Ivar Skippervold

7

Tilhører vi to ulike religioner?

Den nigerianske pastoren som deltok i samme program som meg på Visjon Norge, hadde en forkynnelse som var så langt borte fra min egen at man skulle tro han tilhørte en annen religion.

Publisert: 14. nov 2016

Vi hørte tidlig om amerikanske vekkelsespredikanter som solgte sitt budskap gjennom TV. Seerne ble lovet mirakler under forutsetning av at de fulgte oppskriften til TV-predikanten. Oppskriften var et sammensurium av bønn og penger. Jo mer man ba, og jo mer man ga, desto sikrere kunne man være på at underet skjedde. Ikke rart mange så en parallell i middelalderens ­avlats-
handel som Martin Luther kjempet for å ­avskaffe.

I Norge følte vi oss til å begynne med fremmed for den type TV og forkynnelse, men etter hvert har vi fått norske avleggere. Den som mener å ha noe viktig å melde, vil bruke de mest effektive kanaler. Arild Edvartsen forstod dette tidlig.

Takket ja. I dag er det TV Visjon Norge­ som er i førersetet i sjangeren kristenformidling via TV. På nyåret 2015 ble jeg kontaktet av TV Visjon Norge. De ønsket å bruke mine sanger fra bibelhistorien i sine barneprogram. Det var hyggelig. Jeg takket også ja til å bli intervjuet og synge i en direktesending i siste halvdel av mars.

Mars kom, men to uker før jeg hadde­ avtalt fremmøte, hadde kanalen ­utløst en mediestorm. NRK Dagsrevyen meldte at den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde var på Visjon Norg­e og tilbød velsignelser og mirakler 
mot pengegaver. Jan Hanvold ble i­ntervjuet og bekreftet opptredenen til nigerianeren.

To uker etter var jeg gjest. Der var også pastoren fra Nigeria. Jeg forstod at jeg skulle være med i et slags innsamlingsprogram. Jeg satt i en sofa og ble intervjuet. Få meter bortenfor stod pastoren med tolk. Kameraet vekslet mellom de to posisjonene. Pastoren fyrte løs om Guds rike nåde, og utfordret seerne til å gi konkrete beløp til TV-kanalen.

Underlig opplevelse. Det var en under­lig opplevelse. Jeg kunne ikke la være å fortelle seerne at nåde ­betyr gratis, og at jeg var noe fremmed for koblingen mellom penger og nåde. De to som var moderatorer, og som oppga kontonummer og kommenterte­ gaver som kom inn, meldte at det var lite ­aktivitet i givertjenesten under intervjuet med meg. Forståelig nok. I løpet av hjemturen til Lillesand på drøye tre timer hadde jeg god anledning til å ­tenke. Den nigerianske pastorens fremtoning og forkynnelse var så langt borte fra min egen at man skulle tro han tilhørte en annen religion.

Sammenliknet med hans form og innhold måtte jeg innrømme overfor meg selv at jeg var mye nærmere mine humanetiske venner, og mange av de jeg møter med en helt annen religiøs bakgrunn.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 14.11.2016

12 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Tommy Surland-Hansen

0 innlegg  196 kommentarer

Oppklarning?

Publisert over 3 år siden
Ivar Skippervold. Gå til den siterte teksten.
Den nigerianske pastoren som deltok i samme program som meg på Visjon Norge, 
hadde en forkynnelse som var så langt borte fra min egen at man skulle tro han 
tilhørte en annen religion.

Det jeg hører oftest blant kristne jeg kjenner er at de ikke er enige med alt som gjøres eller sies på Visjon Norge, men at det av og til er noe bra, så da overser man resten.

Man er ikke enig med alt Jan Hanvold sier eller gjør, men han har jo et hjelpeprogram i Moldova, så da ser man litt bort fra alt som ellers skjer.

Og dessuten, man har jo ikke noen annen kristen kanal, så da er det bedre enn ikke noe. (Bortsett fra kanal 10 da, men den har visst ikke alle oppdaget. PS, den er ikke noe bedre.)

Det man sjelden tar med i regnskapet, er at for folk som ikke er kristne er det ingen differensiering her. Deltar du på Visjon Norge, blir du tatt til inntekt for Hanvolds private teologi. Du kan ikke si at jeg mener noe annet heller, da blir du ikke invitert neste gang. Du har akspetert Hanvolds verden når du deltar. No free pass.

På samme måte er det med kristne som jubler over Trumps seier i det amerikanske presidentvalget. Du får med deg hele pakka. Du kan ikke si at jeg plukker meg ut abortsaken for der er vi enige, og deretter bare overser kvinnesynet, behandlingen av minioriteter og handicappede, den moralske oppførselen han legger til grunn og si det ikke gjelder meg. Dette er hva du får med på kjøpet. Dette er din mann.

Denne ansvarsfraskrivingen og cherry-pickingen oppleves for folk som står utenfor den kristne boblen som hyklersk.

Til info.

10 liker  
Kommentar #2

Kjell G. Kristensen

118 innlegg  13843 kommentarer

Usunne tolkninger ?

Publisert over 3 år siden
Ivar Skippervold. Gå til den siterte teksten.
Sammenliknet med hans form og innhold måtte jeg innrømme overfor meg selv at jeg var mye nærmere mine humanetiske venner, og mange av de jeg møter med en helt annen religiøs bakgrunn.

Når man snakker om religion, så snakker man også om type lære som det hele går ut på. Kunsten om å holde seg til samme lære (religion) er likt med å forholde seg til grunnteksten. (Hver bok i skriften er innblåst av Gud, 2.Tim.3.16)

Avviker man fra denne læren tar man automatisk til det skriften kaller: det som klør i øret; For det skal komme en tid da folk ikke lenger tåler den sunne lære, men skaffer seg den ene læreren etter den andre, slik de selv finner for godt. For de vil ha det som klør i øret.

4 liker  
Kommentar #3

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Humanisme er ikke nøytral og harmløs.

Publisert over 3 år siden


Sammenliknet med hans form og innhold måtte jeg innrømme overfor meg selv at jeg var mye nærmere mine humanetiske venner, og mange av de jeg møter med en helt annen religiøs bakgrunn.

Det viser hvor mye skadet du er av humanismen.

Humanisme er en ond trojansk hest inn i det vestlige samfunn noe jeg skriver om i min kommentar 6

2 liker  
Kommentar #4

Bjørn David Bratlie

15 innlegg  4874 kommentarer

En dårlig sammenligning?

Publisert over 3 år siden

Jeg forstår ikke helt sammenligningen og hvorfor det skal sammenlignes med humanetiske venner fremfor alle kristne venner som mener det samme som deg om Hanvolds teologi. Det er jo ikke akkurat så vanskelig å finne samme smakløshet hos humanetikere som hos hos Hanvold. Det er jo bra at humanetikere eller andre tar avstand fra koblingen mellom penger og frelse/helbredelse. Det er heller ikke så vanskelig så følgelig er det derfor lett å finne meningsfeller om den saken, i alle leire.

   Personlig mener jeg heller at utfordringen ligger i kristne lar " Guds konto" ligge brakk, eller som man sa i gamle dager "fattig som ei kjerkerotte".  Hvorfor går ikke kristne i indremisjon/misjonsambandet/frelsearmeen/frie evangeliske/osv. sammen og danner et felles TV-selskap?  Dette er et større problem enn at Hanvold får ha regien på arenaen for kristen-TV alene. Eller spør Visjonkirken/Hanvold om han vil selge aksjemajoriteten i TV-Visjon Norge til et felles medieselskap for kristen-Norge!  I det minste gå inn med kapital og få noe igjen! Eller er Hanvolds kritikere og teologiske meningsmotstandere så lunkne og slakke at det eneste de evner er lite treffsikker kritikk?

2 liker  
Kommentar #5

Edvart Askjem

19 innlegg  180 kommentarer

Hvor er de kristne lederne?

Publisert over 3 år siden

Vebjørn Selbekk blir skjelt ut i kommentarfeltene i sin egen avis, Dagen, og i Norge i Dag for å ha uttalt seg kritisk om Jan Hanvolds teologi og måte å drive sin forretningsvirksomhet på. Geir Magnus Nyborg har hatt et saklig og godt innlegg her på Verdidebatt. Ivar Skippervold har skrevet et meget godt innlegg i dag, et innlegg som burde få "vanlige kristne" som blir invitert til Visjon Norge til å tenke seg om. Jeg synes det virker som kanalen bevisst inviterer kristne fra andre miljøer for få dem til å skaffe kristelig legitimitet til kanalen. F.eks. Ottosen fra NLM ble  kanskje tatt litt på senga og "lurt" til å anbefale kanalen i forbindelse med at Visjon Norge skulle sende fra deres arrangement. Synes innlegget til Surland-Hansen også er meget bra og vel verd å tenke over. Men - hvor er de kristne lederne? Det er et ord som sier: Den som tier samtykker - og etter hvert også: Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv.

5 liker  
Kommentar #6

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 3 år siden

Tusen takk, Ivar Skippervold.

2 liker  
Kommentar #7

Mai-Liss Hauger

69 innlegg  1261 kommentarer

Du har helt rett, det er en helt annen lære innen trosbevegelsen

Publisert over 3 år siden
Ivar Skippervold. Gå til den siterte teksten.
Underlig opplevelse. Det var en under­lig opplevelse. Jeg kunne ikke la være å fortelle seerne at nåde ­betyr gratis, og at jeg var noe fremmed for koblingen mellom penger og nåde.

Ja du har helt rett i at det er en helt annen lære innen trosbevegelsen.

Det er så mye som er grunnleggende feil ,men folk bortforklarer vranglære med at de opplever kraft (de faller ved håndspåleggelse,rister osv).

Det er så viktig at kjendiser som du sier i fra, det er alt for mange som tier fordi de er usikker (på grunn av manifestasjoner de selv har opplevd innen bevegelsen).

Men alt må prøves på ordet, manifestasjoner beviser ingenting. At folk opplever kjærlighet og fred beviser ikke at læren er rett. Hippiene opplevde kjærlighet og fred på 60 og 70 tallet gjennom transcendental meditasjon. Det var akkurat samme manifestasjoner som i trosbevegelsen.

Tusen takk for at du sier i fra.

Her er en liten you tube snutt om temaet :

https://www.youtube.com/watch?v=TAPhJM3bDc4

4 liker  
Kommentar #8

Kjell Bjarne Sandvik

19 innlegg  667 kommentarer

De som vet alt!

Publisert over 3 år siden

Nei her er minst mange flere 1. De religiøse hyklerne som har svaret på alt og alt hva de kan er å slenge dritt om hvis de var troende sine brødre og søstre. 2. De feige som ikke vet hvilken fot de skal stå på for de har levd i sin boble så lenge at det vil koste dem for dyrt å gå over streken til den riktige siden. 3. De som går etter Ordet koste  hva det koste vil, du og du så herlig det er å bli idiotforklart mens er ser at Ordet holder hva det lover på alle områder. Nå er det bare ord og meninger som skiller oss men den som våger å opne bibelen og våger å tro det som står der vil også komme over at det blir ett annet skille for deter  ingen som går imot Gud ustraffet. Mange tror at når de tar Hanevold elle en vilken som helst trospredikant og meisler dem ned tror dem de hadde gjot en god gjerning men de har i sin iver ikke fått med seg at disse kanskje var innsatt av Gud og et dermen Han de går imot, stygg sak. Mange burde vaske munnen sin i grønnsåpe og lese litt mere i bibelen før de utalte seg, hadde ikke vært noe galt med litt mere åpenbaring i Ordet fær en utalte seg.

 

2 liker  
Kommentar #9

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Det er ikke vakkert.

Publisert over 3 år siden

  De religiøse hyklerne som har svaret på alt og alt hva de kan er å slenge dritt om hvis de var troende sine brødre og søstre.

Her er forskjellen mellom  Jan Hanvold, Han vesigner sine fiender, mens de andre slenger forbannelser over han. Det er om å gjøre å be slik at vi kan nullstille alle disse forbannelsene.

Jeg er enig, vakkert er det ikke.

De er så sjalu at ikke de klarer å gjøre det samme. Forkynne ordet fra sin egen Tv-kanal.

Stå på Jan Hanvold, det er mange som støtter deg.

2 liker  
Kommentar #10

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Huff da

Publisert over 3 år siden
Kjell Bjarne Sandvik. Gå til den siterte teksten.
for deter  ingen som går imot Gud ustraffet. Mange tror at når de tar Hanevold elle en vilken som helst trospredikant og meisler dem ned tror dem de hadde gjot en god gjerning men de har i sin iver ikke fått med seg at disse kanskje var innsatt av Gud og et dermen Han de går imot, stygg sak. Mange burde vaske munnen sin i grønnsåpe og lese litt mere i bibelen før de utalte seg, hadde ikke vært noe galt med litt mere åpenbaring i Ordet fær en utalte seg.

Voldsomt.

3 liker  
Kommentar #11

Sigmund Voll Ådnøy

138 innlegg  1622 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Knut Rasmussen. Gå til den siterte teksten.

Her er forskjellen mellom  Jan Hanvold, Han vesigner sine fiender, mens de andre slenger forbannelser over han. Det er om å gjøre å be slik at vi kan nullstille alle disse forbannelsene.

Jeg er enig, vakkert er det ikke.

De er så sjalu at ikke de klarer å gjøre det samme. Forkynne ordet fra sin egen Tv-kanal.

Stå på Jan Hanvold, det er mange som støtter deg.

"Jan Hanvold (...) velsigner sine fiender,

(...) andre slenger forbannelser (...)

om å gjøre å be slik at vi kan nullstille alle disse forbannelsene," 

sier Knut Rasmussen. 

 

Det kan hende at Hanvold velsigner sine fiender av og til, men gjør han ikke også det motsatte? 

Hva ser og hører det ut til at han gjør her, når han - muligvis med forakt - kaller predikanter med et annet "tiende"-syn for "tullinger" og "punch oppe i huet"? Kanskje er ikke disse predikantene fiender, hverken i deres eller i Hanvolds øyne. Hva vet vel jeg? Men hvis han snakker slik om de som ikke er fiender, hvordan ser han da på dem han faktisk regner som fiender? (Les mer!)

Det kan muligens hende at dette er verd noen minutters ettertanke. 

 

Noen ganger er det ikke direkte forbanning av dem han misliker, men i det minste svartmaling og usannheter. Sånn som når han uttaler at informasjon du får fra TV2 og NRK, er "løgn ifra helvete" og rein, skjær propaganda. Han mener at - sitat - "det er bare dét det er." (Videoavspilling av sitat her: https://youtu.be/7uP9Jdnjycs?t=1148)

 

For øvrig vil jeg ha meg frabedt at noen leker hjerte- og nyregransker eller bedriver "psykoanalyse" av Visjon Norge-kritikere. "De er sjalu", "de er bitre" og liknende hører svært, svært sjelden hjemme i en skikkelig debatt. Dessuten er det forskjell på kritikere /debattanter, akkurat som det er forskjell på entusiaster og givere. Det er cirka like ille av Rasmussen å hevde at motdebattanter er "sjalu" o.l., som det er av andre å påstå at alle som liker Visjon Norge, er slik eller sånn. Hold dere til saken, karer. 

Nei da, mange av oss er overhodet ikke sjalu. Tvert imot byr det oss imot å skulle prøve å "bli en av Norges rikeste menn" på den måten Hanvolds gode venn Bayo Oniwinde skisserer. Det er imidlertid verre å tenke på at noen er sårbare og faktisk kan tenkes å hoppe på slike teknikker og metoder ("when you have a need, sow a seed" o.l.). Da oppnår VN tillit hos noen og misbruker denne tilliten. For å si det kort og "brutalt". 

Og en del kristne er fortvila eller lei seg over at så mye har fått pågå så lenge. Her har jeg sitert Edvart Askjems ord om noe av dette: http://visjonnorge.blogspot.no/2015/07/sitatbilete-og-litt-dokumentasjon-pa.html 

It's only the truth, guys. Try to handle it. (Regner med at VN-venner liker engelsk, jamfør alle predikantene fra andre siden av Atlanteren de godtar at VN inviterer.) 

Jeg poster denne kommentaren mest på grunn av andre lesere enn Rasmussen og Sandvik. Jeg tror ikke Rasmussen og Sandvik bryr seg nevneverdig (- i hvert fall ikke Sandvik). Men dette er kanskje bare min forutinntatthet? Visjon Norge-tilhengerne jeg nevner her, eller andre sådanne, må gjerne vise at jeg tar feil. Vi kan alle ombestemme oss, ikke sant? Ingen skam å snu?

4 liker  
Kommentar #12

Edvart Askjem

19 innlegg  180 kommentarer

Huff da!

Publisert over 3 år siden

Hanvold kommer med mange stygge utsagn mot de som har andre meninger enn han, og som stiller spørsmålstegn ved hans teologi og forretningsmoral, noe  det etter min mening er svært god grunn til. Så avslutter han gjerne med Gud velsigne deg. Jeg ville ikke føle meg veldig velsigna av det, først skjelle ut og så velsigne.

3 liker  

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
22 dager siden / 1490 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 1122 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
13 dager siden / 1080 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
9 dager siden / 971 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 544 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
18 dager siden / 445 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere