Verdidebatt

50 000 år med Aftenposten-avsløringer!

Dersom Wikileaks-distributørene i Aftenposten arbeider i samme tempo som de har arbeidet til nå, og tar for seg en fjerdedel av materialet, vil det ta omkring 50 000 år å få presentert det hele. Da har folk godt lei av alt ”galt” om USA og NATO-land.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Siden det synes å gå tregt i Aftenposten, får vi vel tygge drøv på det lille som har kommet. Stein Ørnhøi er blant dem som har vært raskt ute og ble intervjuet av journalist Christiane Jordheim Larsen med å kommentere Wikileaks-avsløringene, allerede midt i desember. Ikke det at det nødvendigvis var Larsens egen ide å ringe Ørnhøi, men man gjør vel som man får beskjed om under ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerds falkeblikk. Stein Ørnhøi er spesielt begeistret for sin egen fortolkning av statssekretær Espen Barth Eides kontakt med amerikansk diplomati, i aftenposten 17. desember.

Jeg tror neppe det blir noe fart over dette før et alternativ til Wikileaks avstemmer arkiver fra Moskva og Øst-Berlin med spørretimene i Stortinget fra 1977 til 1985, da SV’s Ørnhøi var en flittig aktør med godt forberedte spørsmål. Med dette mener jeg naturligvis ikke å antyde at Ørnhøi er noen spion. Jeg tror likevel at Ørnhøi er blant dem som skal gå veldig stille i dørene når det gjelder andres kontakt med stormakter. Ørnhøi og Berge Furres forkjærlighet for Øst-Tyskland og Moskva, har etterlatt seg mange fotavtrykk som ikke tilsier at SV-toppene bør bli alt for høyrøstet i forhold til hva norske politikere kan ha sagt i samtale med amerikanske diplomater. Dette er tross alt samtaler med vår viktigste NATO-allierte.

Historikere som Sven G. Holstmark og Roy Vega har vist til ugjendrivelige dokumenterte detaljer som viser at SVs grunnleggere avleverte flere rapporter til Øst-Berlin som etter gjeldende lovverk så avgjort burde ført til rettslig påtale. Det dreier seg også om militære og forsvarspolitiske opplysninger om NATO-øvelser og annet, som aktørene burde eller måtte vite hadde en karakter som var til skade for rikets sikkerhet og forsvarsevne.

Jeg tror bestemt Stein Ørnhøi med så vidt lang fartstid i SF og SV, i Stortingets spørretimer og i følsomme bindeledd til Øst-Berlin, bør være den siste til å sjaue med norske politikeres samtaler med Norges klart viktigste allierte, USA. For ordens skyld: Her omtaler jeg Stein Ørnhøi i egenskap av hans rolle som politiker i forband og miljø som utvetydig hadde så nær kontakt med Øst-Berlin og Moskva gjennom flere tiår at det vil utløse flere spørsmål knyttet til SV-toppenes lojalitet og integritet under det norske flagget, i årene som kommer.

Her er Aftenpostens intervju med SV-veteran Stein Ørnhøi:

Eivind Lundager

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt