Verdidebatt

Eugene er norsk - Stans deportasjonen

Jeg vil med dette dele med dere min bekymring over den store urett som en av våre nye landsmenn utsettes for. Eugene Nkuranyabahizi (heretter Eugene) har sittet i varetekt i Stavanger fengsel siden 30. mai 2013, altså i snart 1250 dager.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Åpent brev til Stortinget
- Justiskomiteen
- Familie og kulturkomiteen
- Utenriks og forsvarskomiteen

Kjære dere,

Jeg skriver på vegne av ESPOIR menneskerettsgruppe, Tromsø, som arbeider for respekt av de universelle menneskerettighetene, hevder flyktningers interesser i henhold til norske lover og internasjonale konvensjoner, og bidrar til inkludering av flyktninger i det norske samfunn.

Jeg vil med dette dele med dere min bekymring over den store urett som en av våre nye landsmenn utsettes for. Eugene Nkuranyabahizi (heretter Eugene) har sittet i varetekt i Stavanger fengsel siden 30. mai 2013, altså i snart 1250 dager. Er det slik det sømmer seg for en rettsstat å behandle en presumtivt uskyldig familiemann?

Statsborgerskap – ulovlig berostillelse av søknad?

Eugene kom til Norge i 1999. Hans kone og tre barn er norske statsborgere. Eugene hadde i 2006 oppfylt alle vilkår for selv å bli norsk statsborger. Imidlertid, søknaden ble stillet i bero. Det har den nå vært i mer enn 10 år.  Dette er sannsynligvis ulovlig.

Tre rwandiske familier, som kom til Norge i 1998, klaget i 2007 over lang saksbehandlingstid i UDI. De voksne mennene figurerte, i likhet med Eugene, på en liste over personer som de rwandiske myndigheter mistenkte for å ha medvirket under folkemordet mot tutsier i Rwanda i 1994. I Sivilombudsmannens uttalelse fra oktober 2008 heter det:

«Ombudsmannen fant ikke å kunne rette rettslige innvendinger mot at adgangen til å stille saker i bero ble benyttet overfor søkere som var mistenkt for alvorlige forbrytelser. Forutsetningen måtte være at det pågikk etterforskning, og utlendingsmyndighetene hadde en viss aktivitetsplikt for å påse at dette var tilfellet når påtaleavgjørelse ikke forelå.» Det fremgår klart av uttalelsen at det på ingen måte er tillatt å «fryse» en søknad om norsk statsborgerskap.

Eugene har vært bosatt i Norge siden 01.02.1999. Han ble første gang avhørt av Kripos i november 2008. Så sent som i 2012 påbegynte Kripos en mer aktiv etterforskning, hvoretter Eugene den 30.04.2012 ble siktet for overtredelse av straffeloven § 233. Da var statsborgerskapssøknaden allerede berostillet i 6 år, uten aktiv etterforskning. Siden den gang er det gått mer enn 4 nye år.

Mye tyder på at Eugen reelt sett må være å anse som norsk statsborger, fordi berostillelsen høyst sannsynlig vil måtte kjennes ugyldig. Dette er uansett et meget alvorlig forhold som bør undersøkes nærmere. Utleveringsloven åpner nemlig ingen adgang til å utlevere en norsk statsborger, jfr § 2.

Ulovlig opphør av beskyttelse som flyktning?

Eugene nyter godt av den beskyttelse som FN og Norge har gitt han. Om hans flyktningstatus skal bringes til opphør, så er det UDI som må gjøre det i henhold til gjeldene regelverk. Meg bekjent har ikke UDI så mye som påbegynt en slik prosess. UDI er nok klar over at Eugene fortsatt har en velgrunnet frykt for forfølgelse fra rwandiske myndigheters side, og at utlevering vil innebære alvorlige brudd på hans menneskerettigheter.

Skjellig grunn til mistanke?

Stavanger tingrett kom i april 2014, under adskillig tvil, til at et forelå skjellig grunn til mistanke mot Eugene og at utleveringslovens øvrige vilkår også var oppfylt.

Imidlertid, nå kan det se ut som at mistankegrunnlaget er blitt svekket, eller kanskje snarere er i ferd med å smuldre fullstendig bort. Journalist Øystein Windstad avslørte nemlig gjennom sin reportasje i NY TID 18.08.2016 at noen av de vitnene som Kripos og norske domstoler har lagt størst vekt på, har innrømmet å ha avgitt falske vitneforklaringer for norsk politi.

Rwandas holdning

Den rwandiske regjering uttrykte stor tilfredshet da Høyesterett hadde kommet til den konklusjon at Eugene kunne utleveres. Dette fremgår av en artikkel i The New Times 11.02.2015. De rwandiske påtalemyndigheter hyller norsk rettsvesen for å ha gått sammen med Rwanda i kampen mot straffefrihet, ved enten å utlevere eller straffeforfølge i Norge personer som mistenkes for å ha deltatt i folkemordet mot tutsier i 1994.

Eugene ønsker å renvaske seg, i Norge

Det fremgår av reportasjen i NY TID at Eugene ønsker å renvaske seg, i Norge. Dette er nå blitt hans livs prosjekt.

‒ Ikke frata meg muligheten til å renvaske meg. Kanskje det er det politiet frykter, at hvis sannheten kommer på plass, så kan det bli en ny Monica-sak som i Bergen. Jeg ønsker ikke noe annet enn at jeg kan renvaske meg, sa Eugene under intervjuet med Øystein Windstad.

̶  Det vil være et overgrep å sende Eugene til Rwanda nå når vi har innhentet ny informasjon som viser at sentrale vitner har forandret forklaring. I tillegg er det dokumentert og hevet over enhver tvil at han ikke vil få en rettferdig rettergang i Rwanda, sa advokat Brynjulf Risnes til Ny Tid da han sammen med Øystein Windstad besøkte Eugene i Stavanger fengsel.

̶  Denne saken trenger å bli sett på med friske øyne, ellers er jeg redd vi begår en grusom handling mot en mann og hans familie, uttalte Risnes videre.

Integrering bør fremmes, ikke hemmes - eller hva?

Norge trenger ressurspersoner som Eugene. Da han i mai 2013 ble arrestert og varetektsfengslet, var han nettopp ferdig med utviklingsprogrammet Global Future i regi av NHO.

– Hvis dere lykkes vil det være bra for dere og det vil være utrolig bra for Norge. Det sa H.K.H. Kronprins Haakon da han 11. april 2013 besøkte 230 Global Future-deltakere i Næringslivets Hus.

– Norge er et multikulturelt samfunn. Dere som sitter her har potensiale og ressurser som vi må få brukt på best mulig måte, sa Kronprinsen, som tilføyde humoristisk at han hadde fått lyst til å søke på Global Future-programmet.

Vel, for Eugene skulle lyse fremtidsutsikter brått falle i grus. Det som har skjedd, er dypt tragisk, for Eugene selv, hans kone og deres tre mindreårige barn. Hvor er det blitt av barnekonvensjonen og barnets beste oppi det hele?

Ingen skam å snu

Likevel, det finnes håp. Og, det er ingen skam å snu, slik politiet i Hordaland til slutt gjorde i Monica-saken.

Det ser ut til at regjeringen Erna Solberg trenger et puff bak for å innse at Justis- og beredskapsdepartementet var på ville veier da vedtak ble truffet om at Eugene skal utleveres til Rwanda. Eugene har ingen ting i Rwanda å gjøre. Utleveringsbegjæringen må avslås. Eugene må umiddelbart løslates fra varetekt.

Er det noe som kan gjøres fra Stortingets side?

Med vennlig hilsen
Fred Winther Holt
Daglig leder i ESPOIR menneskerettsgruppe, Tromsø

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt