Verdidebatt

Rasismens dører på gløtt

Hva kan vi gjøre for å hindre polariseringen og dempe gemyttene basert på fremmedfrykt? Svaret ligger i dialog og åpenhet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

En av verdens mektigste land har nylig valgt en ­leder som åpent har favnet rasismen og, ­bevisst brukt det som strategi for å vinne valget.

Donald Trump representerer en stor del av det amerikanske folket. Dette folket har, om de selv står for det eller ikke, støttet hans rasistiske utsagn og agenda. Dette er svært bekymringsfullt, og hvis vi forflytter oss til Europa­ ser vi de samme tendensene. ­Politiske partier og ledere med en «høyrepopulistisk» agenda ser ut til å vinne terreng. Fra Hellas til Tyskland og fra Sveits til Østerrike har nasjonalistiske høyrepartier gjort det godt ved valg.

I flere områder er rasistiske holdninger blitt snikinnført ­under slagord som «strengere asylpolitikk» og «innvandringsmotstand». Det er viktig at landets ledere har en klar bevissthet på hvor stor grad av høyrepopulistiske tendenser som faktisk medbringer rasistiske holdninger. Det er også viktig å tenke over hvordan en slik «høyrebølge» påvirker integreringsprosessen til de minoritetene som allerede bor i de landene. Føler de seg mottatt og inkludert, når deres kultur og religion blir demonisert?

Dialog. Vi kan oppdage ­rasistiske tendenser hvis fremmedfrykten øker og samfunnet ­beveger seg mot polarisering. Det store spørsmålet er jo selvsagt hvordan vi forebygger dette? Hva kan vi gjøre for å hindre ­polariseringen og dempe gemyttene basert på fremmedfrykt? Svaret ligger i dialog og åpenhet. Dette er basert på erfaring jeg selv har gjort.

Jeg tilhører en muslimsk ­menighet og husker hvordan nabolaget og nærmiljøet reagerte når vi flyttet inn i den nybygde moskeen i Oslo. Folk var skeptiske og reserverte. Mange i nabolaget hadde også tidligere klagd imot bebyggelsen av moskeen. Når vi hadde funnet oss til rette i nabolaget, bestemte vi oss for å ha en åpen kveld hvor vi inviterte hele nabolaget til å besøke moskeen. Målet var å åpne dørene slik at alle kan komme inn å se hva en moské er og hvilke aktiviter medlemmene deltok i. Alle fikk en rundtur sammen med imamen i moskeen, etterfulgt av en spørsmål og svar runde. Hele programmet bidro til åpenhet gjennom dialog. Fremmedfrykten ble revet ned med åpenhet.

Vi forener oss. I kampen mot rasismens fremvekst må vi forene oss i medmenneskelighet, toleranse og sameksistens. Vi må sette oss ned og diskutere våre utfordringer, og vi må i felleskap sende beskjed til våre ledere at vi ikke vil tolerere rasismens inntog i Norge. Vi har enda mye å lære av hverandre. Jeg ønsker å aktivt oppfordre til dialog og inkludering, og dermed sette en stopper for rasistiske tendenser.

Det er på tide at vi får lukket disse dørene for godt!

PUBLISERT I VÅRT LAND 8.12.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt