Kommentar

Prestedrap

Vi har alle et ansvar for ikke å bidra til at IS når sitt mål om å skape krig mellom kristne og muslimer, skriver Vårt Land på lederplass.

I dagens lederartikkel kommenterer Vårt Land drapet på en fransk prest:

"Når en prest får skåret over strupen foran alteret, er det en uvanlig sterk symbolhandling. Slike drap har historisk sett fått stor betydning. Thomas Beckett, som ble drept i Canterbury katedral i 1170 og Oscar Romero, som ble drept under messen i San Salvador i 1970, ble begge symbol for sterke bevegelser.

Også drapet utenfor Rouen tirsdag vil kunne føre til endringer. Islamistene i IS har hittil angrepet symboler på det sekulære Europa, samt jødiske mål. Det er første gang de gjør kirken til sitt mål i Europa. I Irak har IS systematisk drevet ut og drept kristne. Men der har det tross alt vært en del av en krig, der kristne områder er erobret. At kirken i Europa­ blir gjort til et mål for voldelige aksjoner, er en ny utvikling.

IS’ hovedstrategi er å provosere fram mest mulig­ konflikt mellom Vesten og den muslimske verden, for slik å fremme den endetidskrigen de mener skal gi islam verdensherredømme. Ved å angripe kirken, vil de trolig forsøke å skape en front mellom europeiske muslimer og kristne.

Kirkeledere og muslimske ledere har de siste tiårene lagt mye innsats i en religionsdialog som skal skape gjensidig forståelse, bygge ned unødige­ skiller og hindre konflikt. En slik begivenhet vil utvilsomt bidra­ til å gjøre slik dialog vanskeligere, og vil også føre til at den kommer under angrep. Men nettopp i dagens­ situasjon er det mer nødvendig enn noensinne­.

Dialog er ikke det samme som å glatte over motsetninger eller­ la være å konfrontere menneskefiendtlighet og ondskap. Islam er ikke bare fredens religion, slik det av og til sies. Det finnes tolkninger av islam som er av det onde, og som kan hente noe av sin kraft fra religionens hellige­ skrifter. Slikt må man våge å sette fingeren 
på.

Samtidig er det store flertallet av europeiske muslimer fredelige mennesker, som er like oppbrakt og lei seg for slike voldshandlinger. Mange av dem henter inspirasjon til å leve et godt og fredelig liv nettopp i religionen. Å gjøre dem til våre motstandere, er det siste vi trenger.

Vi har alle et ansvar for ikke å bidra til at IS når sitt mål om å skape krig mellom kristne og muslimer. Tvert om er det nå viktigere enn noensinne å bidra til en felles front mot den dødskulten islamistene representerer."

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar