Verdidebatt

Vi ønsker oss flere dialogiske menigheter

Å være dialogisk menighet handler om å være tilstede i lokalmiljøet og å tørre å la seg prege av det lokale mangfoldet. Kirkelig dialogsenter i Oslo ønsker å stimulere menighetene til refleksjon og handling, og til å bli dialogiske menigheter.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var svært gledelig å lese kronikken til Vogl og Orlien i Vårt Land 6. oktober, der de beskriver et mangfoldig og viktig arbeid i Ellingsrud og Furuset menighet. Kronikken ble også publisert på verdidebatt, 18. oktober.

Kurset som omtales som viktig for arbeidet deres, Dialogisk menighet, arrangeres nå for tredje gang av Kirkelig dialogsenter i Oslo. Hvorfor bør menighetene prioritere tros- og livssynsdialog, når det samtidig pågår mange andre store prosesser i kirken?

For det første: Vi ser en stadig økende fremmedfrykt, dessverre også i noen kristne miljøer. Dette er svært bekymringsfullt. I denne situasjonen har menighetene et særlig ansvar for å åpne dørene og invitere til samtale og samhandling. Kan vi klare å skape møteplasser der alle er velkomne uansett tro og overbevisning? Vi ønsker å legge til rette for at menighetene kan dele erfaringer og inspirere hverandre til gode dialogiske aktiviteter som skaper tillit og bygger fellesskap på tvers av tro og livssyn.

For det andre: Norge er i stadig endring, og menighetene har tros- og livssynsmangfoldet i sitt nærmiljø. Å være dialogisk menighet handler om å være tilstede i lokalmiljøet, å lytte til tanker og erfaringer fra andre tros- og livssynsaktører og å tørre å la seg prege av det lokale mangfoldet. Hvordan preges vår selvforståelse og arbeid av nærmiljøet vi er en del av? Hva tenker annerledes troende om egen tro og praksis, lokalmiljøet og kirken? Hva kan vi lære av det? Vi ønsker å stimulere menighetene til å reflektere over dette og se nærmiljøet med et nytt og nysgjerrig blikk.

For det tredje: Vi har et ansvar for hvordan vi snakker om andre religioner og livssyn, for eksempel i forkynnelse og undervisning. Vi ønsker å stimulere til en slik refleksjon.

Vi opplever at arbeidet med dialog i møte med annerledes troende styrker eget ståsted og gjør oss mer bevisste på kjernen i vår kristne tro.

Vi ønsker oss flere dialogiske menigheter i Den norske kirke! Det trengs.

OGSÅ PUBLISERT I VÅRT LAND 20.10.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt