Verdidebatt

Flere byer i Belgia

Skål!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

FLERE BYER I BELGIA

Lille Marius fant ikke ut av det. Samme her, og jeg har ikke gått latinskole engang. Men i dag er det nasjonaldag i Kongeriket Belgia. Det som feires er landets selvstendighet og grunnlov som altså ble vedtatt 21. juli 1831 da Kong Leopold I sverget sin troskap til den. 
Mer kjent er sønnen hans Kong Leopold II som etter Berlin-konferansen 1884-1885 "fikk" området i Afrika kalt Kongo av de andre europeiske imperialistmaktene og deretter behandla landet som sin private slaveleir, lemlestet og myrdet halve befolkninga, 10 millioner mennesker? 15 millioner mennesker? 20 millioner ..
Joseph Conrad skrev bok om dette, Mørkets Hjerte, seinere filmatisert som Apokalypse Nå!

Kjekkasen Rudyard Kipling formulerte sin hvite byrde sånn:

La meg seile sør om Suez,
der de verste er Guds lam,
der De ti bud ikke finnes
og en mann kan få en dram!

Kong Leopold II ble 13. juli 1897 tildelt Storkorset av St. Olavs Orden. Norge var et av hans favorittreisemål; han ferierte her fire ganger mellom 1896 og 1904. Hjortejakt! Kanskje traff han Christian Frederik Carl Georg Valdemar Axel, prins av Danmark og Island (Kong Haakon VII) på siste ferietur. Liten verden, som kjent. Særlig når reisepenger ikke er noe problem. Leopold var begeistret for dragestilen som var på mote i Norge, og penger tjent på grusomhetene i Kongo fant derfor veien til oss som betaling til norske tømrere, snekkere og treskjærere som arbeidet på kongens prosjekter hjemme hos ham i Belgia.

Ellers er det i dag 117 år siden Ernest Miller Hemingway ble født. Storviltjeger han også.

Skål!

.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt