Kommentar

Frihet, likhet, brorskap

Frihet, likhet og brorskap er den franske nasjonaldagens slagord. Terroren i Nice var et anslag mot dem, skriver Vårt Land på lederplass.

Dette skriver Vårt Land i lederartikkelen 16. juli:

Frankrike feirer sin nasjonaldag til minne om stormen på Bastillen, som ble innledningen på revolusjonen i 1789. Frihet, likhet og brorskap var revolusjonens slagord, og de summerer langt på vei opp hva europeisk demokrati handler om.

Terroren i Nice var et anslag mot disse verdiene. Selv om vi ikke vet hva som motiverte terroristen, er både valget av tidspunkt og handlingen i seg selv et klart signal om at det er disse verdiene terroristen ønsker å ramme.

Enten det er islamistiske ekstremister eller høyre-ekstreme, så er det disse verdiene de hater. De ønsker seg tilbake til en idealisert fortid, de legger vekt på det som skiller oss, og de ser frihet som en fare.

Frankrike sliter med en dobbelt arv. På den ene siden som fanebærer for demokratiets ideer. På den andre siden som en kolonimakt, der de nordafrikanske besittelsene på den andre siden av Middelhavet delvis ble forsøkt innlemmet.

Et stort innslag av nordafrikanere med en traumatisk historie i relasjon til det franske, og et samfunn som på tross av likhetsidealet er elitistisk og konfliktorientert, har bidratt til at store grupper ikke føler seg som del av det franske samfunnet.

Dette har skapt et farvann som ekstreme grupper kan fiske i. Særlig gjelder det islamistene. ISIL har hentet mange rekrutter fra Frankrike. Om de har noen tilknytning til det som har skjedd i Nice, vet vi ikke ennå. Men vi vet at de sto bak tidligere terroraksjoner mot Frankrike.

Frankrike er fortsatt i unntakstilstand etter de forrige terroraksjonene. Det innebærer store og bevæpnede politistyrker i beredskap og utstrakt bruk av overvåking og kontroll. Det er tankevekkende at dette ikke kunne hindre terroristen fra å slå til. Han hadde ikke markert seg på en måte som fikk alarmen til å gå. Valget av våpen – en lastebil – gjorde det også umulig å fatte mistanke på forhånd.

Behovet for trygghet gjør at vi må akseptere tiltak som innskrenker friheten og bygger på mistenksomhet i stedet for tillit. Men det er all grunn til å være på vakt mot at terrorbekjempelsen gjør at vi undergraver de verdiene det er meningen å forsvare. Det er tross alt i dem vår grunnleggende trygghet må ligge.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar