Verdidebatt

En anti­semittisme som passer for deg

Om hvordan alle blindveier fører til Tel Aviv.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

‘Jeg skjønner ikke hvorfor disse folka henger seg så opp i jødene», sier min nye kompis over bilsetet. Det er slike kommentarer som gir meg ideer til spalter. For det er et godt spørsmål, som det dessverre finnes gode svar på.

I utgangspunktet er antisemittismen en rasisme som så mange andre: et sammenrask av (vrang)forestillinger om en gruppe man ikke skjønner og synes er litt skummel. Men noe av det som gjør antisemittismen så farlig, er at den har dype røtter i vår kultur. Derfor dukker den opp i stadig nye sammenhenger og former. I praksis betyr det at antisemittismen også kommer i en variant som er forlokkende for nettopp deg.

Det er bare å tenke litt dårligere enn du gjør nå.

For deg som har hjertet til venstre er det greit å vite at allerede Marx (som selv var jøde) satte likhetstegn mellom jøder og kapitalisme. Arven lever videre når Johan Galtung leser Sions Vises Protokoller i lys av finanskrisen og Goldman-Sachs. Om noen skulle protestere, kan man alltids rope at «det må jo være lov å kritisere Israel!»

For deg som er muslim har du tilgang på en verden av propaganda produsert av regimer som vil skylde sine egne feilgrep og stagnasjon på «Den Internasjonale Sionismen». Her kan du lære om hvordan jødene styrer mediene (for å tro på dette hjelper det kanskje å ikke kunne lese norske aviser).

Israel er i praksis et vestlig land, derfor må du på den innvandringskritiske høyresiden like landet (av cirka samme grunner som de på venstresida misliker det). Dessuten har din gjeng brukt muslimsk antisemittisme som argument i islamdebatten i årevis. Men omtanken for jødene stikker ikke nødvendigvis så dypt. For siden det bør være lov for en frisørsalong å nekte hijab, må det være innafor å nekte folk i kippa også. Og hvem står egentlig bak innvandringen og multikulturalismen?

Mange liker å lete etter «de skjulte sammenhengene» og «egentlige årsakene» til hvorfor verden ser ut som den gjør. Og siden moderne konspirasjonskultur er skapt på ytre høyre fløy i USA, følger det alltid jøder med på lasset. Derfor tar det gjerne et år fra du begynner å google om frimurerne eller 11. september til du begynner å snakke om «khazarer» og «zionister».

Samme mekanisme gjelder deg som er et såbevisst menneske at du fnyser av organisert religion og masseprodusert mat, og i stedet foretrekker spiritualitet og en naturlig livsstil. Du trenger nemlig konspirasjonsteoriene for å forklare hvorfor din favoritt-terapi – mirakuløs og bivirkningsfri som den er – ikke har vunnet over skolemedisinen enda.

Om du er kristen, kan du øse fra katolske tradisjoner om «kristusmordere» og jøder som rituelt myrder barn og blander blodet deres i maten. Eller fra Luthers tirader om jøder som «barn av djevelen». Du kan jo også ta den helt ut og begynne å snakke om at det er de kristne som er de egentlige israelittene, mens de som bor i Israel er svindlere.

Om du er ateist og/eller livssynshumanist, og på parti med Rasjonalitet og Vitenskap, er du i godt selskap. Humanisthelten Voltaire beskrev jødene som et barbarisk, hatefullt og grådig folkeferd, og de Eidsvollsmennene som kjente sin opplysningstenkning ivret for «jødeparagrafen». Dessuten har omskjæringsdebatten gjort at det igjen er stuerent å omtale jøder som sadister og barneskjendere.

PS. Jeg beklager den sarkastiske tonen, men jeg er nå så oppgitt over mitt lands forhold til jøder at dette er den eneste måten jeg klarer å snakke om saken på.

FØRST PUBLISERT I SPALTEN GJESTEN I VÅRT LAND 23.09.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt