Verdidebatt

Krevende for en kirke på egne ben

«Også Den norske kirke står foran trangere tider, der det blir krevende å oppfylle oppgaven», skriver Vårt Land på lederplass.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Her er Vårt Lands lederartikkel 7.10.2016

«Om knappe tre måneder skal Den norske kirke selvstendiggjøres fra staten. Men pengene skal fortsatt i all hovedsak staten sørge for. Statsbudsjettet for 2017 legger rammene for den nye selvstendige kirkens økonomi. Derfor peker det ut over dette ene året: Det indikerer hvilken virkelighet kirken vil måtte forholde seg til i framtida.

Økonomisk sett kommer kirken i noe av den samme stillingen som norske kommuner. Staten har forutsatt at den skal utføre en rekke oppgaver. Til det får man tildelt en rammebevilgning som man selv skal sørge for å finansiere de ulike oppgavene innenfor. Dersom det ikke er nok penger, må kirken selv finne ut av hvordan det skal løses.

Det statsbudsjettet som ble lagt fram i går, indikerer at det ikke bare er norsk økonomi som står foran tøffe omstillinger. Også Den norske kirke står foran trangere tider, der det blir krevende å oppfylle oppgaven å være en landsdekkende folkekirke. Også Kulturdepartementet innrømmer at kirken kommer til å få mindre penger enn den hadde før selvstendiggjøringen.

Rammetilskuddet er på papiret omtrent på samme størrelse som det som ble bevilget på kirkebudsjettet for inneværende år. Men inn i tilskuddet går flere formål som i år får penger på andre budsjettposter. Det er heller ikke tatt høyde for ekstrakostnadene som følger med omleggingen. Og den selvstendige kirken får en egenkapital på størrelse med en mellomstor bedrift.

Nå er det Stortinget og ikke regjeringen som til sjuende og sist bestemmer rammene for kirkens økonomi. Den norske kirke kan håpe på sine venner i Stortinget. Først og fremst blir det Kristelig Folkeparti og Venstre, siden det i utgangspunktet er de som skaper flertall for budsjettet.

Vi vil tro de legger såpass stor vekt på at kirken skal bli slik Stortinget hadde forutsatt at det resulterer i påplussinger til kirkelige formål.

Men samtidig er dette påminnelse til Den norske kirke at det er på høy tid at man satser mer på å mobilisere støtte fra kirkens medlemmer også økonomisk. Å lene seg bare på det staten bidrar med, vil i lengden gjøre det vanskelig å oppfylle oppdraget.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt