Verdidebatt

Snøfall - svar på innlegg fra fostermamma Marlien

Jeg beklager at du har uro i forhold til innholdet før du har sett serien, men jeg håper og tror at både foreldre og barn vil ha glede av å følge «Snøfall» sammen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Årets julekalender fra NRK Super er en klassisk eventyrfortelling med barn i de viktigste rollene. Jeg beklager at du har uro i forhold til innholdet før du har sett serien, men jeg håper og tror at både foreldre og barn vil ha glede av å følge «Snøfall» sammen. Serien handler om Selmas spennende reise til eventyrlandet Snøfall, der selveste Julenissen bor.

«Snøfall» er altså et klassisk juleeventyr som tar utgangspunkt i heltens reise fra vår verden til en eventyrverden. Helten i dette eventyret er Selma. Hun er hovedkarakteren, det ensomme barnet og en outsider, en mye brukt helteskikkelse.

Selma og hunden Casper bor hos nabodamen Ruth. Det skulle være en midlertidig ordning som nå har vart i 6 år. Selma kjenner ingen andre voksne enn Ruth og sin egen lærer. Det er de voksne referansene hun har. Selma opplever at hun er annerledes enn alle andre, noe elevene i klassen hennes også påpeker. Hun har evner ingen andre har, hun hører blant annet en koselig bestefarstemme som synger for henne, og hun evner å finne veien til eventyrlandet Snøfall. Der oppdager hun at hun er halvt nisse – og forstår da hvorfor hun er annerledes. Selma må gjøre reisen til Snøfall for å finne ut hvem hun er og hvor hun hører til. Dette er det «Snøfall» handler om.

Du skriver at du er redd for at karakteren Ruth skal gi et stigmatiserende bilde på en fostermor.  Vårt fokus er ikke Ruth og hennes rolle som fostermor. Et drama krever en rollekarakter som gir motstand og utfordrer hovedkarakteren. Denne funksjonen har Ruth, hun gir Selma den motstand som må til for at Selma skal gjøre det valget hun gjør. En klassisk metode i historiefortelling. Eventyrene gjør bruk av arketyper og symboler, og kan ikke direkte overføres til den virkelige verden.

Selma tror at hun har funnet et hjem i Snøfall, men hun begynner å forstå at hun ikke hører til der og hun savner Ruth.  Det går heller ikke lang tid før Ruth savner Selma, og det eneste Ruth nå ønsker er at Selma skal komme tilbake.

Tilhørighet er kjernen i handlingen i «Snøfall». Jeg mener at «Snøfall» reflekterer at man finner tilhørighet hos dem man trives med og vil være sammen med, uavhengig av slektskap.

Du kan lese mer om «Snøfall» her

Jeg håper du vil se julekalenderen og ha glede av den i adventstiden.

Med vennlig hilsen
Ingrid Hafsahl
Redaksjonssjef, NRK Super

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt