Verdidebatt

Om niqab – å vise ansikt

«Alle forbud er en avveining der ulike friheter veies opp mot hverandre. I tilfellet med niqab mener vi friheten til å se hverandres ansikt er viktigere enn friheten til å skjule seg», skriver Vårt Land på lederplass.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Her er Vårt Lands (usignerte) lederartikkel 21.9.2016

«Arbeiderpartiet har bestemt seg for å foreslå forbud mot nikab på norske skoler og universiteter. Dermed ligger det an til et flertall på Stortinget for et nasjonalt regelverk som sier at elever og lærere skal ha ansiktet fullt synlig.

Fremskrittspartiet har programfestet et forbud mot å bruke slør i det offentlige rommet, men statsråd Sylvi Listhaug avviste i forrige uke å innføre et nasjonalt forbud. Dette ble tolket som at regjeringspartner Høyre hadde vunnet fram med sitt syn.

Sentrale politikere i SV, Venstre, KrF, Sp og Ap har i regi av tankesmien Agenda formulert en felles holdning til nikab, som de tar med seg tilbake til sine partier. SVs Bård Vegard Solhjell sier til VG at det ikke er mulig å leve et fritt liv når man går i plagg som dekker alt på kroppen bortsett fra øyene.

Når politikerne på tvers av den norske parti­skalaen har samlet seg om dette standpunktet, handler det først og fremst om at man ønsker et samfunn basert på åpenhet, tillit og identifikasjon. Et samfunn der vi viser ansikt.

Et blikk sier mye, heter det, men det sier langt mer dersom vi kan se om den vi snakker med smiler ­eller er lei seg. Hvis det er lærernes oppgave å se sine elever, gjør man det lettere å utføre jobben når elevene ikke får maskere seg.

Noen vil mene at nikab handler om religions­frihet, om retten til å leve slik enkelte tolker Koranen. Men hvis samfunnet skal rette seg etter dette, hvorfor skal man da si nei til andre islamistiske idealer som flerkoneri og at kvinnen må holde seg hjemme?

Den norske venstresiden har lenge blitt beskyldt for å svikte muslimske kvinner i sin iver etter å ­
ønske nye kulturer velkommen til Norge. Når Arbeider­partiet og SV nå slutter seg til et påbud i skolen om å vise ansikt, viser de at de ønsker å stå opp mot holdningen om at kvinner må gjemme seg når de opptrer i det offentlige rommet.

Så kan man spørre hvorfor bruken av heldekkende slør bare skal forbys i skoleverket? Hva med helsevesenet, banken og på flyplassene? Er ikke hensynet til identifikasjon og tillit like viktig der?

Alle forbud er en avveining der ulike friheter veies opp mot hverandre. I dette tilfellet mener vi friheten til å se hverandres ansikt er viktigere enn friheten til å skjule seg.»

FØRST PUBLISERT SOM LEDERARTIKKEL I VÅRT LAND 21.09.2016

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt