Verdidebatt

Norge må fortsatt si nei til GMO

Jeg vil berømme Vårt Land for en tydelig og god leder om nei til godkjenning av genmodifiserte planter tirsdag 20. september.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Å fravike Norges føre-var-holdning til GMO vil få store konsekvenser for både norske og internasjonale forbrukere og matprodusenter, og miljøet. En slik prinsipiell ­debatt og avgjørelse bør i så fall tas i Stortinget,­ og KrF vil sørge for at det skjer hvis regjeringen godkjenner mais 1507.

Ledende. Norge­ har fram til nå hatt en ledende rolle i den internasjonale debatten om å sikre en trygg matproduksjon for produsenter og et trygt sluttprodukt for forbruker. Det norske landbruket er derfor fritt for genmodifiserte organismer (GMO). Norges føre-var holdning er et forbilde internasjonalt og har inspirert andre lands regelverk. KrF mener det vil være et tap for verden og norske forbrukere om regjeringen nå velger å gå bort fra denne linjen og godkjenne dagens GMO-er for salg på det norske markedet.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har ni genmodifiserte planter til godkjenning per i dag. Vi vet ikke nok om hvilke konsekvenser en godkjenning til bruk i Norge vil få, og det er heller ikke et ønske fra norsk landbruk om å ta i bruk disse. KrF er ikke prinsipielt imot genmodifiserte organismer, men mener at vi må forsikre oss om at det vi godkjenner ikke øker effektiviteten på bekostning av miljøet, mikrolivet i jorda eller økosystemer.

Helsefare. Vårt Land trekker frem mais­typen 1507 som er genmodifisert til å tåle et sprøytemiddel som er forbudt i Norge på grunn av helse- og miljø­risiko. Det er også flere­ ­andre land i ­Europa som utfaser dette midlet nå. Hvis regjeringen godkjenner denne, sier vi at det er greit at bønder i andre land utsetter seg selv og miljøet for stor risiko så lenge det ikke skjer her hjemme. Denne holdningen mener­ jeg er i strid med genteknologi­loven, som slår fast at GMO-er skal vurderes ­etter kriteriene bærekraft, samfunnsnytte og etikk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt