Suzanne Anett Thobro

30

En historie om en liten barnehagejente

Det lønner seg å ta et skritt tilbake før man roper i moralsk panikk om «de andre».

Publisert: 27. sep 2016

I en barnehage et sted i Norge gikk en liten jente. Hun gikk sammen med mange andre barn. Hver gang barna var ute brukte alle sammen halslue. Tykke og varme halsluer hvis det var kaldt, tynne hvis det var varmt. Det den lille jenten hadde på hodet utendørs så ut som det alle de andre små barna hadde på hodet. Nesten. Det hun hadde på hodet var litt finere, mer fargerikt og med mønster. Og det lignet på det mammaen hennes gikk med.

I garderoben tok alltid den lille barnehagejenten av seg det hun hadde på hodet, akkurat som alle de andre små barnehagebarna – hver gang de skulle inn. På riktig varme sommerdager hadde hun ikke noe på hodet utendørs heller, akkurat som alle de andre små.

Den lille jenten var i det store og hele akkurat som sine lekekamerater i barnehagen. Helt lik innendørs og helt lik utendørs, bortsett fra at hun var mørkere i huden og hadde et utenlandsk navn. Og flere farger og mønstre på hodeplaggene sine.

Hvis du hadde gått forbi barnehagen en dag på vinteren, eller på en sommerdag som hadde «luevær», og i forbifarten sett bare den lille jenten fordi de andre barna sto i kø på den andre siden av sklien – ja, hva hadde du tenkt da? Kanskje du hadde tenkt «fy søren, hijab på barnehagebarn, nå må foreldre skjerpe seg og regjeringen forby tildekking i barnehagen».

Hvis du derimot hadde sett henne og de andre hver dag, både innendørs og utendørs, så hadde du antagelig tenkt helt annerledes. Da hadde du sett at den lille fliken av virkelighet som ville fått deg til å reagere ikke hadde vært virkeligheten, men først og fremst et produkt av dine egne fordommer.

Det er mye og mangt som både kan og bør sies om barnehijab. Alle er ikke som «min» barnehagejente, barnehijab er ikke alltid bare en lue. Men det lønner seg å ta et skritt tilbake før man roper i moralsk panikk om «de andre».

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg
Kommentar #1

Sindre Rudshaug

27 innlegg  1213 kommentarer

Før og etter

Publisert over 3 år siden

Det var en gang en liten gutt som hadde arvet en lue etter bestefaren sin. Han fikk ikke lov av foreldrene å bruke den utenfor huset. De sa det var pga symbolet på lua. Gutten hadde elsket bestefaren sin og skjønte ikke hvorfor han ikke kunne bruke lua i barnehagen. En dag snek han lua med seg i sekken og tok den på etter at moren hans hadde gått. Stolt gikk han rundt i barnehagen med lua med solkorset på. De ansatte i barnehagen tok av lua og ringte barnevernet og foreldrene. Gutten gråt, han skjønte at noe var galt, men kunne ikke forstå hva som var galt.

Var foreldrene buddhister eller nazister? Det sier historien intet om. Symboler kan bety ulike ting for ulike mennesker. For noen representerer de noe hyggelig, vennlig, varmt og godt, for andre en sterk mann og en krigersk og mordersk ideologi. Ett og det samme symbolet kan bety to vidt forskjellige ting - et positivt livssyn eller voldelig politikk.

Er solkorset utelukkende et politisk symbol? Ikke for alle. En gang representerte det noe godt.

Er hijaben utelukkende et politisk symbol? Ikke for alle. En gang representerte det noe godt.

Det vi vet er at jentene i Irans volleyballag så slik ut før Ayatollah Khomeinis politiske versjon av islam og slik ut etter.

http://i.imgur.com/JESlsjE.jpg

Et bilde kan si mer enn tusen ord. Noen politiserte plagget og tvang det på uskyldige volleyballelskende kvinner. Eller synes du det ser frivillig ut?

Kommentar #2

Sindre Rudshaug

27 innlegg  1213 kommentarer

Lite troverdig

Publisert over 3 år siden

http://images-cdn.9gag.com/photo/axjzx4D_700b.jpg

Vi vet at kvinner liker å pynte seg, se fine ut og høste anerkjennelse for sitt utseende. Som disse flotte kvinnene i alle sine fargerike gevanter. Men kvinner tar altså på seg et telt eller skjuler sitt vakre hår frivillig? Hørt om Occams Razor?

Kommentar #3

Sindre Rudshaug

27 innlegg  1213 kommentarer

Hijab er også politikk

Publisert over 3 år siden

Skal kvinner delta i sjakk-VM i Iran må de bære hijab. Men, hijab er ikke et politisk symbol, det er ikke tvang, det er egentlig bare en lue. Jada.

http://www.expressen.se/sport/hotar-med-bojkott-efter-slojtvang-i-vm/

Hvorfor er ikke muslimske kvinner solidariske med sine medsøstre i Iran og boikotter hijaben i vestlige land, hvor de faktisk har lov å ikke bruke den?

La ihvertfall oss være solidariske med hijab-undertrykte kvinner og motarbeide dette politiske plagget.

Kommentar #4

Suzanne Anett Thobro

30 innlegg  116 kommentarer

Publisert over 3 år siden
Sindre Rudshaug. Gå til den siterte teksten.
det er egentlig bare en lue. Jada.

http://www.expressen.se/sport/hotar-med-bojkott-efter-slojtv

Les spesielt siste avsnitt i innlegget mit.

Mest leste siste måned

Muskuløs kristendom
av
Hilde Løvdal Stephens
rundt 1 måned siden / 1995 visninger
Ja vel, gamlis
av
Heidi Terese Vangen
16 dager siden / 1176 visninger
Guds fravær
av
Geir Tryggve Hellemo
10 dager siden / 1164 visninger
Hva skjer Visjon Norge?
av
Bendik Storøy Hermansen
29 dager siden / 958 visninger
Biskop Byfugliens merkelige avskjedsreplikk
av
Roald Iversen
rundt 1 måned siden / 766 visninger
Eit ansvarslaust Europa
av
Emil André Erstad
25 dager siden / 644 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere