Verdidebatt

Maskulinitet og femininitet.

Vi har alle både maskuline og feminine egenskaper. Jeg mener at slike egenskaper ikke bør brukes som verdiskala for sortering av folk i forhold til Gud.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg ser på begrepene maskulinitet og femininitet som erfaringsbaserte beskrivelser av fenomener som i varierende grad er knyttet til hvert enkelt menneske her på jorden.

Mitt forsøk på definisjon av maskulinitet:
Karaktertrekk, personlighetstrekk, bevegelses/adferds-mønstre, m.m. som oftest sees hos de som ved fødselen ble registrert som gutt ut fra inspeksjon av ytre genitalia. Visa versa m.h.t. femininitet.

Meningsinnholdet i begrepene maskulinitet og feminitet bygger på menneskelig observasjon "fra tidenes morgen" om det hyppigst forekommende resultat (sammentreff) av miksing av 20.000 gener/tre milliarder basepar fra hver av de to foreldrene. En slik "gen-sammenslåing" gjør at det ikke finnes to mennesker som er totalt like med hensyn til kjønn og seksualitet. Selv eneggede tvillinger er litt forskjellige p.g.a. epigenetiske forandringer som er oppstått etter unnfangelsen (som følge av stimuli fra omgivelsene).


At begge kjønn har i seg både maskuline og feminine egenskaper samsvarer også godt med den mest korrekte/presise oversettelse av 1.Mos,27. ( I 2011-utgaven fra Bibelselskapet står anført en fotnote til 1. Mos. 1,27: Hebr. har "mannlig og kvinnelig". Og i Vulgata (ca. 400 år e.Kr.):  Et creavit Deus hominem ad imaginem suam: ad imaginem Dei creavit illum, masculum et feminam creavit eos.)

Men selv om vi alle har både maskuline og feminine egenskaper, er det ingen fast korrelasjon mellom utseende av ytre genitalia ved fødselen og hvor uttalt maskuline og feminine egenskaper er hos det enkelte menneske. T.eks. kan et barn bli født med eggstokker i pungen, - en mann kan få brystkreft, - en kvinne kan få prostatakreft, osv... osv...

For meg er det umulig å tro på en Gud som sorterer oss og gir oss forskjellig verdighet ut fra hvor mye vi har av maskuline eller feminine egenskaper.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt