Verdidebatt

KFUK–KFUMs tilbaketog

Et ufint motangrep fra Øystein Magelssen og Jan Christian Kielland.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Norges KFUK–KFUM har funnet ut at de må omarbeide Luther-filmen sin, men de tar påfallende nok ingen selvkritikk. I stedet for å erkjenne tilbaketoget begår Jan Christian Kielland og Øystein Magelssen et ufint motangrep (Vårt Land 24. november). De bebreider Sigurd Hareide og Eirik Steenhoff for kraftig ordbruk, søker å marginalisere dem og trivi­aliserer deres saklige innsigelser som «sterke følelser». Kort sagt: Ta mannen, ikke ballen! Ikke et eneste argument til selve saken. I stedet kjører de debatt om debatten, men dropper behendig å gi stilkarakterer til våpendrager Roger Jensens etterslenger (15. november og 22. november).

Hareide burde heller takkes for å ha meldt fra om mangelen på historisk presisjon og økumenisk horisont (9. november). Steenhoff burde berømmes for å ha artikulert teologisk innsikt og berettiget vrede på en måte som er et Luther-jubileum verdig (17. november).

Tilbake til filmen: De varslede endringene høres bra ut. Det er lov å håpe at KFUK–KFUM bruker anledningen til også å fjerne den uriktige påstanden om at «kirken solgte et papir som gav tilgivelse for synder», og det uekte Luther-sitatet «ingen kan kjøpe og selge Guds tilgivelse». For det gjorde ikke kirken, og det sa ikke Luther.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 29.11.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt