Verdidebatt

Forbyr Koranen flerkoneri?

Spørsmålet har vært stilt tre ganger her i avisen, etter oppslagene om at Koranen skal ha «opphevet» regelen om flerkoneri.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ifølge islamforsker Lena Larsen finnes det «til og med steder i Koranen hvor det står at det ikke er lov». Det har ikke lyktes å få opplyst hvor dette står. Lena Larsen leser nok ikke Vårt Land. De Koran-kjennerne som gjør det, kan naturligvis ikke forventes å engasjere seg i denne debatten. Likevel er det litt rart at ikke en eneste en av dem har sagt noe. En avklaring av dette spørsmålet burde være enkelt og av allmenn interesse.

Det finnes etter alt å dømme ikke noe vers i Koranen som forbyr flerkoneri. Tolkninger som skal begrunne dette, virker heller ikke overbevisende, selv når de kommer fra lærde kretser. Jeg kjøpte The Cambridge Companion to the Quran (Cambridge University Press 2006) i fjor. Den er skrevet av eksperter, men jeg lurer litt på objektiviteten, om den vil pynte litt på Koranen. Blant annet synes jeg noen tolkninger omkring fler-koneriet i artikkelen «Kvinners lesninger av Koranen» er nokså forunderlige.

Den akademiske ekspertise bør være oppmerksomme på en fare: Hvis forskere feilinformerer, og hvis vi ikke kan stole på det som kommer fra universitetene, hvor skal vi da hente kunnskap om islam?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt