Verdidebatt

Oslo-avtalens død.

Revolusjonerende endringer i Palestina-Israel konflikten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Omtrent på samme dagen,lørdag 12 november 2016,uttalte talsmenn for Hamas og israelske Jerusalem Post at Oslo-avtalen av 1993 var død: "the end of the Palestinian state."

Det er altså 24 år siden denne ble erklært som inngangen til en fredelig løsning av Palestina -konflikten. To-stats løsningen.

Hvordan kunne partene på denne nevnte lørdagen komme fram til denne konklusjonen?

Når det gjelder Donald Trump er min anbefaling å se bort fra alt han sier, men se på hva han gjør. Han lager da nok en video hvor han personlig sier at Netanyahu er hans beste venn og strålende leder av Israel som har hans massive støtte. Han kan godt ekspandere settlements på okkuperte områder,flytte USAs ambassade til Jerusalem,kort sagt gjøre akkurat som han vil.

Og det har ikke gått mange timene før Israel i Knesset vedtar at aktivister for Boykott-bevegelsen er uvelkomne til Israel,at moskeene må slutte med bønnerop og at palestinerne får mindre vannkvoter,etc

Vi har altså fått en ny akse i verdenspolitikken: Trump-Netanyahu og EU-politikerne har knapt gjenfunnet mæle til å si noe som helst,sjokkert over det amerikanske omlegget.180 grader snu fra Obamas tid.

Da Arafat og hans geriljavenner rykket inn i Ramallah i 1993 skulle de da etter oppskriften bli statsmenn og legge bort kalasnikovene. Det internasjonale samfunn,ledet av Norge,bokstavelig talt veltet penger inn i PLO/PA selvstyremyndighet. Med masse vestligdemokratisk bomull på hjernen trodde de da at disse enorme summene skulle gå til kloakker,skoler,jobber etc, men det ble en halv sannhet for Arafats administratører bygget fine villaer og kjøpte Mercedes Benz og sendte ungene på eliteskoler utenlands. Bankkontoer i Sveits og Dubai ble også opprettet.

Fra aller første stund ble dette historien om dugløyse og korrupsjon og er det fram til dagens Abbas-styre. Jeg har skrevet for mange år siden at det palestinske folket hadde hatt langt større glede av at den norske Palestinakomiteen hadde overtatt driften av PA-selvstyre. Det mener jeg den dag idag. Der har alltid vært dyktige personer.

Hvis det er slik som Hamas og Jerusalem Post er enige om,at Osloprosessen og den palestinske staten i to-statsløsning er DØD,ja så er også AbbasPA død. For det dyre oppretthold av denne korrupte dugløyse har da fra nå av ingen funksjon. Absolutt ingen.

Så skriver da palestinske veteran Ramzy Baroud på maannews.com/ 8 november: "The infamy of the Palestinian elites" hvor han for hundrede gang redegjør for hvor vanvittig palestinsk politikk er. Nå er det da styrtrike Mahmoud Dahlan som utfordrer Abbas-regimet og deres respektive tilhengere skyter på hverandre jevnlig.

I Hamas hersker også kaos da de er delt i en utenlandsfraksjon med dype sugerør hos Qatar og en Gaza-innlandsfraksjon som forsøker å bli venner med Iran som igjen er Qatars fiende. Her er heller ikke mye penger gått til vann og kloakk, men til deres militære arm: Qassem.

Jeg må si som sant er at jeg studerer ikke alt dette så ultranøye da jeg blir meget deprimert for det massivt undertrykte palestinske folket har ikke bare Netanyahus bulldozere å slåss mot,men også mot egne reddsomme eliter. Hele Netanyahus politiske ledetråd har vært å bli kvitt Oslo-avtalen og to-statsløsningen og nå er han der. Hva blir så hans neste skritt?

Og hva skjer blant palestinerne? Hvis det diplomatiske samforstandsfolket i PA blir irrelevante,hvem blir da relevant? Politikk kjenner ikke til noe vakum. Noen må fylle tomrommet etter døde PA/Abbas. Blir det Hamas,Islamic Jihad og Islamsk Stat? Begynner man på nytt med irregulær og delvis internasjonal krigføring og terror?

Vi må se realistisk på Trump-Netanyahu alliansen.

Jeg er tilbøyelig til å mene at den vil øke spenningene i Midtøsten og verdenspolitikken for nå er det knapt en eneste illusjon igjen å klamre seg til. Verken i leirene eller på Gaza og Vestbredden.

Det er en forferdelig situasjon for jordens fordømte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt