Verdidebatt

Astmamedisin i langrenn - norsk selvpisking på sitt verste.

Det er ikke forbudt å bruke astmamedisin i rimelige doser for idrettsutøvere. For tiden foregår en avansert selvpisking mot langrennsmiljøet av aviskommentatorer som bla a gir Justyna Kowalczyk støtte i hennes personforfølgelse av Marit Bjørgen.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er ikke grenser for hvor selvkritiske vi nordmenn føler at vi må være. Selv på tynt grunnlag må vi i rettferdighetens navn dømme oss selv og våre landsmenn nedenom og hjem. Vi er visst verdens aller verste folkeferd på de fleste områder, skal vi tro aviskommentatorene.

Justyna Kowalczyk drev i mange år en regelrett personforfølgelse av astmatikeren Marit Bjørgen og påsto at hun vant over Kowalczyk fordi hun brukte astmamedisin. Disse smålige anklagene ble gjentatt år etter år, hver gang Bjørgen sto igjen som vinneren av et skirenn.

Nå påstår antatt seriøse norske aviser at Kowalczyk hadde rett hele tiden. Norske utøvere har oppnådd fordeler og forbedret sine prestasjoner takket være bruk av astmamedisin. Tar jeg ikke feil, sto dette i Aftenposten, en presumtivt seriøs norsk dagsavis.

Hva er det som gjør at vi nordmenn selv på uhyre spinkelt grunnlag er så villige til å dømme oss selv nord og ned og frata oss selv all verdighet?

Jeg fatter det ikke. Det er intet som hittil tyder på at norske skiidrettsutøvere har oppnådd noen sporstlige fordeler som en følge av astmamedisinering. Ja, vår fremste mannlige skiløper ble dømt for å ha inntatt en for stor dose, men dette har intet med doping å gjøre, men en feiltolkning av regelverket.

Det er alt som har foregått av regelbrudd.

Alt annet er kun snakk om hvorvidt det kun er medisinsk forsvarlig å innta astmamedisin i de tilfellene man har en diagnostisert astma, eller også dersom en idrettsutøver får påvist akutte problemer med innsnevring av luftveiene - altså astmalignende luftveisvansker.

Jeg har selv aldri blitt diagnostisert med astma. Men da jeg liker å jogge både vinter og sommer, opplevde jeg en vinter at jeg fikk store luftveisproblemer etter å ha jogget i kulden. Min lege nølte ikke med å foreskrive en astmainhalator som jeg kunne bruke når jeg skulle jogge i stor kulde.

Jeg er altså selv et eksempel på en fullkomment frisk person som fikk foreskrevet astmamedisin for å behandle astmalignende problemer etter jogging på vinterstid.

Dette ser ut til å være en helt ordinær praksis blant norske leger. Får man pusteproblemer pga innsnevring av luftveiene etter jogging i kulde, får man gjerne foreskrevet behandling med innhalator beregnet på astmatikere.

Jeg jogget hverken hurtigere eller lengre etter at jeg fikk astmamedisin. Den eneste effekten var at jeg slapp det fryktelige ubehaget med å få pusteproblemer etter at jeg hadde jogget.

Hva er det med oss nordmenn som gjør at vi må gjøre oss selv så dårlige og usle? Og hva er det med de legene som uten videre fordømmer bruken av astmamedisin og helt uten innsikt i bruken påstår at det er åpenbart at det brukes fordi det er prestasjonsfremmende?

Lider vi nordmenn av et selvpiningssyndrom? Vi ser det i debatt etter debatt. Noen er alltid parate til å påstå at Norge må være verdens aller verste på et hvilket som helst område som diskuteres.

Sverre Avnskog

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt