Verdidebatt

Frps alkoholpolitikk i utakt med folk flest

Folket ønsker seg en politikk som har ansvarlighet som mål.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Frp foreslår i sitt utkast til partiprogram blant annet å oppheve vinmonopolordningen, senke aldersgrensen for kjøp av sprit, fjerne reguleringen for åpnings- og ­skjenketider og å sette ned avgiften på alkohol og ­tobakk.

Frp fortsetter med dette sin årelange kamp for uthuling av Norges ansvarlige alkoholpolitikk.

Den norske alkoholpolitikken har bred og god støtte i internasjonal forskning, og den har sørget for at Norge er blant de landene i Europa som er mest forskånet for alkoholskader. I tillegg til støtten i forskningsmiljøene, nyter alkoholpolitikk også stor respekt og støtte i folket.

I en undersøkelse Sentio Research nylig gjennomførte på oppdrag fra Actis sier 80 prosent seg enig i at ­«dagens vinmonopolordning bør bestå», 82 prosent sier seg enig i at «dagens forbud mot alkoholreklame bør bestå», og 87 prosent sier seg enig i at «dagens ­aldersgrense på 20 år for kjøp av sprit bør bestå».

Stortingsrepresentant Morten Wold fra Frp uttalte til Vårt Land 29. november at «hadde man spurt annerledes, så kunnet man også fått andre svar». Wolds forsøk på bortforklaring er åpenbar. Spørsmålene i undersøkelsen ble stilt med den valgte ordlyden fordi det nettopp var støtten til Vinmonopolet, forbudet mot alkoholreklame og aldergrense for sprit man ville ha svar på. At Wold ikke er fornøyd med folkets svar på spørsmålene og derfor ønsker å bortforklare resultatene, er forståelig. Resultatene viser nemlig at FrP skal gå til valg på en poltikk folk flest ikke vil ha.

De fleste av oss kjenner til noen som har problemer med alkoholbruk, og ser de negative effekter for den enkelte og deres nærmeste. Folket ønsker seg derfor en politikk som har ansvarlighet som mål, selv om det betyr noen begrensninger for den enkelte. Folk flest lytter til forskning og velger ansvarlighet. Det burde Frp også gjøre.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 5.12.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt