Verdidebatt

Hva er EU?

EU er verdens største samarbeidsprosjekt. EU er verdens mest omfattende politiske, juridiske og økonomiske samarbeidsprosjekt Lik det eller ikke, vi må forholde oss til EU.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Denne artikkelen er tidligere publisert i bloggen: greenlinebrussels.com

Det er et traktatfestet statsforbund inngått mellom 28 demokratiske nasjonalstater i Europa og over en halv milliard mennesker. European Union har sin egen nasjonaldag, eget flagg, egen myntenhet og egne representasjoner.

Det var Frankrike, Vest-Tyskland, Italia og Benelux-landene opprettet forløperen til EU i 1965, og den har endret europakartet fundamentalt. Ikke minst politisk. Lik det eller ikke, vi må forholde oss til EU. For i politikken må vi forholde oss til virkeligheten.

EU parlamentet, det er en bygning i Brussel, ikke sant?

Om du tror det, er du er ikke den eneste som antar, eller i det minste skulle ønske at det var så enkelt.

The European Parliament (formelt European Parliamentary Assembly or Common Assembly) er parlamentet i  EU. EU-borgere velger sine medlemmer en gang hvert femte år. Sammen med the Council of Ministers er The European Parliament den lovgivende delen av institusjonene i unionen. The European Parliament har møter på to steder: Strasbourg og Brussel. Dette er det historiske grunner til. De fleste er enige om at å flytte over 700 EU-parlamentarikere, flere tusen byråkrater, administrativt ansatte og oversettere mellom EU-parlamentets bygning i Brussel og Strasbourg en gang i måneden ikke kan forsvares. Bare tenk deg den enorme mengden med dokumenter! EU institusjonene holder til i disse byene:

STRASBOURG
EU-parlamentets offisielle hjemsted, parlamentets medlemmer samles for plenumsmøter fire dager i måneden

LUXEMBOURG
Her er deler av EU-parlamentets administrasjoner. Det samme gjør EU-domstolen og EUs revisjonsorgan

FRANKFURT
Den europeiske sentralbanken (ESB)

BRUSSEL
Her ligger EU-parlamentets mest brukte bygning, EU-kommisjonen, EUs ministerråd, EU-delegasjoner og en rekke andre organisasjoner med tilknytning til EU.

Reinhard Bütikofer twittret denne artikkelen 2 august som tar opp ønsket om at EU parlamentet skal holde til på et sted:

Mange ønsker å fjerne det som blir beskrevet som “ The European Parliament ‘travelling circus’ between Brussels and Strasbourg”. Hvorfor dette sirkuset? Jeg antar det er fordi Frankrike har vetorett på saken? Håper jeg ikke er for slem når jeg påstår at dette har med status å gjøre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt