Verdidebatt

Shimon Peres kjempet for Israels fred

«Den freden Shimon Peres kjempet for, lar vente på seg», skriver Vårt land på lederplass.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Her er Vårt Lands lederartikkel 209.09.2016

«All verdens ledere kommer til å samles i Shimon­ Peres begravelse. Det sier noe både om ham og om det han representerer. Han var en statsmann med format ut over sitt eget land, og han sto for en tro på at det er mulig å gå fra krig til sameksistens for det felles beste.

Peres framstilles av noen som en mann med to ansikter: Både fredsduen og krigshauken. Som så mange israelske ledere gikk han fra en karriere i forsvaret til politikken. Han var med på å skape bosettingene­ som er blitt spyd-
spisser for en anneksjonspolitikk, men fikk også fredsprisen for å forhandle fram en avtale som ga palestinerne­ en form for selvstyre.

Men for Peres var dette to sider av samme sak. Han kjempet for at Israel skulle kunne eksistere i fred. Det sloss han for som soldat og forsvarsstrateg. Han kom etter hvert til erkjennelsen at rettferdighet for palestinerne var nødvendig for at Israel skulle kunne leve i fred basert på demokratiske verdier. Derfor tok han avstand fra bosettingspolitikken og så den som sitt største feilgrep.

Den freden som mange så for seg da Peres fikk Nobels fredspris sammen med Yitzak Rabin og Yasser Arafat, lar vente på seg. Osloprosessen har for lengst gått i stå, og mye har gått i motsatt retning i dette århundret. Det kan se ut som denne viktige delen av Peres livsverk ligger i grus.

Den grunnleggende tanken bak vil likevel for alltid ligge der som en inspirasjon. Peres mente palestinere­ og israelere sammen burde utvikle landet, med alle de muligheter som ligger i dets ressurser og mennesker. Forutsetningen var fulle rettigheter til alle som bor der, slik at de kan slutte å ødelegge hverandre i kamp for å drive hverandre vekk.

Denne visjonen er fortsatt den eneste som kan danne grunnlaget for et håp om fred og bedre framtid for alle i Det hellige land. Den dør ikke med Peres­. Det er ikke en visjon for utslettelse av jødenes hjemland, men for å sikre Israels fred.»

Først publisert som lederartikkel i Vårt Land 29.09.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt