Verdidebatt

Viktigheten av Bibelens indre enhet

Jeg ønsker å ta det positivt at Atle Ottesen Søvik fortsatt mener at vi har samme bibelsyn. Men min vurdering er at han hopper over viktigheten av at Bibelen er enhetlig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Søvik og jeg er enige om at bibeltekster kan forstås på flere måter. Uenigheten er blant annet knyttet til om Bibelen har en indre enhet. Det anser jeg som svært viktig. Søvik veksler i sine innlegg mellom å hevde at jeg ikke opptrer konsekvent, at Bibelen inneholder feil, og at også han mener at «Bibelen har et enhetlig budskap».

Denne gang viser (Vårt Land 26. november) Søvik til Josva 10 der Gud grep inn og sørget for at «solen stod stille». I en debatt skal jeg ha skrevet at dette må «forstås symbolsk». Vel, jeg tror ikke jeg har formulert meg akku­rat slik. Derimot har jeg hevdet at teksten ikke bør brukes for å fastslå naturvitenskaplige sannheter. Martin Luther begrunnet nemlig at jorden gikk rundt solen med Josva 10,13, og min holdning er at Luther bruker denne bibelteksten feil.

Uenig. Så er jeg uenig med ­Søvik når han slår fast at «å si at det er symbolsk at solen stod stille er akkurat det samme som jeg mener når jeg sier det er feil at solen stod stille». Tvert imot tror jeg teksten kan tale sant om hva som skjedde for noen tusen år siden i Ajalons dal; Gud kan ha sørget for at det så ut som om solen faktisk stod stille. Jeg tolker ikke teksten symbolsk, men vil ikke presse formuleringer av typen «solen står opp i øst» til å handle om naturvitenskap.

Jeg vil altså ikke hevde at teksten taler usant eller feilaktig, noe Søvik er åpen for. Etter min mening kan denne forskjellen være stor – særlig når temaene­ er viktigere. Kan vi også si at Matteus og Lukas tar feil når de forteller at Maria var jomfru når hun ble gravid? Skal vi si at­ 
Jesus tok feil når han advarer mot fortapelsens realitet?

Søvik hevder videre at «Paulus, Peter, Silas og Barnabas var uenige om ting, så Bibelen forteller oss altså at apostlene kunne ta feil». Enig! Alle Bibelens forfattere var begrensede mennesker med feil og mang­ler (bare ­Jesus er fullkommen). Men det må ikke bety at de skrev noe feil eller selvmotsigende i ­Bibelen. Kristne har til alle tider fastholdt at Bibelen ikke bare er menneske­ord, men også Guds inspirerte og troverdige ord.

Utfyller. Til slutt til Rom 13,1 om at enhver myndighet er innsatt av Gud. Det mener Søvik er feil. Han mener videre at ifølge­ teksten «er det å lyde Gud å være lydig mot myndighetene». Hva tenker han om Peters ord i Apg 5,29 om at vi skal «lyde Gud mer enn mennesker»? Er det en konflikt mellom denne teksten og Rom 13,1? Jeg mener teksten­e ­utfyller hverandre og at alle myndigheter således er innsatt av Gud (selv en elendig keiser gjør noe bra ved å hindre anarki og kaos), men at lydigheten til Gud kommer først hvis myndighetene påbyr oss å synde.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 29.11.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt