Verdidebatt

Å svare og formidle

Om Jordheim og hans kolleger får spørsmål om sin rolleforståelse og makt, håper jeg de vil svare mer enn ja eller nei, og formidle et budskap.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg takker for Trygve Jordheims svar i sitt innlegg «Fra en enkel pressemann» (VL 21.10)

Et godt samspill mellom mediene på den ene siden og makthavere og andre intervjuobjekter på den andre, krever respekt for hverandres roller.

• Les mitt første innlegg: Jordheims enkle verden

Slik maktens representanter stadig forsøker å unngå å svare på viktige spørsmål, er enkelte journalister så ivrige etter å dyrke konflikt og salgbare pikante oppslag at de stundom ikke treffer blink på hva som har størst relevans.

Norske journalister er gjennomgående dyktige og har høy integritet. Det skjer likevel subjektive vurderinger på begge sider av bordet, og en sak har alltid flere sider.

Jeg konstaterer med en viss forundring at Jordheim ikke anerkjenner at intervjuobjektet kan ha en legitim grunn til å ha en annen oppfatning enn journalisten av hva som er sakens kjerne.

I Jordheims generaliserende form definerer han intervjuobjektets ønske om å formidle et budskap som «å spore av eller å tåkelegge». Jordheim har hatt to forsøk på å forklare hva han mener. Han må forstås slik at når menighetsrådslederen tar i mot journalisten i den lokale kirken, og journalisten bare er opptatt av samliv og teologiske stridsspørsmål, så må hun for all del ikke benytte anledningen til samtidig å formidle kirkens budskap, og løfte frem menighetens ungdomsarbeid og diakoni.

Det ville i følge Jordheim bare være å tåkelegge hva saken egentlig handler om.

Både for lokale kirkeledere, biskoper og andre offentlige stemmer, er det mulig både å besvare spørsmål med respekt og samtidig formidle et budskap. Det er ikke bare mulig – det er det som er oppgaven.

Om Jordheim er kritisk til hvordan kirkelige representanter løser sitt oppdrag i møte med medier, vil det sikkert være mange interessante spørsmål å diskutere. Det hadde da tjent diskusjonen om han i sine analyser hadde brukt tasten for utropstegn noe sjeldnere, og spørsmålstegnet noe oftere.

Det ser ikke ut som Jordheim vil bidra med flere nyanser i diskusjonen om relasjonen mellom journalist og kilde. Jeg gir likevel mitt tilsvar fordi Trygve Jordheim ikke er «en enkel pressemann», men i kraft av sin posisjon og ved å representere et ledende mediehus innen kirke og livssyn, selv representerer makt.

Medienes sterke rolle er en legitim og viktig del av demokratiet. Om Jordheim og hans kolleger får spørsmål om sin rolleforståelse og makt, håper jeg de vil svare mer enn ja eller nei, og formidle et budskap.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt