Verdidebatt

Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger

Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger for å lette byrden på allerede overbelastede nærområder til krig og konflikt.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg er nettopp kommet tilbake­ fra Uganda. Et fattig land, med en president og regjering som på ingen måte er kjent for sitt engasjement for menneskerettigheter. Likevel har landet de siste månedene tatt imot rundt 250.000 flyktninger fra nabolandet Sør-Sudan.

I Sør-Sudan er situasjonen dramatisk etter bruddet på freds-
avtalen mellom president Salva Kiir og den nå avsatte visepresidenten Riek Machar. I flere deler av landet må folk flykte for sitt liv. I løpet av de neste månedene­ kan det komme atskillig flere desperate mennesker til Sør-Sudans naboer for å be om beskyttelse.

Falt dramatisk. Her hjemme fikk vi nylig en «gladnyhet» fra UDI: Antallet flyktninger som søker asyl i Norge har falt drastisk fra fjoråret. I underkant av 1.700 asylsøkere kom til Norge i løpet av årets sju første måneder – mindre enn det vi opplevde på en enkeltuke i oktober i fjor.

Innvandrings- og integreringsministeren kan feire. Gjennom EUs avtale med Tyrkia og en rekke andre tiltak, har Vest-Europa lykkes med å stoppe flyktningstrømmen som for bare noen måneder siden ble beskrevet som den største trusselen mot velferden. Velferden i Norge, altså.

I fjor høst visste vi ikke hvor mange flyktninger dette året ville­ bringe oss, men regjeringen gjorde­ et anslag opp mot 25.000. Nå har det hittil kommet godt under ti prosent av dette anslaget, mens flyktningsituasjonen i verden utenfor er dramatisk.

Ikke siden 2. verdenskrig har verden hatt flere flyktninger enn nå, men vi har altså klart å hindre­ dem i å komme hit på egenhånd. Vi synes derfor det er et godt forslag når KrF tar til orde for å ta imot flere kvote-
flyktninger, så Norge kan ta sin del av den globale dugnaden for flyktninger.

Absurd Ja, det er i utgangspunktet best om folk kan «hjelpes der de er», med bedre langsiktig innsats for å skape en utvikling­ i de sårbare statene slik at flyktningsituasjoner lik den vi ser i dag ikke oppstår. Sør-Sudan er et tragisk eksempel der vi ikke har lykkes med dette.

Likevel: Nærområdene har ofte en ressursknapphet allerede før flyktningene begynner å strømme til. Det blir etter vårt syn ganske absurd å snakke om at Norge ikke har kapasitet til å integrere flere flyktninger når fattige land som Uganda på kort tid må finne plass til mer enn hundre ganger så mange flyktninger som Norge har tatt imot hittil i år.

Skal vi sikre muligheter for god utvikling – også i nabolandene til konfliktstatene – må vi heller ikke pålegge dem en urimelig stor byrde.

Ta imot flere. Ordningen med kvoteflyktninger skal avlaste­ land som mottar mange flyktninger fra nærområdene for dem de ikke kan finne gode varige løsninger for. Det dreier seg om mennesker som allerede er registrert­ og kartlagt av FNs flyktningorganisasjon UNHCR.

Kommunenes Sentralforbund har nå også tatt til orde for å ta imot flere kvoteflyktninger i tider med liten tilstrømming av asylsøkere. Dette for å unngå utfordringen det er for norske kommuner å bygge ned kapasitet på kort sikt, for så kanskje å bygge den opp igjen kort tid etter.

Kommunene har bygget noe ned allerede, og det må gjøres nærmere beregninger av hvilket antall det er fornuftig å ta imot nå. Uten å si noe sikkert, vil vi anslå at 6.000-8.000 kvote-
flyktninger vil være realistisk.

Blir så menneskene som kommer til norskegrensa på egenhånd og søker asyl «konkurrenter» til kvoteflyktningene, som har et dokumentert behov for beskyttelse­? Hva med ressursene vi bruker på å gjennomgå sakene­ til dem vi konkluderer med at ikke har rett til å bli? Dette­ er selvsagt et dilemma, men det kommer sjelden noe godt ut av å sette to svake grupper opp mot hverandre.

Forpliktelser. Norge har ressurser, og vi har forpliktelser fra konvensjoner og avtaler vi har undertegnet. I dag med lavere­ tilstrømning enn forventet, bør vi ta imot flere kvoteflyktninger. Øker antallet ved grensen igjen, må vi vurdere dette opp mot kapasiteten­ i norske kommuner. Uansett: Norge må respektere­ sine forpliktelser og kan ikke stoppe folk som kommer hit på egenhånd fra å søke asyl.

Under flyktningdebatten i fjor høst skrev vi at tiden framover vil bli en moralsk test for den norske regjering og det norske folk. Mange vanlige mennesker omkring­ i norske lokalsamfunn har vist stort engasjement og hjertevarme for menneskene som har flyktet fra krig og usikkerhet, og gjort en imponerende innsats for god integrering.

Når det gjelder regjeringen er det ikke fullt så lett å trekke fram det positive. Asylpolitikken har allerede presset grensene for hva vi kan tillate oss innenfor internasjonale avtaler til det ytterste.

Vi ser dessverre ingen store tegn på at verdens flyktningsituasjon vil bli vesentlig bedre de kommende år. Som ett av verdens rikeste land bør vi på lengre sikt være forberedt på en langt større tilstrømning av flyktninger enn det vi har sett hittil i år. I dagens situasjon er det derfor riktig av Norge å ta imot flere kvoteflyktninger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt