med Guds kjærlighet. Den kjærligheten skulle forfulgte kristne få oppleve. Men også de kommunistiske forfølgerne måtte få oppleve den, for også de er elsket av Gud. Det demoniske i kommunismen hadde forført dem, men Jesu død gjaldt like mye for dem som alle andre. Broder Andreas sin tjeneste var definert av hans tro på at Jesus lengtet etter å sette dem fri. Derfor var kjærlighet og bønn de to viktigste ingrediensene i Broder Andreas´ tjeneste.

 

Da forfølgelsens tyngdepunkt flyttet seg fra de tidligere kommunistlandene til muslimske områder, viste Broder Andreas den samme holdningen. Han la inn over medarbeiderne i Åpne Dører (Open Doors) at vi måtte tenke slik om islam og muslimer også. Jesus døde også for muslimske forfølgere. Han lengter etter å sette dem fri fra den åndsmakt som binder og forfører dem. Jesus vil ikke at en eneste muslim eller terrorist skal gå fortapt, men at de skal bli frelst. Hvordan kan vi i Åpne Dører leve slik at muslimer forstår at Jesus er bildet av Guds kjærlighet til dem? Hvordan kan vi hjelpe kristne som forfølges av muslimer til å leve ut kjærlighet, tilgivelse og forsoning i møte med dem? Hvordan kan hat møtes med kjærlighet, forbannelse med velsignelse, krig med fred, angrep med forsoning? Vi oppdager imidlertid raskt at det ikke er Åpne Dører eller kristne som ikke opplever forfølgelse, som kan lære forfulgte kristne dette. Det er forfulgte kristne som kan lære oss noen sannheter om tilgivelse, forsoning, velsignelse og kjærlighet. 

 

I Vietnam og Laos må kristne daglig trenes i å elske kommunistiske forfølgere. I India og Nepal må kristne daglig trenes i å elske hindufundamentalister som gjør livet vanskelig for dem. I møte med buddhistfundamentalister må kristne trenes i å elske dem. I møte med muslimske forfølgere og islamsk diskriminering er det nødvendig å skape et sinnelag som sier «I Sincerely Love All Muslims» - mine naboer og arbeidskamerater, imamen og den lokale moskeen, politiet, de lokale og de sentrale myndighetene, de hatefulle predikantene og jihadistene. I Vesten må vi trene oss i å uttrykke oss og handle slik at det blir klart at vi virkelig elsker aggressive sekularister, ateister og humanetikere med Jesu kjærlighet.

 

Hvordan opplever muslimer og humanetikere det når vi er mer opptatt av å snakke negativt om dem enn å velsigne dem, se stygt på dem mer enn å smile til dem? Hvordan kan de da erfare Guds kjærlighet? Er det ikke en fare for at kristnes negative holdninger gjør mye mer skade for kristendommens stilling i vårt land enn muslimers forfølgelse og humanetikeres angrep? Vi kan bare snu dette på én måte, nemlig ved å gjenspeile Guds kjærlighet.

 

Dilemma

 

Åpne Dørers oppgave og visjon er å tjene forfulgte kristne. Hvordan gjør vi det best? På den ene siden er det vår oppgave å rapportere om forfølgelse. Vår nyhetstjeneste World Watch Monitor forteller daglig om forfølgelse av kristne i Nord-Korea, Kina, Indonesia, Maldivene, India, Pakistan, Iran, Afghanistan, Irak, Syria, Saudi Arabia, Eritrea, Sudan, Egypt, Libya, Mexico, Colombia osv. Listen er smertelig lang. Vi legger vekt på å formidle fakta nøkternt og sannferdig. Men det fortelles om menneskers opplevelser, og det berører oss. Vi blir opprørt og sinte. Men hva gjør vi så? Møter vi det med bønn og forbønn?

 

Vi kan ikke feie forfølgelse og urett under teppet. Vi kan ikke la være å fortelle om brudd på menneskerettigheter og trosfrihet. Vi kan ikke holde munn når våre søsken – eller andre mennesker – opplever diskriminering, vold og urett på grunn av sin tro.

 

På den annen side må vi spørre oss: Hva tjener våre forfulgte søstre og brødre best? Og hvordan kan vi hjelpe forfølgerne til å høre den stemmen som talte til Saul på veien til Damaskus: «Saul, hvorfor forfølger du meg?» Da fariseeren Saul spilte en aktiv rolle i steiningen av diakonen Stefanus i Jerusalem, fortelles det ikke at Jesu disipler skjelte ham ut eller begynte å kaste steiner på ham igjen. Det som må ha gjort inntrykk på Saul, er Stefanus´ bønn for forfølgerne: «Far, tilregn dem ikke denne synden!» Saul opplevde ikke utskjelling eller hat fra Jesu disipler, men bønn om at han måtte få sin synd tilgitt.

 

Vi i Åpne Dører vet ikke om vi alltid lykkes med kombinasjonen av sann nyhetsformidling om forfølgelsen og kjærlighet til forfølgerne. Men vi vil strekke oss etter det. På samme måte vil vi be om at alle våre venner, som ofte skriver kommentarer i sosiale medier, strekker seg etter det samme. Det skader dessverre vår sak når noen går til personangrep eller beskriver andres tro og religion på en usaklig måte uten kjærlighet.

 

 

 

Linda Askeland

 

Informasjonsleder

 

 

 

Stig Magne Heitmann

 

Faglig leder

 

 

 

3 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #1

Kristian Kahrs

109 innlegg  2168 kommentarer

Ikke styres av hat og frykt

Publisert over 1 år siden

Takk til Askeland og Heitmann for kloke ord fra Broder Andreas som jeg selv siterer ofte. Dere er kanskje klar over at jeg er engasjert politisk som utenrikskoordninator for det nasjonalkonservative partiet Demokratene i Norge. Vi er ikke et kristent parti som sådan, selv om vi er stolte av vår kristne kulturbakgrunn. Demokratene er kjent som et islamkritisk og innvanringskritisk parti, men for meg som kristen er det viktig at vi ikke er et parti som lar oss styre av hat og frykt, og jeg vil at alt det jeg gjør som politiker skal gjennomsyres av Kristi kjærlighet. Og i Demokratene er vi knallharde med medlemmer som ikke behandler mennesker med den respekten de fortjener. Vi har nulltoleranse for rasisme, og ekstremister vil bli ekskludert.

Ja, vi ønsker å begrense migrasjonen fra islamske kulturer så mye som overhodet mulig på grunn av de enorme demografiske konsekvensene som følger av slik innvandring. Vi ønsker å ta troende muslimer på alvor når de tror på islams originalkilder, Koranen og Sunna, og vi tar dem på alvor når de mener at Koranen er Allahs direkte inspirerte og uforanderlige ord. Derfor sier vi nei til migrasjon fra islamske kulturer, men vi skal likevel være anstendige i måten vi snakker med og om muslimer. Derfor snakker jeg gjerne med muslimske ledere, slik jeg gjorde med imam Tayeb Berghout i Trondheim. Han har farlige holdninger, men jeg setter meg gjerne ned med han og andre muslimer. 

Det er viktig at vi får en god debatt om islam som ikke er fordummende. Derfor trenger vi Demokratene i Stortingsvalget for at skal kunne ha en debatt om hvordan islam påvirker samfunnet vårt, Og her kan vi ikke stole på FrP som ikke har forstått islam i det hele tatt. Justisminister Anders Anundsen mente ekstremister hadde misbrukt islam da islamske terrorister angrep København. Slike fordummende utsagn vil aldri komme fra oss i Demokratene.

3 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Martin Sandstad kommenterte på
Farlig omskjærings-vedtak fra SV
5 minutter siden / 2028 visninger
Anne Jensen kommenterte på
To sider av samme lov.
rundt 1 time siden / 98 visninger
Jørgen Lund kommenterte på
Farlig omskjærings-vedtak fra SV
rundt 2 timer siden / 2028 visninger
Mona Ekenes kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 2 timer siden / 8646 visninger
Robin Tande kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 8 timer siden / 8646 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 8 timer siden / 8646 visninger
Anne Jensen kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 8 timer siden / 8646 visninger
Robin Tande kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 8 timer siden / 8646 visninger
Rune Staven kommenterte på
To sider av samme lov.
rundt 8 timer siden / 98 visninger
Kjell Haugen kommenterte på
Tanker om kirketilhørighet
rundt 8 timer siden / 123 visninger
Tore Olsen kommenterte på
Ser du ulven?
rundt 9 timer siden / 8646 visninger
Dan Lyngmyr kommenterte på
Far fortsatt savnet
rundt 9 timer siden / 11921 visninger
Les flere