Verdidebatt

Om ikke nøytrale, så åpne

Vårt Lands lederartikkel slår nokså bastant fast at «Rom for religiøse seremonier kan ikke være livssynsnøytrale». (14.11.)Muligens, men kan de være livssynsåpne?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det finnes heldigvis etter hvert noen livssynsåpne seremonirom i Norge i dag. Disse brukes ofte til gravferder. I et slikt i Drammen er retninger mot Mekka markert. Det er ikke til hindre for at ikke-troende eller andre religiøse enn muslimer kan benytte seg av det tidligere kristne kapellet.  Ofte ved at symboler trekkes inn i rommet og/eller at stoler settes i andre retninger.

Vårt Land har selvsagt rett i at synagoger, flere typer templer og moskeer ikke kan være livssynsnøytrale. På små tettsteder er vel problemet at livssynsminoriteter ikke har slike gudshus. Like fullt har disse menneskene behov for seremonirom, ikke minst når familiemedlemmer dør. Livssynsåpne seremonirom kan selvsagt ikke erstatte gudshus, men kan være et nyttig og nødvendig alternativ til mindre verdige steder som gymsaler, kaféer eller samfunnshus. Selv om ett trossamfunn er utpekt til å være en folkekirke her i landet, er ikke kirkens fasiliteter nødvendigvis et naturlig valg  for alle å bruke ved seremonier av forskjellige slag.

Fellesskapet har i mange generasjoner vært rause mot medlemmer av Den norske kirke. Det er på høy tid at flere kommuner også tar behovene til dem som står utenfor kirken, på alvor.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt