Verdidebatt

Forvrengningens kunst

Kirkerådets seksjon for barn, unge og trosopplæring og/eller Mellomkirkelig råd bør på banen og avklare om reformasjonsjubileet skal markeres ved å videreformidle usannheter og fiendebilder.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I historieundervisningen på svært så lutherske Kristelig Gymnasium lærte jeg for mer enn tretti år siden hva avlat var og ikke var: ettergivelse av botsstraffer, ikke tilgivelse for synder.

I en video på YouTube gjengir angivelig økumeniske Norges KFUK–KFUM tradisjonelle vrangforestillinger:

Kirken selger et papir som gir tilgivelse for synder og kortere tid i skjærsilden.

Sigurd Hareide leverer en presis og treffende analyse:

[Videoen] forteller [...] om avlatshandelen på en måte som står til stryk i historisk sannferdighet og økumenisk sinnelag.

Jan Christian Kiellands (for)svar er dessverre omtrent like dårlig som Hareides kritikk er god:

Vi ønsker ikke å invitere ungdom til en diskusjon om den dogmehistoriske utviklingen.

Diskusjon er vel bedre en desinformasjon? Her inviteres ungdom nettopp inn i dogmehistoriske problemstillinger, og da må man være både historisk sannferdig og økumenisk skvær.

Å oversette «avlat» med «tilgivelse» er språklig sett ikke feil eller «løgn». Blant annet synonymer.no og synonymordboka.no sier dette er synonymer.

Jo, det er feil og usannferdig – eller i best fall en utilbørlig overforenkling. Hareide har forklart hvorfor. Synonymordbøker er omtrentlige og representerer et svært dårlig argument i denne sammenhengen.

Dermed tror vi heller ikke at filmene vil ramme katolske barn, slik Hareide mener.

Dette er majoritetsarroganse. Er det ikke sannsynlig at Hareide, som selv er far til katolske barn, har større forutsetninger for å vurdere dette enn Kielland og Norges KFUK–KFUM?

Og det er selvmotsigende. For Kielland er jo tydeligvis oppmerksom på faren, siden han påpeker at de har unngått ordet «katolsk» (i stedet for å bortforklare ved hjelp av en synonymordbok). I tillegg burde de selvsagt ha invitert katolske referansepersoner, som vet hvor skoene trykker, til å bidra i arbeidet med videoene.

Hareide setter KFUK-KFUMs film opp mot reformasjonsmarkeringen i Lund. KFUK-KFUM ser ikke dette som motsetninger. Økumenisk arbeid forhindrer ikke åpenhet om både historiske motsetninger og uenigheter i dag.

Goddag mann økseskaft. Og uendelig trist at ledelsen i Norges KFUK-KFUM ikke forholder seg lyttende til konstruktiv kritikk.

Jeg har fulgt litt med på Den norske kirkes forberedelser til reformasjonsjubileet. Gang på gang har det blitt understreket at jubileet skal preges av historiske nyanseringer og økumenisk åpenhet. Videoen bryter tvert med dette.

Nå bør Kirkerådets seksjon for barn, unge og trosopplæring (som har sponset videoen) og/eller Mellomkirkelig råd (som har spisskompetanse på økumenikk) komme på banen og avklare om det likevel er slik at reformasjonsjubileet skal markeres ved å videreformidle usannheter og fiendebilder av Den katolske kirke.

(Dette innlegget ble først postet som kommentar til Kiellands innlegg.)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt