Verdidebatt

Verre for tiggere og flyktninger

Vi kan registrere en økende skepsis, ja, direkte fiendskap mot rom-tiggere.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Man skal ikke lukke øynene for realitetene. Den virkelighet som møter oss både ute i Europa og her hjemme i Norge er mye barskere og mer fremmedfiendtlig enn tidligere. Det ville være helt naivt å vente seg noe annet etter terroren i Frankrike og Tyskland i sommer og etter islamistiske provokasjoner også i andre europeiske land som Storbritannia, Spania, Italia og Østerrike. I Østerrike vil sannsynligvis en fremmedfiendtlig kandidat vinne i presidentvalget som skal holdes påny. I Storbritannia seiret ikke bare EU-motstanderne, men generelt fremmedfiendtlige holdninger vokser. Tilsvarende ser vi i Spania og Italia.

Her hjemme kan vi registrere en økende skepsis, ja, direkte fiendskap mot rom-tiggere. Romfolk jeg snakker med sier at nordmenn ikke lenger er så snille som tidligere. Da fikk de både penger og mat. Nå er det ikke mange mynter som havner i deres krus, og de møter fiendtlig blikk og tilrop. Riktig nok varierer det en del fra landsdel til landsdel. De steder der det er satt opp toaletter for romfolk og de har et sted å vaske seg og dessuten kan legge søppel i tønner som tømmes regelmessig, er stemningen bedre. Det er den samme erfaring de har gjort nede i Europa, blant annet i Strasbourg.

Det er usikkert om det denne sommeren er kommet flere romtiggere til Norge enn før. Politiet sier jo, Kirkens Nødhjelp nei. I hvert fall virker det som om det nå er flere romfolk i skoger og parker enn tidligere. Kirkens Nødhjelp som ved siden av Frelsesarmeen vet mest om romtiggerne, mener det er sesongmessige variasjoner, og dessuten har Oslo meget dårlige tilbud for slike. Derfor slår de seg ned i skogene nær byen, ofte i populært turterreng.

Det tjener ingen hensikt å benekte at romfolkene etterlater seg en svinesti. Ikke bare kaster de fra seg all slags søppel i naturen, men de gjør også sitt fornødne ute i det fri, slik du du risikerer å tråkke i bæsj når du går på de vanlige turstier. I speideren lærte vi å lage latriner når vi teltet ute i naturen. Hvorfor romfolk ikke gjør det, er for meg en gåte. Og vi kan da ikke ha mindre strenge regler for menneskelig avføring enn for hundedritt. Romfolk skader seg selv og sin sak ved å opptre så grisete.

Det tjener heller ikke til noe å benekte at det er en del kriminalitet blant tilreisende romfolk, men som stasjonssjef Kåre Stølen ved Oslo-politiet sier, er det slett ikke alle som driver med kriminell virksomhet. Det er en kjensgjerning at den farligste kriminalitet ikke begås av rom, men av litauere og andre baltere og av Kosovo-albanere. De er profesjonelle kriminelle og nøler ikke med å gripe til vold, endog mord. Stølen er så klok at han vil gå på enkeltpersoner, ikke på hele grupper.

For øvrig har politiet lenger vært i en klemme mellom et romfiendtlig publikum og politikere som vil de skal gripe mer inn mot tiggerne. Vi husker hvordan Oslo-folk opptrådte overfor rom som bodde i et steinbrudd ved Årvoll for noen år siden. De betraktet leiren som en dyrehage, og de nølte ikke med å komme med de mest rasistiske utsagn i presse og på TV. Og de forlangte at poltiet skulle jage vekk tiggerne.

Noe tiggerforbud blir det ikke i Oslo, og bra er det. Det ville ikke løse problemene. Med den åpne Schengen-ferdsel kan vi ikke hindre romfolk fra Øst-Europa å komme hit. Skal vi ha helt slutt på denne trafikken må vi melde oss ut av Schengen og kanskje også forlate EØS. Det kan skje på grunn av krisen nede i EU-Europa, men det er en annen sak.

Enkelte utnytter de fattige romfolkene, både rom selv og andre. Utgiveren bak et av rombladene som selges på gaten, har en enorm inntekt som han ikke har villet gjøre rede for. Gammelkommunister som snøt staten for penger, har også utnyttet dette marked. Her må det ryddes opp, og det kan ikke rom alene klare. De som selger disse bladene er jo helt uskyldige og kjenner vel egentlig ikke til bakmennene.

Jeg må avslutningsvis si at det er med stor sorg jeg skriver disse linjer etter alle de år jeg har kjempet for romfolks sak og har skrevet flere bøker og utallige artikler om dette. Det vil jeg fortsatt gjøre. Men vi må være realistiske. Hvis ikke lurer vi oss selv og hjelper ikke rom.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt