Verdidebatt

Look to Trondheim! Kommune-Norges nye Gosen

Trondheim kommune har skaffet seg sin egen utenrikspolitikk.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Oppgaven kan vise seg å bli stor og krevende – kanskje til og med for stor, selv for de Nordenfjeldske rene og rank.

Kommunen har besluttet å boikotte alle varer og tjenester som Israel produserer på okkupert palestinsk område. Samtidig oppfordrer bystyret alle innbyggerne i Trondheim til å gjøre det samme.

Det skjer daglig hundrevis av brudd på folkeretten. Mange av dem er vedvarende.

Russland har langt flere krenkelser og overgrep mot folkegrupper og områder enn på Krim å svare for. Kina har i tillegg til okkupasjonen av Tibet en massiv undertrykkelse av uigurene på samvittigheten – hvis de har samvittighet? Marokko okkuperer folkerettsstridig Vest-Sahara, Tyrkia undertrykker kurderne, Myanmar undertrykker den muslimske minoriteten og hundretusener av kristne er de siste tiårene enten drept eller fordrevet fra muslimske land – osv.

Listen er lang og lengre enn lang – eventuelt som et vondt år. Det er imidlertid er paradoks at av alle de nevnte er antakelig palestinerne de som har flest rettigheter og som relativt sett blir behandlet mest anstendig. Som sagt, relativt sett.

Trondheim kommune har gjort en fantastisk jobb de senere årene. Det finnes trolig ikke en eneste rusmisbruker eller ensom eldre som ikke får førsteklasses oppfølging, eller skoler som trenger vedlikehold og sykehjem som sliter. Kort sagt, det finnes ikke flere uløste oppgaver for offentlig sektor i byen. Selv det å sysle med planlegging for framtiden trenger de ikke lenger å bruke tid på. Med andre ord; alt er såre vel.

Politikerne i Trondheim kjeder seg. The mission is accomplished. Så, hva gjør man da? Noe må man da kunne finne på?

Yezz!! Eureka!!! ropes det. Man gjør som bispekollegiet, en del frivillige organisasjoner, ganske mange nyhetsredaksjoner, og andre som også kjeder seg, og sier det eneste forløsende: Palestina! Der har vi det!

Det finnes knapt noe annet som gir tilværelsen mer mening enn nettopp Palestina. Hva skulle man gjort uten? Bygge ut rusomsorgen, eller et nytt eldresenter på Bakklandet, liksom?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt