Verdidebatt

Refleksjon fra KrFs grunnfjell

Utmeldte KrF-medlemmer bør melde seg inn igjen etter KrF-lederens deltakelse i Pride.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som en del av Kristelig Folkepartis grunnfjell med mer enn omtrent 30 års medlemskap og mange tillitsverv i organisasjonen (blant annet tidligere leder i Hordaland KrFU, KrFs pappagruppe og leder i Time KrF) er jeg stolt av at KrFs leder kan markere at KrFs politikk uttrykker at alle mennesker har likt og ukrenkelig menneskeverd, uansett religion, etnisitet eller preferanser i forhold til om man blir glad eller får ekte kjærlighet til noen av eget eller motsatt kjønn.

To grunnleggende spørsmål oppstår når jeg leser at gode tidligere medlemmer av KrF velger å avslutte sitt medlemskap i partiet fordi vår fremragende leder velger å markere sin avstandstaken fra en bestialsk handling i Orlando, Florida, i juni der 49 mennesker ble drept fordi de var ute sammen på et lokale der de traff medmennesker de kunne identifisere seg med en vanlig kveld.

Det første spørsmålet jeg stiller meg er: Hvis våre nå utmeldte KrF-ere hadde barn, søsken, tanter eller onkler eller venner som ble utsatt for den samme ondskap – ville man ikke da følt det godt i sorgen at politiske ledere fra alle demokratiske parti, inklusiv KrF, viste sin medfølelse og sorg over at noe slikt forferdelig kan skje? Ville man ikke opplevd det som en enda forsterkende handling hvis KrF-lederen markerte dette offentlig? Særlig hvis de som ble rammet av ondskapen utgjorde en mindretallsgruppe som i seg selv strevde med å bli hørt, sett og respektert i samfunnet?

Det andre spørsmålet er hvorfor man melder seg ut av et så stødig og godt parti som KrF når saken i seg selv omhandler gode mennesker med en annen kjærlighetsdrift enn det en del KrF-ere vanligvis utad er vant med. Jeg har som lege og psykiater møtt mange mennesker i kriser, både personer som strever med sin legning/kjønnsidentitet/kjærlighetspreferanser, og kristne foreldre som har vansker med å håndtere dette. Det kan se ut som – uten at jeg har klar forskning å legge til grunn – at særlig vi menn har større vansker med å håndtere at andre menn utvikler kjærlighetsliv og partnerskap med andre menn. Jon Kvalbein meinte nylig i Vårt Land at det fikk være nok at KrFs leder uttrykker avstand fra vold og trakassering av homofile etter Orlando-tragedien. Sivert Løvseth skriver 21. juli at det var uklokt å delta i Pride-paraden, man må skille mellom misjon og politikk.

Jeg tror at de som nå eventuelt har meldt seg ut av KrF, burde revurdere sin handling. Ofte handler vi i affekt uten å gi tid for refleksjon. Jeg ønsker å utfordre de utmeldte til å beskrive hvordan de vil forvalte menneskeverdets ukrenkelighet gitt at man selv var KrF-leder. Min holdning er at KrFs menneskesyn kan man ta med seg både i Pride-parader, demonstrasjonstog i regi av andre organisasjoner som kanskje politisk er lengre vekk fra «mainstream KrF» eller steder der det fra et politisk ståsted trengs å markere både støtte til mennesker som utgjør minoriteter i samfunnet, og dermed i seg selv har større belastninger enn folk flest, eller at ondskapsfulle hendelser skjer som medfører at mange mennesker er i sorg. I tillegg vil jeg utfordre kristne menn til å reflektere mer over hvorfor de mener at noen menn skal få utleve sin kjærlighet til andre, mens andre ikke skal få det.

KrFs stemme trengs i alle politiske sammenhenger. Det er viktig at våre politiske meningsmotstandere som ynder å kalle oss «mørkemenn» og ukjærlige, blir vist at KrF står opp for alle som undertrykkes. KrF bygger på politiske vedtak og forslag til samfunnsstyring som skal dekke alle medborgere i vårt land, og vårt utenrikspolitiske ståsted er nettopp å stå opp for de som lider også internasjonalt. Jeg vil heller ha en modig og utfordrende KrF-leder – enn en leder som ikke tør utrykke KrFs kjerneverdier verbalt – og i denne saken fysisk – ved å delta i Pride-paraden. Pride betyr «stolthet.» Et hvert menneske skal kunne være stolt over eget menneskeverd, identitet og kjærlighetsliv ut fra eget verdigrunnlag og forankring. Der føler i alle fall jeg at Bibelen jeg tror på er tydelig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt