Verdidebatt

Takknemlig? Seriøst?

Sommerferie er deilig, men du er ikke norsk hvis du ikke har noe å klage over. Ikke glem at ferie faktisk er tvang.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som ung voksen syntes jeg ferie var deilig, men langt fra nødvendig. Ikke at jeg ikke likte muligheten til å reise, men det gikk like fint de årene jeg droppet sommerfri og jobbet i stedet. Det var noen år jeg syntes ferieloven var ganske irriterende. Jeg ville heller jobbe mer og tjene mer.

Nå, som fulltidsarbeidende trebarnsmor med førtiårskrisa rett rundt hjørnet, takker jeg høyere makter når sommeren kommer og jeg får fire uker til å gjøre minst mulig. Uten feriepausene som jeg ifølge loven både har rett og plikt til å ta, måtte jeg enten satt ned tempoet drastisk ellers i året eller blitt veldig, veldig sliten.

Men jeg innrømmer det gjerne. Det har vært dager da jeg i bunn og grunn ønsket at både arbeidsgivere, fagforeninger og staten blandet seg litt mindre i hvordan akkurat jeg skal leve livet mitt.

I Norge er det mye som er regulert, og likt for alle. Vi har lover og reguleringer og forordninger for enormt med ting, og arbeidslivet er ikke noe unntak. Snarere tvert imot, og jammen har de tariffavtaler i tillegg også. På toppen kommer et nesten uoverskuelig stort antall oppgaver som vårt samfunn utfører. Og enten du trenger tjenestene eller ikke, er du med på å betale for dem. Barnehager, asylmottak, skoler, fødselspermisjoner, rusomsorg, veiutbygging, sykkelfelt, NAV-kurs, sykehjem og sykehus, og det er bare for å nevne noe.

Lover og regler kan tidvis oppleves som begrensende, og det kan være nokså irriterende å vite at man er med på å betale for en haug med ting og tjenester som man i hvert fall i øyeblikket har svært liten bruk for. Det tror jeg alle tenker innimellom. Men alt i alt er det mye som tyder på at vår måte å organisere samfunnet på, fungerer ganske bra.

Har du noen gang googlet «best country to live in»? Hvis du har lyst til å styrke nasjonalfølelsen en dag, anbefaler jeg det på det sterkeste. Du finner ikke en liste der ute der Norge ikke ranker på topp tre av alle verdens land, og ualminnelig ofte havner vi helt på toppen.

Nordmenn vet selvsagt at vi har mye å være takknemlige for. Vi sier det pliktskyldigst, nå og da. Å bli født norsk er som å vinne i lotto. Men så er vi ferdige med det. Det er rett og slett ikke en del av den norske folkesjela å fokusere så altfor mye på det som er bra. Tvert i mot, egentlig. Det er sikkert noe vi deler med svært mange andre mennesker verden over, men av en eller annen grunn føles det som regel litt mer naturlig å snakke om det som ikke fungerer. Klage og syte litt. Det er ikke noe galt i det, og det er trolig en viktig grunn til at vi hele tiden gjør ting enda litt bedre også. Men kanskje ville vi hatt det enda bedre hvis det var en viktigere del av kulturen vår å snakke om det som går godt.

Ta norske sykehus for eksempel. Nesten alle nordmenn som har vært på sykehuset er svært fornøyde med behandlingen de får. Over 90 prosent, faktisk. Allikevel er en stor andel av oss engstelige for at vi ikke skal få god behandling hvis vi blir syke i framtiden. Hva det skyldes? Sikkert forskjellige ting, men det ville ikke overraske meg om en viktig årsak er at både mediene og vi som enkeltindivider bruker mye mer tid på å snakke om det som går dårlig, enn alt som er bra.

At mye er bra, betyr selvsagt ikke at ikke en del bør bli enda bedre. Vi har mye ugjort, og mye som skal forandres i Norge. Men vi har også mye vi skal forsvare.

Derfor bruker jeg i år 5 minutter av sommerferien min på å kjefte litt på 25 år gamle meg, som ikke forstod at ferie er noe mer enn luksus. Det er selvsagt slik at noen av våre ordninger ikke passer superbra for uanstendig friske 25-åringer uten barn. Akkurat som andre regler og ordninger ikke passer for andre. Men frisk 25-åring er man bare ett år i livet. At akkurat jeg akkurat da ikke trengte ferie, betyr ikke at vi bør fjerne en for svært mange nødvendig pause i hektiske krevende liv. Sånn er det i grunnen med ganske mye, når man tenker litt grundigere over det. God ferie!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt