Verdidebatt

Therese Johaug

En psykiatervenn sa engang til meg at en krakk trenger tre ben for å stå støtt. Slik også med mennesker. Man trenger en familie, venner og en trygg jobb for å stå støtt. Hvis et av disse faller bort oppstår krisen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Therese Johaugs tragedie og hennes reaksjon på situasjonen  bærer på mange måter preg av et sammenbrudd, en hel verden som raser sammen. Dette skjer jo med mennesker hver eneste dag, men med ikonet, publikumsyndlingen og pengemaskinen Therese blir alt så offentlig og annerledes.  Det hele forteller at det er noe svært usunt med det livet toppidrettsutøvere sitter fanget i. 
Det jeg da sikter til er at kravene til innsats hele året rundt, lange reiser og opphold under fjerne himmelstrøk resulterer i at utøverne lever i en boble avsondret fra hjemmet, familien. venner og bekjente utenfor idrettsmiljøet. Denne boblen og alt som foregår der inne blir i alt for stor grad det eneste benet de har å stå på noe som gjør idrettstoppene ekstremt sårbare. 
Slik det hele har utviklet seg er det mitt inntrykk fra ting idrettsutøvere selv forteller at de utvikler et nærmest paranoid forhold til alt de putter i seg av mat, drikke, medisiner osv. Mat er for mennesket mer enn mat og dette paranoide forholdet til mat er derfor neppe særlig gunstig for ens mentale helse. Når det etableres slike reflekser i ung alder kan det komme til å bli noe som følger en resten av livet.
Personlig setter jeg enormt stor pris på Therese Johaug, føler med henne og savner henne i skisporet. Det blir noe feil når kanskje den beste må sitte hjemme og se på TV.  
For Thereses skyld håper jeg det skjer ting i straffeperioden som gjør at hun legger bort staheten og oppdager at livet har andre verdier enn å gå fort på ski. F.eks. at hun stifter familie og får barn og legger opp som skistjerne. Det ville utvilsomt gjøre positive ting med henne.
For skisporten ville det å miste Therese Johaug sannsynligvis være et hardt slag. Den livsglade og friske jenta fra Dalsbygda som har utviklet sin styrke i farens silokum er en sjarmør Norge elsker og et stort trekkplaster for idretten. Hun er sannsynligvis også en pengemaskin som antagelig trekker store sponsorinntekter inn i idretten og Skiforbundet. 
Å miste Therese vil forhåpentligvis føre til at man må gå inn i reglene for alvor for å lage systemer og regler som innebærer at uskyldige ikke blir dømt. Jeg ser logikken i den dommen hun har fått, men den strider mot almindelig rettsoppfatning og det kan neppe fortsette i det uendelige. Å legge opp er derfor den største tjenesten Therese Johaug kan gjøre skisporten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt