Verdidebatt

Matte er blitt den nye latinen

Nå er matematikk i ferd med å trenge inn som et obligatorisk krav i lærerutdanningen, til dels med samme begrunnelse som man hadde for latinen før 1900. Hvis regjeringen ikke snur, vil i første omgang Nord-Norge blir stående uten kvalifiserte lærere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I den høyere skole og ved Det Kongelige Frederiks Universitet ble krav om latinkunnskaper opprettholdt urimelig lenge. Begrunnelsen for faget var bl a den såkalte formaldanningsteorien - man skjerpet tenkeevnen ved å arbeide med latinsk grammatikk. Nå er matematikk i ferd med å trenge inn som et obligatorisk krav i lærerutdanningen, til dels med samme begrunnelse.

I Vårt Land for lørdag 13. august er der et oppslag om at 75 prosent strøk på et forkurs i matematikk, som ble arrangert for å få flere kvalifiserte søkere til lærerutdanning, etter at regjeringen nå har trumfet gjennom et krav om 4 i matte for å kunne bli lærer. Dette kravet ble innført i strid med hva et klart flertall av høringsinstansene hadde anbefalt.

Det grunnleggende problemet er at det ikke vil være tilstrekkelig mange studenter som har 4 eller bedre i matte, til at kravet kan opprettholdes:

Det årlige tilsiget av nye studenter er på ca halvparten av årskullet, dvs drøye 30000. Selv om et gitt årskull fordeler sine søknader over flere år, gjelder det alle årskull, slik at antallet førstegangssøkere i et gitt år, tilsvarer 30000. Disse skal fylle opp de studieplasser som lyses ut hvert år. (Man må her ikke la seg forlede av det totale årlige søkertallet til høyere utdanning, som fremkommer bl a som følge at mange søker mange ganger, for å få satt sammen utdanningen slik de ønsker.)

Matte er et vanskelig fag, og bare drøye 40 prosent = drøye 12000 av de ca 30000 oppnår karakteren 4 eller bedre. Ca 10000 av dem velger å søke prestisjetunge profesjonsstudier (medisin, jus, sivilingeniør osv), samt realfag, hvor det er greit å kunne matte. Noen av disse studentene kan nok ha 3 i matte, som de kompenserer med femmer og sekser i andre fag. Dermed kan det kanskje være 3-4000 med 4 eller bedre i matte som i utgangspunktet kan søke lærerutdanning. Men langt fra alle gjør det, dermed blir det for få til å fylle opp de ca 3000 studieplassene på lærerutdanningene for grunnskolen med denne gruppen studenter. Og godt er det - mattekunnskaper trengs også i lavere ingeniørutdanninger, og i sykepleie, hvor man kan ta livet av pasientene dersom man ikke kan desimalregning når man skal dele ut medisiner.

Det mest bekymringsfulle innen lærerutdanning er utdanningen for trinn 1-7. Ca 250 av de 1664 som fikk tilbud om å komme inn på denne utdanningen, ble tatt opp på betingelse av at de besto sommerkurset. Men bare ca 60 besto, slik at antallet tilbud er sunket med ca 200, til ca 1450. Det er for lite til å fylle opp 1600 studieplasser.

Før resultatene fra prøven forelå, var det klart at det ikke var nok søkere til 22 av 40 utlyste studietilbud for denne lærergruppen. (Der er ikke 40 læresteder, men noen læresteder lyser ut flere studietilbud.) Etter at så mange strøk, vil dette tallet være høyere, ca 30; dermed blir bare ca 10 av de 40 studietilbud fylt opp.

Man hadde sendt ut tilbud om opptak til 69 studenter på lærerutdanninger for trinn 1-7 i Nord-Norge. Dette tallet vil synke til ca 50 som følge av at så mange strøk. Da lærerutdanningene i Nord-Norge gikk for full maskin, kan det tilsvarande tallet anslås til minst 150 - altså er antall tilbud om opptak sunket med nesten 70 %.

Det er ikke annen råd enn å frafalle kravet om 4. Kongeriket har ikke nok firere, femmere og seksere i matte til at kravet kan opprettholdes. Hvis departementet kan erkjenne dette raskt, er det neppe for sent å sende ut tilbud uten hensyntagen til det nye kravet, og prøve å fylle opp lærerutdanningene for trinn 1-7. Kravet om 4 er urimelig - det er liten sammenheng mellom den sterkt teoretiske matematikken på videregående skole og undervisningen i regning i småskolen. Og kravet er enda mer urimelig for dem som ønsker å bli lærere i andre fag enn matte på trinn 5-10. For matte-lærere på disse trinnene, kan kravet med rimelighet opprettholdes.

Hvis regjeringen ikke snur, vil i første omgang Nord-Norge blir stående uten kvalifiserte lærere. Det er umulig å forstå at det skulle være bedre med lærermangel, enn med noen lærere som mangler 4 i matte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt