Marilen Hagland

1

Gruer meg til å se den strenge fostermoren

Jeg er redd vinklingen i NRKs adventsserie skal skape et ­stigmatiserende bilde av hva vi er, oss to. ­Gutten min er tre år gammel – og han er min fostersønn.

Publisert: 18. nov 2016 / 712 visninger.

Desember nærmer seg. Gutten min er tre år gammel, og jeg har gledet meg til advent med koselige stunder foran TV-en før leggetid. Vi er bare oss to, vi skaper våre egne tradisjoner, og i år skulle tradisjonen med å hente dynene inn i stua, krype opp i sofaen med ullsokker på og følge spent med på en historie i 24 deler etableres. Nå er jeg ikke så sikker lenger.

Les svaret fra NRK: Håper du vil se serien

Jeg har fått med meg at NRK skal sende en helt ny adventsserie, og gikk derfor inn for å lese litt om hvilket eventyr vi har i vente. Snøfall heter den nye satsingen, som sendes for første gang i år.

Historien handler om ni år gamle Selma, som ble foreldreløs da hun var tre år. Siden da har hun bodd hos «den strenge fostermoren Ruth». Selma drømmer om å finne sin ekte familie, og sender brev til julenissen der hun ønsker seg en familie hun hører sammen med på ordentlig.

Mens Selma sover, forvandles brevet til en papirfugl, som flyr ut av vinduet hennes, og skaper en magisk vei inn i en annen ­dimensjon – Snøfall.

Stigmatisere. Det høres jo spennende ut det, tenker du kanskje. Et eventyr om tilhørighet og jakten på et sted å kalle hjemme. Et eventyr de fleste familier kan se på sammen og kose seg med.

Men hjemme hos oss, blir det ikke helt sånn. Jeg er redd vinklingen skal skape et stigmatiserende bilde av hva vi er, oss to. Gutten min er tre år gammel – og han er min fostersønn. Betyr det at vi ikke er en familie?

Hører ikke vi sammen på ­ordentlig? Han har ikke noe minne­ om noen annen mamma enn meg. Skal han kjenne seg igjen i dette eventyret?
Etter en krangel med Ruth, rømmer Selma hjemmefra og finner denne magiske veien til Snøfall. Her finner hun den hun er i familie med på ekte – den hun alltid har lengtet etter.

Hvis vi krangler her hjemme, skal sønnen min da ønske seg det samme? Det er i så fall synd, for i vår virkelighet finnes det ingen magisk vei inn i en annen dimensjon der han kan finne en tilhørighet som er mer ekte enn den mellom oss.

Gruer meg. I løpet av serien skal både Selma og Ruth utvikle seg og forstå mer om seg selv og relasjonen de har til hverandre. Selma skal finne sin biologiske familie, men både hun og Ruth skal savne hverandre og forstå at de er glad i hverandre på tross av at de ikke egentlig hører sammen. Og det er fint og flott.
Men jeg stusser likevel på fremstillingen.

Og jeg gruer meg til å se karakteren Ruth, fosterforelderen, som er streng og distansert, og som slik jeg har forstått det, hverken kan mye om, eller liker barn.

De fleste barn har heldigvis ikke noe forhold til hva det vil si å bo i fosterhjem, men det betyr kanskje også at Ruth blir deres første referanse til hva det vil si å være fostermamma?

Hvordan kommer de til å snakke­ om julekalenderen i barne­hagen? Kommer barna til å spørre­ gutten min om jeg, mamma­en hans, er sånn som Ruth? Kommer de til å spørre om han også har en bestefar i Snøfall? Vil han føle at han ikke er som de andre? Kommer han til å tenke at han ikke har en ekte mamma i meg, likevel?

Mangelvare. Et annet aspekt ved dette, er at fosterhjem er en mangelvare. På Bufdir sine hjemme­sider kan en til enhver tid lese om barn som står i kø for å få et sted de kan kalle hjemme. De bor i midlertidige beredskapshjem, i påvente av at noen skal bli deres nye familie.

Dersom Selma, som har bodd hos den samme fostermoren i seks år, ikke føler tilhørighet til henne, hvordan skal disse barna da ha et håp om å kunne slå seg til ro når de endelig får sitt for-alltid-hjem? Og vil flere voksne vurdere å skape familie på denne måten, når NRK fremstiller dette som en mindre ekte familie enn andre?

Mange tusen barn vokser opp i fosterhjem, og mange av disse sliter med en følelse av å ikke høre til, de mangler tilhørighet. Dette er noe vi vet, og noe det jobbes aktivt mot, blant annet ved at alle som skal bli fosterhjem kurses og intervjues og får hjelp til å finne frem sine styrker og jobbe med sine svakheter for å bli best mulig foreldre til barn som ofte trenger mer omsorg og nærhet enn andre. Alle fosterforeldre vet at når et fosterbarn blir en del av familien, så blir de nettopp det – familie. Vet Ruth det? Har hun fortalt Selma det?

Hører hjemme. Ikke alle barn har en biologisk familie, og noen av de barna som har en biologisk familie, har familiemedlemmer som på ingen måte kan sammenlignes med julenisser og andre magiske, trygge karakterer i en eventyrdimensjon.

NRK skriver at denne serien handler om tilhørighet og det å ha noen som du deler noe med. Selma kjenner ingen biologisk familie, men det betyr ikke at hun ikke har et sted hun hører hjemme – hun har Ruth.
Jeg håper og tror at vi i 2016 har kommet så langt at vi vet at ­familie ikke handler om biologi. At julekalenderen til NRK handler­ om en jente som rømmer fra hun som har vært mammaen hennes i seks år, for å finne sin «ekte» familie – mennesker hun aldri har møtt – syns jeg er trist.

Les mer om «Snøfall» på NRKs nettsider

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 18.11.2016

2 liker  

Bli med i debatten!

Direkte kommentering er avviklet. Du har mulighet til å svare på innlegg ved å skrive et selvstendig debattinnlegg.
Vennlig hilsen Sondre Bjørdal, konstituert religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Jon Anton Brekne

0 innlegg  1 kommentarer

Publisert nesten 2 år siden

Hei Marilen Hagland. Jeg har lest innlegget ditt flere ganger de siste månedene og har tenkt så mye på deg og gutten din, og det du skrev. Det er trist at du har gruet deg til serien skulle vises og at du har vært bekymret. Jeg lurer sånn på om Snøfall og desember ble så vanskelig for dere som du fryktet?  Jeg har vært med på å lage Snøfall, og for oss har det vært så viktig å fortelle at tilhørighet nettopp IKKE handler om biologi, og å skape et eventyr som endte godt tilslutt.Hvis du har sett serien, håper jeg du likevel likte den. Vennlig hilsen Jon Anton Brekne

Siste innlegg

Gode og dårlige kommentarer?
av
Toril Søland
rundt 2 timer siden / 99 visninger
@Karl Øyvind Jordell
av
Njål Kristiansen
rundt 3 timer siden / 81 visninger
Al Gore som president?
av
Roald Øye
rundt 3 timer siden / 60 visninger
Brexit - sjakk-VM på engelsk.
av
Njål Kristiansen
rundt 3 timer siden / 49 visninger
Døende på flyttefot
av
Astrid Rønsen
rundt 3 timer siden / 43 visninger
Grep mot mannedebatt
av
Vårt Land
rundt 4 timer siden / 90 visninger
Innen 2020 får vi 5G. Hva innebærer det?
av
Toril Søland
rundt 4 timer siden / 27 visninger
En iboende verdighet
av
Erik Lunde
rundt 6 timer siden / 98 visninger
Kanossagang på NRK
av
Hanne Linn Skogvang
rundt 6 timer siden / 262 visninger
Les flere

Mest leste

Hareides nødvendige veivalg
av
Ole Paus
2 måneder siden / 76978 visninger
Et barn er født, et barn er dødt
av
Magne Raundalen
nesten 2 år siden / 43287 visninger
Etter fallet kommer hevnen
av
Berit Aalborg
10 måneder siden / 34722 visninger
Stormløpet mot Israel er i gang.
av
Roald Øye
7 måneder siden / 27695 visninger
Kanten av klippen
av
Åshild Mathisen
9 måneder siden / 22370 visninger
Et sosialt ­eksperiment
av
Bent Høie
4 måneder siden / 22106 visninger
Mens vi sover
av
Erik Lunde
10 måneder siden / 19982 visninger
Ord er handling
av
Hilde Frafjord Johnson
3 måneder siden / 18983 visninger

Lesetips

En iboende verdighet
av
Erik Lunde
rundt 6 timer siden / 98 visninger
Bygger på menighetene
av
Andreas Aarflot
rundt 6 timer siden / 71 visninger
Styrking av fødselspengar no!
av
Aina Alfredsen Førde
rundt 6 timer siden / 81 visninger
Å sjå fortida med to augo
av
Johannes Morken
rundt 6 timer siden / 74 visninger
Voksen og ledig
av
Nils-Petter Enstad
rundt 6 timer siden / 85 visninger
Et forpliktende sammenfall
av
Thea Elisabeth Haavet
1 dag siden / 166 visninger
Borgerlig rødming?
av
Bo Kristian Holm
1 dag siden / 344 visninger
Feil om Engelbretsdatter
av
Kristin Norseth
1 dag siden / 160 visninger
Les flere

Siste innlegg

Gode og dårlige kommentarer?
av
Toril Søland
rundt 2 timer siden / 99 visninger
@Karl Øyvind Jordell
av
Njål Kristiansen
rundt 3 timer siden / 81 visninger
Al Gore som president?
av
Roald Øye
rundt 3 timer siden / 60 visninger
Brexit - sjakk-VM på engelsk.
av
Njål Kristiansen
rundt 3 timer siden / 49 visninger
Døende på flyttefot
av
Astrid Rønsen
rundt 3 timer siden / 43 visninger
Grep mot mannedebatt
av
Vårt Land
rundt 4 timer siden / 90 visninger
Innen 2020 får vi 5G. Hva innebærer det?
av
Toril Søland
rundt 4 timer siden / 27 visninger
En iboende verdighet
av
Erik Lunde
rundt 6 timer siden / 98 visninger
Kanossagang på NRK
av
Hanne Linn Skogvang
rundt 6 timer siden / 262 visninger
Les flere