Sverre Avnskog

232    7622

Saklig kritikk eller hitling - hva har best effekt?

Sylvi Listhaug blir kritisert av mange for å virke polariserende og splittende. Men hva skal man si når det dras paralleller til jødeutrydning når Listhaug har vært med politiet under deres arbeid med å finne folk med ulovlig opphold i Norge?

Publisert for 3 måneder siden / 305 visninger.

En av dem som har reagert kraftig på reportasjen som viste Listhaug med politiet, er mediekjendis Ingebrigt Steen Jensen. På sin facebookside forteller han at han fikk assosiasjoner til politiets arrestasjoner av jøder som skulle sendes til konsentrasjonsleire under krigen:

"Selv klarte jeg ikke la være å tenke på Warszawa-ghtettoen og på den delen av politiet i Norge som hjalp tyskerne å finne jøder omtrent på samme vis under krigen. Bank-bank midt på natta! Vis oss papirene! Heraus! Til en leir langt borte, der det er natt og tåke. Er dette greit, eller krysset Listhaug i går en grense vi ikke har vært i nærheten her i landet på over sytti år?" 

Det er grufulle og groteske hendelser Steen Jensen viser til. Vi må vel anta at han selv er klar over hvilke reaksjoner slike paralleller vil føre til. Hitling er et uttrykk som har dukket opp de siste årene, og Steen Jensens assosiasjoner til helt uskyldige jøder som ble arrestert fordi de skulle utryddes må vel kunne sies å være et eksempel på slik hitling. Og denne typen paralleller kan ikke karakteriseres som annet enn den verst tenkelige måten å stemple andres meninger eller handlinger på. Men hva oppnår man med slik type debatt-teknikk?

Man oppnår selvsagt å få en utblåsning for sin egen moralske indignasjon. Og man får selvsagt god respons fra alle dem som synes det er på sin plass å dra paralleller mellom Listhaug og de som gikk nazistenes ærend under krigen. Jeg så at Steen Jensen uttalte på NRK1 i dag at folk har gitt ham stor støtte. Nå synes jeg kanskje ikke at 4-5000 likes tyder på at støtten er så overveldende, og jeg synes Steen Jensen tar hardt i når han skriver at "Folket er skremt, fortvilet og forbannet."

Hans utfall mot Sylvi Listhaug er neppe et uttrykk for "folkets" meninger. Og jeg tror han tar grådig feil når han (til NRK1) sier at han forventer at Sylvi Listhaug som en følge av hans facebook-innlegg vil forstå at hun denne gangen har gjort noe galt og angre det.

Dessverre er som regel effekten av denne type hitling en helt annen, nemlig den motsatte av det Steen Jensen påstår at han forventer. Svært mange opplever nemlig hans debatt-form som svært provoserende og unødvendig og i stedet for at det blir en debatt om Listhaugs handlinger, blir det en debatt om nazi-sammenligningen, og det som kunne blitt en viktig og saklig debatt om hva en statsråd bør gjøre og ikke gjøre, blir en opphetet skyttergravsdebatt om selve sammenligningen med nazi-tiden.

Steen Jensen oppnår altså mest sannsynlig det motsatte av det han sier han ønsker! Hans provokasjon virker splittende og skyver folk ned i skyttergravene, og Listhaug oppnår det hun ønsker: Stor ståhei og oppmerksomhet rundt sin virksomhet som minister.

Det Steen Jensen bør ta med i betraktning, er at dem han omtaler som "folket" slett ikke er redde og skremte av den jobben Listhaug gjør. Tvert imot, folket slutter opp om henne i hopetall, og over 50% mener hun gjør en god eller meget god jobb, om jeg husker de siste tallene korrekt.

Jeg er gjerne med på en diskusjon om hvorvidt det er heldig at Listhaug stiller opp for media på en slik måte hun gjorde denne gangen. Men jeg kan vanskelig se at det at en minister følger politiet i deres arbeid for å finne mennesker med ulovlig opphold i Norge kvalifiserer til så ekstreme sammenligninger som til norsk politi som arresterte jøder under krigen for å sende dem til konsentrasjonsleire.

For det første er ikke en person som oppholder seg ulovlig i Norge en uskyldig person - det er kriminelt å ikke etterkomme et utvisningsvedtak. Dessuten skal disse menneskene ikke sendes i døden, de skal kun sendes til sitt hjemland. Det er altså ikke grunnlag for noen sammenligning på noe plan. Og norsk flyktninge- og innvandringspolitikk bygger på et bredt forlik på stortinget. Det kan neppe være kontroversielt at mennesker med ulovlig opphold i Norge oppsøkes av politiet og sendes ut av landet.

Steen Jensen påstår selv at han ikke foretar en sammenligning, men alle og enhver kan se i sitatet fra hans facebook-side at han drar denne nazi-parallellen. Og hans påstander om at det ikke er han, men de som kritiserer hans hitling som avsporer debatten, faller etter min mening på sin egen urimelighet. Han må selvsagt akseptere at hans argumentasjon blir gjort til gjenstand for kritikk.

Jeg synes folk bør avstå fra denne typen nazi-retorikk. De oppnår ikke annet enn polarisering og spittelse, og ødelegger mulighetene for reelle, saklige debatter. (Saken er også omtalt på TV2s nettsider).

Sverre Avnskog

 

 

13 liker  
Svar

Bli med i debatten!

Skriv gjerne ditt synspunkt! Du må være registrert med fullt navn, og innlogget for å delta. Sett deg inn i retningslinjene. Brudd på dem kan føre til utestengning.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv kommentar
Kommentar #6

Unn Elisabeth Aarø

13 innlegg  240 kommentarer

enig Avnskog

Publisert 3 måneder siden

Men nå vil jeg forta en avsporing og være litt slem. Tenker at Steen Jensen ikke lengre er så populær og salget går kanskje dårlig med den siste boken. Han må angripe en gravid kvinne og få status hos den gemene hop som stever litt for tiden med alt som er veldig langt ut til venstre. Mange har blitt populære bare av å ha rette meninger i årevis. Men det skjer en ommøblering også i Norge. Vi må ikke grave oss ned i skyttergraver det er veldig farlig-kanskje det ikke var helt slik tidligere men nå begynner det å bli farlig.

Jeg pleide å like Steen jensen sine ytringer i aviser og tema for hans siste bok, men den var litt forsinket og for seint ute i en  verden hvor alt skjer i går.. Nå ble jeg skeptisk til han -så fort kan det gå.

2 liker  
Svar
Kommentar #7

Rune Holt

11 innlegg  10139 kommentarer

Stakkarslig.

Publisert 3 måneder siden
Sverre Avnskog. Gå til den siterte teksten.

Hans utfall mot Sylvi Listhaug er neppe et uttrykk for "folkets" meninger. Og jeg tror han tar grådig feil når han (til NRK1) sier at han forventer at Sylvi Listhaug som en følge av hans facebook-innlegg vil forstå at hun denne gangen har gjort noe galt og angre det.

Dessverre er som regel effekten av denne type hitling en helt annen, nemlig den motsatte av det Steen Jensen påstår at han forventer

Steen Jensen må jo innbille seg at det han sier er så betydningsfullt at Listhaug er nødt til å danse etter hans pipe...
Jeg trodde den mannen hadde mer forstand enn dette.

Hitling har blitt brukt mot Listhaug utallige ganger før,og slikt meningsløst tullball biter ikke på henne.

Jeg håper og tror at alle disse idiotiske angrepene vil føre til at folk våkner fra sin dvale og ser at den politikken hun står for er den eneste vettuge vei videre for Norge.


6 liker  
Svar
Kommentar #8

Knut Rasmussen

84 innlegg  1371 kommentarer

Et nytt hylekor på gang.

Publisert 3 måneder siden

Snart må høygravide Azmera ut av landet

Hun har oppholdt seg ulovlig i Norge i 7 år. Etter å ha fått klagen om utreise avslått, må hun reise fra samboer og sin to år gamle datter. Biskopen vil reise sammen med henne.

Det er ikke første gang en biskop engasjerer seg.


Det er lenge siden utvisningssaker ble overført fra regjering til et organ UDI.
Grunnen var at ved hver sak så ble det bråk med slike saker og voldsomme opplsag i media om hvor hjerteråd regjering var når det ble utvisning.
Nå blir det igjen slik at regjeringa   må avgjøre slike saker.

Sylvi Lysthaug skal tas hvis en "hjerterå" utvisning finner sted.

Opplegget er dump ditt barn eller få et barn så sikrer du oppholdstilatelse i landet.

Sverige og Norge har fått nesten halvparten av de mindreårige flyktninger som er kommet til Europa.

Vi må bare innse at dette blir hverdagen utover.
Vi får være glad at vi har en slik populær  statsråd som er så solid og dyktig.

7 liker  
Svar

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere

Siste kommentarer

Rudi Wara kommenterte på
Trump skal bli en trompet, sier Herren for 10 år siden.
3 minutter siden / 4738 visninger
Rune Tveit kommenterte på
Trump skal bli en trompet, sier Herren for 10 år siden.
25 minutter siden / 4738 visninger
Rudi Wara kommenterte på
Til mann og kvinne skapte han dem?
27 minutter siden / 2447 visninger
Oddbjørn Johannessen kommenterte på
Trump skal bli en trompet, sier Herren for 10 år siden.
34 minutter siden / 4738 visninger
Arne D. Danielsen kommenterte på
Grums i medvind
rundt 1 time siden / 1399 visninger
Kristian Kahrs kommenterte på
Grums i medvind
rundt 1 time siden / 1399 visninger
Njål Kristiansen kommenterte på
Til mann og kvinne skapte han dem?
rundt 1 time siden / 2447 visninger
Magnus Husøy kommenterte på
Grums i medvind
rundt 1 time siden / 1399 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Trump skal bli en trompet, sier Herren for 10 år siden.
rundt 2 timer siden / 4738 visninger
Randi TunIi kommenterte på
Hva med hjertelaget?
rundt 2 timer siden / 749 visninger
Dag Løkke kommenterte på
Er kirkelig likekjønnet vigsel et frelsesspørsmål?
rundt 2 timer siden / 1188 visninger
Daniel Krussand kommenterte på
Hva med hjertelaget?
rundt 2 timer siden / 749 visninger
Les flere