Christian Lomsdalen

Lektor
22

En utfordring til bispemøtet

Jeg har tidligere utfordret Bjørgvinsbispen – nå går utfordringen min til hele bispekollegiet; Sett krav til skolene dere inviterer på skolegudstjeneste.

Publisert: 17. okt 2016  /  4 visninger.

Årets siste bispemøte er denne uken, og bispemøtet skal diskutere skolegudstjenester og kirkens plass i skolen. Da er det på plass med en utfordring. Jeg har tidligere rettet denne utfordringen til Bjørgvinbiskop Halvor Nordhaug i Bladet Utdanning 25. september, men dette har ikke blitt besvart. Min utfordring er denne; Den norske kirke må sette krav til skolene de inviterer til skolegudstjeneste.

Det vi vet om gudstjenester i skoletiden tyder på at det mange steder i Norge er slik at regelverket for gudstjenester i skoletiden ikke følges av skolene. Det kommer klager på mange skoler hvert eneste år og nye mediesaker hvert eneste år. Ispedd et og annet debattinnlegg. Dette er skolens juridiske ansvar. Det er skolene som skal sørge for at dette er i orden før en slik invitasjon godtas og videreformidles til elevene. Allikevel, fordi Den norske kirke er arrangør av disse gudstjenestene, så er det kirkens moralske ansvar for elevene som blir invitert å sørge for at skolene har fulgt regelverket. Om ikke annet at de har fulgt regelverket på en slik måte at Den norske kirke kan stå inne for det opplegget som blir lagt opp.

• Les hele foredraget til Helga Haugland Byfuglien om samarbeid mellom kirke og skole

Jeg ser i Vårt Land 17. oktober at Helga Haugland Byfuglien kommer med gode toner, et ønske fra kirken om å følge det regelverket som eksisterer. At det er fritaksmuligheter, med gode alternative opplegg og at gudstjenesten ikke er lagt til siste skoledag. Om hun og resten av kirken også hadde krevd at resten av regelverket ble fulgt før de tok i mot skolene hadde bedret situasjonen for mange norske skoleelever. Det bør også være slik at kirken på eget initiativ bør kreve at de tingene som står skrevet med ”bør” i regelverket også skal følges. Inkludert at det må være aktiv påmelding til begge tilbudene og at gudstjenesten aldri skal legges til siste skoledag.

 Det er ikke gitt at foreldrene eller vi som jobber med dette vil være enige i at det som Kirken vurderer som et godt alternativ opplegg faktisk er et godt alternativt opplegg. Men jeg tenker at dette ville skapt en klar forbedring mange steder uansett. Det hever i tillegg utgangspunktet for senere arbeid med å forbedre situasjonen.

 Kirken er moralsk ansvarlig for det som skjer i forbindelse med gudstjenester i skoletiden. Kirken må da være sitt ansvar bevisst. Når Kirken nå da skal vurdere hvorfor de skal invitere til skolegudstjeneste, og hvilken plass de har i skolen fremover så er dette en ypperlig anledning til å ta en slik utfordring. Den norske kirke må stille krav til skolene som skal komme på gudstjeneste i skoletiden.

 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ditt ubotferdige hjerte
av
Håvard Nyhus
25 dager siden / 2669 visninger
Uten skam
av
Liv Osnes Dalbakken
14 dager siden / 2517 visninger
Den uønskede debatten
av
Berit Hustad Nilsen
rundt 1 måned siden / 2486 visninger
Før døden skiller oss ad
av
Ingrid Nyhus
7 dager siden / 2316 visninger
Monica Mæland, sover du?
av
Linn Slette
29 dager siden / 1906 visninger
Kristen gutt-syndromet
av
Merete Thomassen
1 dag siden / 1718 visninger
Tåkefyrster i skoddeheimen
av
Jarle Mong
rundt 1 måned siden / 1600 visninger
Uttalelsen er et veiskille
av
Gyrid Gunnes
28 dager siden / 1446 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere