Verdidebatt

USA to day.

Det koker skikkelig i gryta i US. Jeg tok meg tid til å se The Donalds tale fra Phoenix, Arizona på YouTube i går. Talen var viet immigrasjon.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Et svare spetakkel. Ikke en fyr etter min smak for å si det forsiktig. Men effektivt. Uhyre effektivt. Jeg minnes Anders Lange på rådhustrappa i Molde.

Trumps forslag er neppe gjennomførbare, men det er ikke det vesentlige. Det vesentlige er at The Donald har påtatt seg å være talsmann, for ikke å si megafon for krefter som har ulmet under overflaten i US i mange år. Lenge før noen hadde hørt om The Donald. Mediene har latt som de ikke fantes. Omtrent som her hjemme. The Donald har allerede gjordt den viktigste jobben: revet i filler den tabuiserte politisk korrekte fernissen og gitt luft til et forknytt og undertrykket stort segment av den amerikanske opinionen. Folk med kjevene i helspenn av innestengt raseri lytter:  «- - - Et land uten borders er ikke noe land!!  - - - I will build a wall!! - - - USA first!! - - -Make America great again!! tordner  deres redningsmann The Donald og folkemassen hyler henført av begeistring.

Til slutt entrer en gruppe foreldre scenen. De tar mikrofonen etter tur og forteller hvordan de har fått en av sine sønner, døtre eller ektefeller myrdet av utlendinger uten oppholdstillatelse.  Det kan de takke Obama og Hillary Clintons open borders for. Men nå skal de ut så fort The Donald entrer office. Og 600 000 identitetsløse og papirløse syriske refugees! Galskap! Ikke tale om.

Hvem som vinner valget 8. nov. er ikke avgjørende vil jeg påstå. Makta vil fortsatt ha makta. Men den videre utviklingen vil sosiologiske og psykologiske lover ta seg av. Lover som har tatt tak i samfunnskrefter som er fullstendig utestengt fra korporative medier og det gode selskap. Man har kunnet følge dem i kommentarfeltene på online disenterblogger og Websteder i flere år. The Alt-right-bevegelsen.  Det nærmer seg en organisering av disse kreftene i US. Det dreier seg nærmest om et revolusjonært potensiale kan man få inntrykk av. Den erfarne og kunnskapsrike Craig Roberts har sagt at USA kan aldri endres gjennom valg. Revolusjon eller krig er det eneste som kan endre USA hevder han. Kanskje har han rett.

Jeg våger å påstå at i motsetning til tidligere vrakede presidentkandidater vil The Donald uansett sette dype spor etter seg i USA’s videre politiske utvikling. Hans fotavtrykk lar seg neppe viske ut. Og Hillary blir selvsagt desperat og skylder  på Putin om hun har fått stein i skoen.  Alt-right er selvsagt en Moskvaledet konspirasjon. Putin burde være  smigret over å bli tillagt slik politisk kløkt at han styrer store deler av Amerikansk valgkamp og opinion med sine skrantende finanser. Og det uten at CIA oppdager det. Gratulerer!

Og Obama serverer en rapport om rikets tilstand som oposisjonelle eksperter plukker i fillebiter.  Arbeidsledigheten er iflg. rapporten på bare litt over 5%. Det viser seg at tallet er fremkommet ved at man har utelatt alle som ikke har søkt jobb siste måned. Men statistikken viser at dette er unge under 34 år som fortsatt bor hjemme og lever på foreldre. Sannsynligvis alle de tusener eller millioner som har gitt opp å få en jobb.

Inflasjonen er lav i seddeltrykkeriet USA iflg. rapporten. Men nærmere analyser påviser at deler av realinflasjonen er omdefinert til verdistigning slik at man ender opp med en tillitvekkende pynteinflasjon.  Det er visst ikke bare Brasils Wilma Rouseff som trikser med tallene.

Personlig ønsker jeg ikke noe kollaps i USA. Verden er ikke tjent med det. Heller ikke restene av Norge. Men da må landet få ledere som erkjenner at US som andre land og nasjoner er et land på linje med andre i en multipolar verden og avvikle all jugingen, skjulingen, lureriene, hykleriet, de dobbelte standarder og coltene - - - skaffe seg moralsk kapital kort og godt og legge vekk sine megalomane forestillinger om egen «eksepsjonalitet.»

For en som har sympatisert med USA størstedelen av sitt voksne liv er det hele et sørgelig skue. Men det er mye beundringsverdig stoff i den amerikanske nasjonen, så det må vel snu en vakker dag. Men dagens neoconledelse må vekk. Og Wall Street må nøytraliseres og under formynderi og fravristes makt. Der er jeg enig med Donald Trump.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt