Verdidebatt

Bispevalget i Stavanger: Eliten mot grasrota

Det skal bli spennende å se hvordan biskopene og Kirkerådet håndterer Helge S. Gaards overveldende tilslutning fra grasrota

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tilsynelatende er bispevalget ganske jevnt i Stavanger med Helge S. Gaard på 29 prosent, Ivar Braut på 22 prosent og Torstein Lalim på 15 proent, ifølge kirken.no. Dette kommer av kirkens spesielle valgordningen der alle må stemme på tre av fem kandidater, og stemmene vektes i forhold til om de er første-, andre- eller tredjestemmer. En slik ordning kamuflerer et valgskred for Gaard som samlet har hele 41 prosent av første-stemmene, mer enn dobbelt så mange som nummer 2 (17 prosent).

Bispevalget i Stavanger viser stor sprik mellom elite og grasrot. Teller man førstestemmene, slik man normalt gjør i et demokrati, får Gaard 61 prosent eller rent flertall fra menighetsrådene, nesten åtte ganger så mye som neste på listen (8 prosent).

Blant prestene og de andre kirkelig ansatte vinner Gaard med stor margin og får 50 prosent av førstestemmene i begge grupper, over dobbelt så mye som neste på listen (20-22 prosent). Menighetsråd, prester og kirkelige ansatte i Rogaland er samlet det nærmeste du kommer grasrota i en kirkelig avstemning. Samlet har Gaard 54 prosent av førstestemmene fra grasrota.

Eliten av proster og professorer har omvendt liste med Lalim på 49 prosent, Braut med 17 prosent og Gard med 12 prosent.

Når en regner samlet stemmetall, har Gaard fått nesten to og en halv gang så mange førstestemmer som Lalim og Braut, eller mer enn de to andre til sammen. Disse tallene endres ikke vesentlig om en fordeler førstestemmene med 1/3 på menighetene, 1/3 på de kirkelig ansatte, og 1/3 på eliten. Det skal bli spennende å se hvordan biskopene og kirkerådet håndterer Gaards overveldende tilslutning fra grasrota.

PUBLISERES I VÅRT LAND 18.11.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt