Verdidebatt

Ingen fordømmelse

Vi kan alle komme inn i en posisjon der Gud ikke fordømmer oss.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Paulus skriver i Romerbrevet at det finnes en tilstand som er uten fordømmelse. Sagt på en annen måte; vi kan alle komme inn i en posisjon der Gud ikke fordømmer oss. ER vi ikke i den rette posisjon så er vi derimot fordømt og fortapt. Men Paulus skriver: "Så er det ingen fordømmelse for den som er i Jesus Kristus". (Rom. 8:1)

Det avgjørende faktum for oss er om vi er I KRISTUS eller ikke. Det er en posisjon og en stilling. Enten er vi der I KRISTUS eller så er vi ikke i Kristus. Vi er ikke halveis. Det er enten eller. Det er svart eller hvit. Bare det at muligheten er der for hver og en av oss til å innta en stilling uten fordømmelse er en gave. Den gis oss av nåde. Det er altså en vei til frelse fra fortapelse. Den veien er åpen for alle mennesker. Fra Guds ståsted er det altså bare en posisjon som teller: I KRISTUS. Der er det ingen fordømmelse.

Hvordan inntar vi posisjonen I KRISTUS? Må jeg gå på bibelskole eller menighetsfakultet? Hva skal Gud ha av meg for at jeg skal komme i posisjonen I KRISTUS? Paulus hadde selv virkelig prøvd å tilfredsstille Gud. Som jøde og opplært ved Gemaliels føtter kunne han alle bud, Toraen, de jødiske skikkene og Israels historie. Men det holdt allikevel ikke. Det er mange som prøver å være gode, snille, humane og gir av seg selv - men det fører ingen inn i tilstanden I KRISTUS. Andre tar lett på det å har sin egen teologi. "Finnes det en Gud så dømmer han meg ikke når jeg gjør så godt jeg kan". De teller opp plusser og minuser i livet og er sin egen fordelaktige dommer. De tror så godt om seg selv at Gud - om han finnes vel og merke - skal frelse dem fra fortapelsen til himmelriket. De stoler mer på sin egen dømmekraft enn på bibelen som lærer oss at Gud frelser de som er I KRISTUS. Det er de som er denne posisjonen som er uten fordømmelse.

Så hvordan inntar vi posisjonen I KRISTUS? Paulus gir oss svaret: "... det er Guds rettferdighet ved tro på Jesus Kristus, til alle og over alle som tror..." (Rom 3:22). Det er ikke oss det kommer ann på. Vår delaktighet er fullstendig utelukket. Det eneste jeg gjør er å ta imot Guds rettferdighet og det gjør jeg ved å tro på Jesus Kristus. Hans ord og hans gjerning. Har jeg kun minuser etter et langt liv og så tar imot GUDS RETTFERDIGHET ved å tro på Jesus Kristus - da er min posisjon I KRISTUS og da er jeg uten fordømmelse. Da er jeg frelst og har del i Guds rike og evig liv. Men har jeg bare plusser etter et langt liv men ikke tar imot GUDS RETTFERDIGHET ved tro på Jesus Kristus, da er jeg fortsatt i min egen rettferdighet. Mine egne gode gjerninger holder ikke mål. Jeg er fordømt og da er jeg evig fortapt.

Det er Guds vilje at alle skal bli frelst. Jesus Kristus tar imot alle som kommer til ham. "De blir rettferdiggjort uforskyldt av hans nåde ved forløsningen i Kristus Jesus." Det er i Jesus Kristus vi får del i Guds rettferdighet.

En ting er å forstå dette teoretisk - noe helt annet er det å oppleve det. Vi kan ikke bare forstå oss frelst! Vi må også leve oss frelst. Når Jesus Kristus har forløst oss så får vi del i et nytt liv. Det er å bli fødd på ny. I Kristus eller uten for Kristus er to forskjellige liv. Paulus forklarer slik i Rom. 8:2: "For livets ånds lov har I KRISTUS frigjort meg fra syndens og dødens lov". Syndens og dødens lov binder meg. Jeg klarer ikke i egen kraft å løsrive meg. Vår onde natur gjør oss maktesløse. Det mennesket av naturen trakter etter fører til død, er fiendskap mot Gud og kan ikke være etter Guds vilje.

Den som derimot er I KRISTUS er IKKE i den syndige natur, men i Ånden og Ånden leder til liv og til fred. Det er to forskjellige liv. Det ene livet fører til død. Det andre fører til liv. Det eneste livet som er verdt å leve er livet I KRISTUS. Der er det ingen fordømmelse. I Kristus har alle Guds løfter fått sitt ja og amen. I KRISTUS har vi all åndelig velsignelse i himmelen og I KRISTUS har vi arv i Guds evige rike. ALT dette er åpent og tilgjengelig for alle mennesker som vil ta imot det og komme til Jesus Kristus. Det er Guds uendelig store nåde og kjærlighet.

Et liv jeg nå eier som aldri kan dø
For Kristus, det evige liv
fikk plass i mitt hjerte som spirende frø
og reiste det nedbrutte siv.
Knut Røhr - Staff

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt