Jarle Haugland

139

Ta selvkritikk, Hanvold

Vi håper Visjon Norge møter kritikken med ydmykhet og at Jan Hanvold beklager sin rystende­ Judas-stempling av medarbeidere.

Publisert: 27. okt 2016

Det har vært storm rundt Visjon­ Norge og Jan Hanvold etter at NRK Brennpunkt satte søkelyset på kanalens virksomhet. Spesielt Hanvolds forvaltning av giverinntektene var i fokus. Dette vil vi i Familie & Medier kommentere.

Familie & Mediers oppdrag er å gjøre Jesus synlig i mediene. En del av vår kjernevirksomhet er å ha god kontakt med kristne medieaktører, ikke minst for å skape en felles forståelse av hvordan vi representerer Jesus i vårt arbeid ut mot det norske folk. Som kristne organisasjoner­ basert på giverinntekter, har vi et ekstra ansvar for sunn, redelig og transparent forvaltning av gavene. Også på dette området er vi Kristi brev til verden.

Alvorlig. Derfor ser vi med alvor på påstandene som kommer frem på NRK Brennpunkt. Vi har også i lengre tid hatt en bekymring for teologien som ligger bak deres giverarbeid. Dette handler om hvilket bilde av Gud som formidles, forståelse av hva tro er og hvilken plass givertjenesten skal ha i det kristne livet.
«Vi skal gi deg muligheten til å gi, og det er ingen tvang, for Gud elsker en glad giver. Gjerrige folk, de kommer ikke inn i himmelen. Garantert, altså. De går til helvete. For gjerrighet er det verste Gud vet», sa Hanvold på et møte på Visjon Norge. Når Vårt Land konfronterer ham med sitatet, avstår han fra å kommentere.

I NRK Brennpunkt uttaler han at «troen må aktiviseres» for å kunne forvente svar på bønn om helbredelse, og kobler dette til å gi gaver til Visjon Norge.
Sant eller falskt. Hva er det å tro, dette begrepet Hanvold bruker aktivt­ og som er sentralt i Bibelen? Det er riktig at det gir seg utslag i hvordan vi forvalter vår økonomi, tid og andre­ områder av livet. Men er dette troens kjerne? Sitter Gud der og venter på menneskers vilje til å gi gaver til Visjon­ Norge – eller Familie & Medier, for den del – før han kommer oss i møte med sine gaver? Nei!

I klassisk kristendom er rekkefølgen helt avgjørende for om vi får et sant eller falskt evangelium. Tro er ingen­ handling, det er å falle med hele sin tyngde på Gud som bærer. Det er å søke tilflukt hos ham som er vår klippe, forløser og forsørger – også når vi selv ikke kan bidra med noe. Ja, ikke minst da. «For av nåde er dere frelst, ved tro», skriver Paulus til menigheten i Efesus, og fortsetter: «Det er ikke deres eget verk, men Guds gave. Det hviler ikke på gjerninger, for at ingen skal skryte av seg selv.»

 

Skaper noe. Deretter skaper dette noe i oss, både i våre hjerter og i vår pengebruk. Men våre handlinger er en konsekvens av Guds nåde og hans gaver, ikke motsatt. Det er et gjensvar på han som allerede har gitt oss alt i Kristus.
Hva da med ordene i 2. Kor 9 om at «den som sår sparsomt, skal høste sparsomt, og den som sår med velsignelse, skal høste med velsignelse»?

Det er ingen tvil om at dette er viktige ord til oss, inn i vår velstands- og forbrukerkultur. Som Guds folk bør vi granske våre hjerter i møte med vår bankkonto. Er Jesus vår Herre også på dette området? Har vi tillit til at Gud forsørger oss, eller er Mammon en avgud som vi kan lene oss på i møte med livets behov?

Men det er usunt – og ubibelsk – å koble dette verset opp til en konkret virksomhet og et konkret bønnesvar. Det gir oss en slags «gi til oss, så skal du få fra Gud». Da har man beveget seg bort fra en sunn givertjeneste med Jesus­ som Herre, og over til en situasjon der man skal kjøpe seg velsignelser fra Gud ved å gi til Visjon Norge.

Vær lydhøre. Vi kan ikke granske Hanvolds intensjoner eller skape en fullstendig oversikt over hans teologiske ståsted. Men budskapet som formidles gir oss et bilde av en Gud som krever for å gi. Vi kan aldri tro at dette er Visjon Norges eller Hanvolds ønske, og håper derfor de kommer kritikken i møte med lydhørhet og ydmykhet. Da må Hanvold også gå ut og beklage sin Judas-stempling av medarbeidere. Her kom han med alvorlige, kryptiske trusler om hvordan Judas endte sitt liv med selvmord. Det er direkte rystende­ å lese.

Familie & Medier vil gjerne føre en aktiv dialog med kanalen. Ikke for å sette dem på plass, men fordi vi vil dem vel. Vårt høyeste ønske for Visjon Norge er at mennesker blir ført til en frigjort tro i Kristus, og at kanalen kan være et sterkt redskap i arbeidet med å formidle et sant evangelium til det norske folk. Derfor håper vi å få kunne være en konstruktiv samtalepartner for kanalen­ i fremtiden.

Lars-Ivar Gjørv
Styreleder i Familie & Medier
Jarle Haugland
Daglig leder i Familie & Medier

PUBLISERES I VÅRT LAND 28.10.2016

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Hanevold

Publisert rundt 4 år siden

 Eventuell selvkritikk og unnskyldning holder ikke. Mannen burde tiltales for svindel.

Og din organisasjon burde gruble litt over hvorfor Jesus raste, og kastet kremmere og pengevekslere ut av tempelet?

Kommentar #2

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Neppe

Publisert rundt 4 år siden

Haugland får neppe ønsket sitt oppfylt.  Hanvold virker fullstendig inkapabel til å ta noe som helst selvkritikk uansett hva tullball han har bedrevet.  Og jo mer kritikk han får fra samfunnet forøvrig, desto mer fyrer man opp under hans disiplers usvikelige tro på mannen.  Motstanden blir tolket som åndskamp mellom gode og onde krefter, der NRK og en nær samlet norsk presse er den politisk korrekte djevelskapen.

Nylig oppdaterte Hanvold sin facebook-side, og der kan vi lese følgende:

"Hun søte Maria Hasselgård tok kontakt med meg i april, å fortalte at de gjerne ville lage en dokumentar av kristenheten utenfor den norske kirke. Jeg var naiv nok til, å si ja. Da hun fortalte at hun hadde arbeidet med min gode venn Anita Apeltun Sele i krf. Så vi slapp de til, men for en måned siden forsto hva djevelskap de pønsket på. Og da stengte vi dørene. Men de klarte, å spy opp en parodi. Og deres agenda er jo, å knuse og ødelegge folk. Disse folka går gjerne over lik, å er klare til å ødelegge familier i deres falske rettferdighets navn. De spyr ut sin propaganda, å dessverre tror store deler av befolkingen på dem.

.... Så har vi alle de feige kristne lederne, som hopper, hver gang disse journalistene roper ulv. Så uttaler de seg, slik det er politisk korrekt. I stedet for å ringe meg, å spørre. Er det riktig det Brennpunkt, Vårt land og Dagen, sier. Men disse lederne er svake mennesker som hopper der media vil de skal hoppe."

 

Kommentar #3

Jarle Haugland

139 innlegg  41 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.
Haugland får neppe ønsket sitt oppfylt.

Jeg håper du tar feil. Jeg er nok like rystet som deg, men forsøker å ha som regel at jeg også lytter til folk direkte. Derfor håper jeg vi kan være en samtalepartner, selv om – eller kanskje på grunn av – at vi er kritiske. For det vil være trist om jeg skulle håpe på noe mindre enn at Gud gjør sin gjerning gjennom dem som bærer hans navn.

Kommentar #4

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Jarle Haugland. Gå til den siterte teksten.
Gud gjør sin gjerning gjennom dem som bærer hans navn

Bærer Hanevold Guds navn? Eller er det kanskje Mammons navn han bærer?

Kommentar #5

Jarle Haugland

139 innlegg  41 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Og din organisasjon burde gruble litt over hvorfor Jesus raste, og kastet kremmere og pengevekslere ut av tempelet?

Du har helt rett, dette er en historie enhver kristen og kristne organisasjoner – Familie & Medier inkludert – bør jobbe godt med og være seg bevisst. Det er en fare for at vi altfor ofte mangler tillit til Gud også på det økonomiske området, og dermed gjør "bønnens hus til en røverhule". 

Samtidig, og det mener jeg er svært viktig å poengtere, er det ikke galt å samle inn penger til gode formål! Det blir gjort i hele frivillighets-Norge og er en av de gode verdiene i landet vårt. Vi samler ikke inn til oss selv, men til en sak folk mener er viktig. Dermed blir rollen til organisasjonene å jobbe for å realisere saken på vegne av dem som gir penger. Så er det viktig å ikke manipulere givere og forvalte pengene på en god og ryddig måte. Her må vi alle i organisasjons-Norge ha en vedvarende bevissthet rundt det temaet.

Kommentar #6

Jarle Haugland

139 innlegg  41 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Bærer Hanevold Guds navn? Eller er det kanskje Mammons navn han bærer?

Han bærer Guds navn på samme måte som alle kristne bærer Guds navn. Og som en kristen misjonsorganisasjon blir det enda tydeligere. Så blir spørsmålet om man misbruker Guds navn eller ærer det.

Kommentar #7

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Jarle Haugland. Gå til den siterte teksten.
Så blir spørsmålet om man misbruker Guds navn eller ærer det

Helt ærlig: Hva synes du selv han gjør?

Kommentar #8

Jarle Haugland

139 innlegg  41 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
Hva synes du selv han gjør?

Slik det kommer frem av vår teologiske kritikk i saken, er det vel ikke tvil om at jeg mener dette er et misbruk av Guds navn. Det formidler noe helt annet enn Bibelens sentrale punkt om troens gave som ikke hviler på gjerninger. Så ønsker jeg samtidig å gi Hanvold (enda) en mulighet til å korrigere, nyansere – og enda mer, beklage. Tiden vil vise om det er for naivt.

Kommentar #9

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Jarle Haugland. Gå til den siterte teksten.
Så ønsker jeg samtidig å gi Hanvold (enda) en mulighet til å korrigere, nyansere – og enda mer, beklage

Ønsker du at han skal slutte å lure penger fra folk også?

Kommentar #10

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

Folk som gir penger til Hanvold har tross alt et valg

Publisert rundt 4 år siden
Ben Økland. Gå til den siterte teksten.
slutte å lure penger fra folk

Om vi ikke har så stor sans for forvaltningen av midlene som kommer inn blant dem som er betrodd å ta imot pengene deres, synes jeg likevel vi skal ha respekt for deres rett til å velge hva og hvem de skal gi det de synes de har råd til  å gi av sine penger til.

Men det kan jo hende at han mister noen giverinntekter om han i fremtiden ikke kan dokumentere en bedre forvaltning av innkomne midler enn det som kom frem i denne reportasjen.

Da har jeg faktisk enda mindre sans for staten som tvinger alle som vil eie et fjernsynsapparat i Norge til å betale en særskatt til den venstrevridde propaganda-institusjonen Nrk.


Kommentar #11

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Jarle Haugland. Gå til den siterte teksten.
Jeg er nok like rystet som deg, men forsøker å ha som regel at jeg også lytter til folk direkte. Derfor håper jeg vi kan være en samtalepartner, selv om – eller kanskje på grunn av – at vi er kritiske. For det vil være trist om jeg skulle håpe på noe mindre enn at Gud gjør sin gjerning gjennom dem som bærer hans navn.

SISTE:

I Studio Direkte ikveld hadde Hanvold besøk av en hyggelig eldre herre.  På slutten av samtalen kom temaet med Judas-mailen opp, og det var interessant å bevitne.  For den eldre herren var klok (og modig) nok til å ymte frampå at Hanvold nok ikke burde ha sendt den mailen.  Hva svarte Hanvold da?  Fremsto han som en angrende synder som trenger tilgivelse for sitt overtramp?  Overhodet ikke.

Tvert imot presiserte han at han ikke angret i det hele tatt på mailen, og betonte flere ganger at vedkommende "Judas" hadde bedrevet den reneste ondskap, men at vedkommende var tilgitt.  I tillegg pratet Hanvold som en foss så herren med spørsmålet ble totalt nedsnakket uten mulighet til ytterligere spørsmål.

Om du synes dette øker sannsynligheten for at Hanvold kommer til å krype til korset denne gang eller neste gang noe tilsvarende skjer, så er vi fremdeles uenig.  De bruker å legge ut sendingene på nett etterhvert så jeg skal finne en link så du kan se selv.

Kommentar #12

Ben Økland

15 innlegg  4083 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Gunnar Søyland. Gå til den siterte teksten.
Om vi ikke har så stor sans for forvaltningen av midlene som kommer inn blant dem som er betrodd å ta imot pengene deres, synes jeg likevel vi skal ha respekt for deres rett til å velge hva og hvem de skal gi det de synes de har råd til  å gi av sine penger til

Selvsagt gir folk vekk pengene sine frivillig. Det er jo nettopp det "frivillige giverforholdet" som skiller en utspekulert svindelaffære fra utpressing eller ran.

Kommentar #13

Jarle Haugland

139 innlegg  41 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.
Om du synes dette øker sannsynligheten for at Hanvold kommer til å krype til korset denne gang eller neste gang noe tilsvarende skjer, så er vi fremdeles uenig.  De bruker å legge ut sendingene på nett etterhvert så jeg skal finne en link så du kan se selv.

 Send meg gjerne link. Så vet jeg at det noen ganger er ganske stor avstand mellom hva jeg personlig tror kommer til å skje og hva som er mulig for Gud. Derfor ønsker jeg ikke nå å konkludere med hva som kommer til å skje i fremtiden med denne saken. Men jeg forstår godt ditt ståsted.

Kommentar #14

Frode Meland

84 innlegg  4916 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden

Link til sendingen:

http://vnplay.no/video/studio-direkte-27-10-2016

Det er Børre Fevang som deltar i samtalen.  Se fra 1:15 og utover.  Fevang forsøker seg først rundt 1:16 med en forsiktig hentydning til Judas-mailen, følger svakt opp rundt 1:19:30 under bønn.

Det mest interessante kommer fra 1:23:20 og utover.  Her er det Fevang ydmykt ber Hanvold om retrett ift Judas-uttalelsene, hvorpå Hanvold ikke viser noen tegn til anger, han smører tvertimot tjukt på og sier vedkommende Judas har bedrevet "ondskap".  Som endel av argumentasjonen henviser han til sin syke svigermor (!) og alle belastningene det medfører.  Vi hører at Fevang forsøker å komme til orde, men Hanvold lar ham ikke slippe til med relevante motspørsmål.

 

Kommentar #15

Laila Thorsen

1 innlegg  17 kommentarer

Selvkritikk er et fremmedord for Hanvold

Publisert rundt 4 år siden

Selvkritkikk er ukjent begrep for Hanvold. I dagens tale på sin fb side, får Vebjørn Sellbekk en skyllebøtte uten sidestykke, for sitt angrep på Judasbrevet. Sellbekk sammenlignes med DDR, Stasi og beskyldes for å selge sin bror. Her er gjengivelse av det han skrev:

"Redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen. Oppfordrer folk til å bryte budet: " Du skal ikke stjele" At en redaktør går ut, å sier at det er ok, å være tyv. Bare tyven stjeler dokumenter som blir gitt til pressen, er det ok. Selbekk sier at, å stjele dokumenter på sin arbeidsplass er helt ok, fordi dette er varsling. Så, å stjele dokumenter av ulike slag, kopiere dem, å gi dem videre til noen som vil ødelegge bedriften en arbeider i , er helt ok for Selbekk. På Visjon Norge har vi avtaler med leverandører på tv-signaler, sateltt avtaler, som er konfidensielle. Og om ansatte hadde stjålet disse og kopiert dem, gitt disse til Selbekk. Kunne dette gitt oss svart skjerm. Men det hadde Selbekk synes hadde vært ok. Og stjele og ødelegge en arbeidsplass er ok for Vebjørn. Som kristen burde jo ikke Selbekk oppfordre til, å stjele. Nå har jo Dagen hengt meg ut i det vie og det breie. De får jo 25 millioner kroner i pressestøtte. Disse pengene bruker de til, å henge ut sine kristne brødre og søstre. Fordi dette må de gjøre for , å få pressestøtte. De synes er er helt ok å misbruke skattepengene de drar ut av statskassa. Nå har de også satt igang et race imot oss,
for å få innsamling kontrollen til, å svarteliste oss. Slik at folk ikke skal gi penger til Visjon Norge. Så min oppfordring er jo til alle Visjon Norge seere, si opp Dagen. Boikott Dagen. Hva skal vi med en avis som henger ut andre kristne. Som også oppfordrer til å stjele og ødelegge arbeids plasser. Selbekk er jo tysker, å har røtter i DDR. Der drev de med å angi hverandre. Og Selbekk opererer i kjent Stati stil, når han kaller tyveri av dokumenter for varsling. Det var nettopp dette også Stasi holdt på med. Dette er takken en får ifra en bror, som en har stått opp for, når det har stormet. Men som selger sin bror og venn for pressestøtten. Da kan du skrive om Jan, Jesus og Judas. Må Gud velsigne deres egen rettferdighet, å alle mobbe journalister i Dagen. Jeg ber for dere, at Gud må se i nåde til dere". www.facebook.com/janhanvold

Kommentar #16

Sigmund Voll Ådnøy

140 innlegg  1622 kommentarer

Publisert rundt 4 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.

SISTE:

I Studio Direkte ikveld hadde Hanvold besøk av en hyggelig eldre herre.  På slutten av samtalen kom temaet med Judas-mailen opp, og det var interessant å bevitne.  For den eldre herren var klok (og modig) nok til å ymte frampå at Hanvold nok ikke burde ha sendt den mailen.  Hva svarte Hanvold da?  Fremsto han som en angrende synder som trenger tilgivelse for sitt overtramp?  Overhodet ikke.

Tvert imot presiserte han at han ikke angret i det hele tatt på mailen, og betonte flere ganger at vedkommende "Judas" hadde bedrevet den reneste ondskap, men at vedkommende var tilgitt.  I tillegg pratet Hanvold som en foss så herren med spørsmålet ble totalt nedsnakket uten mulighet til ytterligere spørsmål.

Klassisk.

1 liker  
Kommentar #17

Sigmund Voll Ådnøy

140 innlegg  1622 kommentarer

Dette er ekstra grovt -

Publisert rundt 4 år siden
Frode Meland. Gå til den siterte teksten.

Det er Børre Fevang som deltar i samtalen.  Se fra 1:15 og utover.  Fevang forsøker seg først rundt 1:16 med en forsiktig hentydning til Judas-mailen, følger svakt opp rundt 1:19:30 under bønn.

Det mest interessante kommer fra 1:23:20 og utover.  Her er det Fevang ydmykt ber Hanvold om retrett ift Judas-uttalelsene, hvorpå Hanvold ikke viser noen tegn til anger, han smører tvertimot tjukt på og sier vedkommende Judas har bedrevet "ondskap".  Som endel av argumentasjonen henviser han til sin syke svigermor (!) og alle belastningene det medfører.  Vi hører at Fevang forsøker å komme til orde, men Hanvold lar ham ikke slippe til med relevante motspørsmål.

- Børre Fevang er en mann Hanvold flere ganger har skrytt av og uttrykt respekt for. Fevang har også støttet Hanvold økonomisk i ikke akkurat liten skala. Så vidt jeg husker, kom han også inn i styret i ett eller annet hanvoldsk istedenfor nå avdøde Anne M. Gravdal.

2 liker  
Kommentar #18

Oddbjørn Johannessen

192 innlegg  13478 kommentarer

Fevang

Publisert rundt 4 år siden
Sigmund Voll Ådnøy. Gå til den siterte teksten.
- Børre Fevang er en mann Hanvold flere ganger har skrytt av og uttrykt respekt for. Fevang har også støttet Hanvold økonomisk i ikke akkurat liten skala. Så vidt jeg husker, kom han også inn i styret i ett eller annet hanvoldsk istedenfor nå avdøde Anne M. Gravdal.

Jo, det ble sagt i denne utgaven av Studio Direkte av Børre Fevang var gått inn i styret av den grunn du nevner.  Han framsto som en "gammeldags" (i positiv betydning) kristen, som på en forsiktig måte prøvde å veilede Hanvold.  Det var et underlig skue å være vitne til Hanvolds avvisning av å ta selvkritikk på "Judas-brevet".  Jeg tolket Fevang slik at han nok vil komme til å holde saken varm.

2 liker  

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere