Verdidebatt

Misbruk av statistikk

Gruppelederen i Fredrikstad FRP har i et blogginnlegg, som florerer blant innvandringsmotstandere, funnet ut at NAV forskjellsbehandler innvandrere i forhold til nordmenn.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette gjør han på bakgrunn av en artikkel i NAV sitt blad, Arbeid- og velferd nr. 3-2015, hvor det i artikkelen Stønadsutbetalinger fra nav til innvandrere står følgende: "I gjennomsnitt mottok en innvandrer fra disse landene 10 000 kroner i økonomisk sosialhjelp i 2014, mot 1 000 kroner blant norskfødte." Gruppen dette gjelder, erinnvandrere mellom 18 og 66 år fra Øst-Europa utenfor EU, Asia, Afrika, Sør- og Mellom-Amerika.

Betyr ikke dette i klartekst at innvandrere forskjellsbehandles, at de får 10 ganger så mye økonomisk sosialhjelp som det innfødte nordmenn gjør?

Ja, slike feiloppfatninger kan en få dersom en ikke kan eller ønsker å lese hva statistikken egentlig forteller.

Fakta er at innvandrere i denne gruppen i større grad trenger økonomisk sosialhjelp til livsopphold enn det nordmenn gjør. Spesielt innvandrere fra Asia og Afrika mangler jobb ved ankomst og har i mindre grad hatt utdanning og kvalifikasjoner som står i forhold til arbeidslivets krav i Norge.

Ettersom innfødte nordmenn i større grad klarer seg selv og er en mye større gruppe enn innvandrerne, så blir den gjennomsnittlige stønaden per person mye lavere enn hos innvandrere. Faktisk så er det slik at innfødte nordmenn som mottok slik stønad i gjennomsnitt fikk 10 000 kroner mer per person enn det gjennomsnittet av innvandrerne tilsvarende fikk. Innfødte nordmenn som mottok denne stønaden, fikk 2014 i gjennomsnitt 75 000 kroner mens tilsvarende innvandrere i denne gruppen, mottok 65 000 kroner.

Innvandrings- og asylpolitikk er et viktig og hett tema i disse dager. Men debatten må føres på bakgrunn av fakta og kunnskap og ikke på feilaktige premisser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt