Mahmoud Farahmand

8

Folk blir drept for kritikk mot ukulturer i islam

Vi er nok alle drittlei denne meningsløse islam-debatten, men det finnes dessverre ingen vei utenom.

Publisert: 1. okt 2016

For noen uker siden sa Jon Hustad (Dag og Tid) at han var drittlei islam-debatten. Jeg deler hans synspunkt. Vi er nok alle drittlei denne meningsløse debatten, men det finnes dessverre ingen vei utenom. Niqab-debatten, burkini-debatten og homofili-debatten viser at kritikk av islam, muslimer og ukultur ikke kan gjøres uten en stor kostnad.

Her sparer man ikke på kruttet, alt fra trusler til mindre hyggelige beskrivelser serveres på et sølvfat, av både kvinner og menn. Det veldig mange av disse individene har til felles er at de er muslimer, eller har en innvandrerbakgrunn. Det er heller ikke noen hemmelighet at disse individene finner grobunn for sine holdninger i islamsk lære.

Når individer som Noman Mubashir velger å stå frem med sin legning, blir de utsatt for sjikane. Når politikere som Abid Raja velger å kritisere niqab-bruk blir de truet. Og når mennesker som Iqra Aftab velger å stille kritiske spørsmål om ukulturen i enkelte minoritetsmiljøer, blir de latterliggjort og uthengt.

Dersom man ser nærmere på hvem som bidrar til denne trakasseringen så ser man et mønster, et til dels ufravikelig mønster. De fleste som står for truslene, sjikanen og ydmykelsene er individer fra muslimske kulturer. Det er troende individer som anser sin tro og kultur angrepet, eller som de sier selv «det bringes skam over deres kultur».

Det som tilsynelatende svir mest for disse proteksjonistene, er når individer på innsiden av disse ukulturene velger å knuse mytene om den perfekte kulturen eller religionen

Med dette for øye så vil nok enkelte fortsatt påstå at det hverken er noe feil med islam eller ukulturen som finnes i deler av denne religionen. At islam er perfekt, og at det er «enkelte» muslimer som har feiltolket den. At wabistene og salafistene har misforstått islam.

Programmet «Ekkokammeret» tok det hele til nye høyder. I søken på å vise hvordan man blir radikalisert delte journalister noen islam- og innvandringskritiske innlegg. Journalisten våget seg langt utpå når han delte et innvandringskritisk innlegg av Kjetil Rolness. Alle disse radikale handlingene resulterte i at folk ikke ville spise lunsj med ham på jobben, og at hans familie ble bekymret.

I den virkelige verden, langt unna NRKs trygge lokaler velger andre «radikale» individer å kritisere ukulturer innen minoritetsmiljøer og andre kritiserer islam. Det er også de som er bekymret for hvorvidt vi klarer å integrere alle like godt. Disse menneskene opplever betydelig mer enn at kolleger, venner og familie ikke vil spise lunsj med dem, eller ikke liker deres statusoppdateringer. Mange av disse blir sjikanert og uthengt.

Langt utenfor trygge Norge blir folk drept for religionskritikken de retter mot islam og ukulturene forbundet med denne religionen. Den siste i denne rekken er den jordanske forfatteren Nahed Hattar som publiserte et par tegninger av profeten Muhammed. Dette drapet er mest sannsynlig utført av de som anser seg selv rettroende muslimene.

Situasjonene jeg beskriver over, er grunn nok til å ikke la islam-debatten og debatten om ukulturer i de muslimske miljøene ligge, selv om man er drittlei. I møte med intoleranse innser vi at toleranse har sine grenser. Vi kan ikke fortsette å møte intoleranse for grunnleggende verdier i et samfunn med overdreven toleranse, vi har erfart at dette ikke gir effekt.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Randi Johnsen

45 innlegg  894 kommentarer

Provokasjon eller helt nødvendig protest og støtte til undertrykte?

Publisert nesten 4 år siden

Veldig bra Mahmoud Farahmand at du trekker frem det aldeles avskyelige som nylig hendte i Jordan med Nahed Hattar! Jeg blir gjerne med på å offentliggjøre den tegninga han fikk dødsstraff for. Er vi mange nok som gjør det, må disse ekstremistene virkelig jobbe, og de såkalte "dannede" som ikke vil "provosere" kan sitte der med forhåpentligvis en ikke god smak i munnen.

Kommentar #2

Elisabeth Hoen

52 innlegg  2972 kommentarer

Godt innlegg!

Publisert nesten 4 år siden

Jeg kan huske tilbake for noen år siden i debattforumet nye meninger i Dagsavisen. I noen debatter der, som handlet om islam, så husker jeg at jeg fikk en `vær forsiktig når du kritiserer islam` advarsel fra to personer, jeg har tillit til. Dette er personer som ikke er muslimer eller islamister, men folk som vet noe om hvordan enkelte (menn) tenker i visse miljører/kulturer. Hørte jeg på rådet? Jeg vil svare nei, men kanskje er det litt ja.

Apropos Dagsavisen så opplevde jeg å møte på debattanter som jeg syntes minimerte eller unnskyldte visse sider og praksiser ved islam og mine uttrykk ble lik som uttrykk på andre områder når noe føles urettferdig.  

Kommentar #3

Rudi Wara

92 innlegg  3720 kommentarer

Kilden til dette ondskapet er hva koranen lærer.

Publisert nesten 4 år siden
Mahmoud Farahmand. Gå til den siterte teksten.
Dersom man ser nærmere på hvem som bidrar til denne trakasseringen så ser man et mønster, et til dels ufravikelig mønster. De fleste som står for truslene, sjikanen og ydmykelsene er individer fra muslimske kulturer. Det er troende individer som anser sin tro og kultur angrepet, eller som de sier selv «det bringes skam over deres kultur».

Denne trakaseringen har sitt utspring fra hva koranen lærer.

Ikke før enn begynner å vise de sanne skriftstendene i koranen - hva den faktisk lærer - først da kan en skjønne hva som er årsaken til denne volden - dette hatet. Kilden til dette er hva koranen lærer.

De fleste muslimer kjenner ikke til hva koranen lærer.

Kommentar #4

Njål Kristiansen

158 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 4 år siden
Mahmoud Farahmand. Gå til den siterte teksten.
Langt utenfor trygge Norge blir folk drept for religionskritikken de retter mot islam og ukulturene forbundet med denne religionen. Den siste i denne rekken er den jordanske forfatteren Nahed Hattar som publiserte et par tegninger av profeten Muhammed. Dette drapet er mest sannsynlig utført av de som anser seg selv rettroende muslimene.

Trådstarter har rett i at vi alle er lei. For egen del er jeg også lei av å vente. Det ville være enklere om man visste at noe var underveis, men alt er i det usikre. Jeg tror nok at det pågår en endringsprosess, men den foregår relativt stille og langsomt.  

Man må slutte å drepe for å bevise sitt poeng. Være seg vold i familien eller samfunnet, drapskulturen må dø. Den er ikke levedyktig. Jeg tror at muslimer som har flyttet til Vesten vil kunne bidra til forståelsen av at man løser problemer på andre måter enn ved vold og i ekstreme tilfeller døden. 

Gud er stor. Han tåler å bli fornærmet. Han tilgir. Kritikken vi ser mot fornærmelser mot Gud og profeten er menneskeskapte oppfatninger og hersketeknikker. Man må våge å sette hverandre fri fra denne tunge dogmatikken som gjør at man må forfølge hverandre. Jeg tror at utbredelse av lese- og skrivekunsten til alle er et meget effektivt virkemiddel. Da kan både kvinner og menn gjøre seg opp sin egen mening om hva som står skrevet, og forstå det på sin måte. Det vil naturligvis bety diversifisering av oppfatninger, men spennvidden må bli tydeligere i islam. 

Man må løse opp i begrepet skam. Det må finnes en ny forståelse som man kan leve med uten å ty til konflikter. Patriarkatet må få redusert makt. Større makt må legges til en sekulær offentlig rettsstat i flere land slik at man skaper juridiske rammer for at folk kan bli troende og mer selvstendige. Vi kan la muslimer erfare disse rammene her i Vesten, men de må sprenge grensene i muslimske land og hjemlandene til mange av immigrantene i Vesten. 

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
25 dager siden / 1502 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
5 dager siden / 1381 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
16 dager siden / 1096 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
12 dager siden / 1000 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 785 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 469 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere