Verdidebatt

Min prosess og konklusjoner etter Levende ord

Nå har det gått 5 år siden mitt siste innlegg her på verdidebatt,og jeg ser meg nødt til å oppgradere litt , fordi alt man skriver her blir stående uredigert til "evig tid".

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bloggingen min  på verdidebatt har både vært en bearbeiding av min tid på Levende ord -en trosmenighet i Bergen som siden skiftet navn til Credokirken- og samtidig aner jeg et lite desperat forsøk på å bevare positive ting .

Jeg har faktisk både tatt avstand -og forsvart trosbevegelsen i endel  kommentarer og innlegg tidligere. Rett og slett fordi det har vært en lang prosess å kunne løsrive seg (følelsesmessig,sjelelig,åndelig) .

Derfor har jeg kanskje endt opp med litt tåkeprat i mine innlegg  tidligere. Litt småkoselige bibelvers og forsvar for trossammenhengen, og samtidig litt kritikk/forsvar av enkelthendelser - uten en endelig konklusjon.

Det er  flere ting i årene som har gått  som  har hjulpet meg  til å se enda klarere at trosbevegelsen er basert på mye vranglære. Jeg skal prøve forklare dem her nå.

Verdidebatt har altså hatt stor betydning de første årene, frem til 22.juli terroren rammet landet.

Jeg så da  med sjokk og sorg på endel Kristne sine formuleringer rundt 22.juli tragedien, både før og etter hendelsen.

Endel av dem kom også fra folk i trosbevegelsen. Jeg har dessverre tidligere registrert endel bastante meninger i fra den kanten angående muslimer, innvandring, Israel, grunnen til ulykker o.s.v

Dette var med på å forandre mitt syn på trosbevegelsen- og de menneskene jeg hadde delt menighet med i en  10 års periode-  og jeg ble  både kraftig skuffet og mer skeptisk til folk generelt  som kaller seg kristne.

Ikke det at jeg ikke hadde sett ting før- men når det nå både før og etter et slikt blodbad- kom stygge uttalelser fra den kanten, skapte det et skille hos meg som for alltid gjør at jeg kommer til å granske menneskene jeg møter som kaller seg kristne.

Det jeg ser etter er politiske motiv og annen skjult agenda -fordi  naiviteten min ble blåst vekk sammen med bombene til terroristen.  Det er nok sant det som ble sagt etter 22 .juli at "Norge har mistet sin uskyld".(Det hadde den nok egentlig gjort for lenge siden gjennom all indirekte krigsdeltagelse ute i den store vide verden . Men da ble det  virkelig bevist her hjemme når vi fikk kjenne krigen på kroppen selv.)

På slutten av 90- tallet ble plutselig  Fremskrittspartiet den store stjerna på Levende ord, et parti jeg selv hadde totalt opp i vrangstrupen grunnet Carl I Hagens syke uttalelser om mange ting som berørte meg personlig.

Jeg likte ikke at menigheten forvandlet seg fra en noenlunde grei  forsamling, til  en politisk klubb med hissige folk som hadde så sterke meninger om alt i samfunnet.

22.juli ble også hovedgrunnen til at jeg etterhvert helt sluttet å skrive på Verdidebatt.
Det hele ble for nært og avskyelig i og med at jeg hadde diskutert med bloggere som ble sentrale personer i avhør etter skytedramaet.Må jo presisere at disse ikke kom fra noen trosbevegelses menighet (så vidt jeg vet iallefall).

Jeg så de ekstremistiske uttalelsene og advarte så sterkt jeg kunne i mot å skrive slike ting, heldigvis var det også andre dyktige skribenter som gjorde det samme.

Gjennom den bloggetiden var jeg helt fortvilet fordi jeg kjente at det var ondskap på gang -og det var flere ganger jeg følte meg helt lammet når folk skrev at man burde kaste ut innvandrere -og dette hadde med IQ å gjøre . Jeg følte at det var nazi propaganda hele veien.

Vær så snill å la dette være en lærepenge for ettertiden , folk må aldri mer spy ut nazipropaganda eller annen ekstrem hat  i blogger og nettsider!

Fordi det finnes skrøpelige mennesker som lar seg programmere av det som blir skrevet.

Andre ting som har hjulpet meg veldig har vært det at vi meldte oss ut av Levende ord og flyttet i fra Bergen.

På et nytt sted kom jeg i kontakt med Kristne fra andre sammenhenger, mennesker som levde ut troen sin på en ekte og ydmyk måte  i distrikts Norge.
Dette rørte virkelig hjertet mitt.

Kontrasten i mellom opphausede, store møter på Levende ord og disse ydmyke hverdagskristne kunne ikke ha vært større.

Det ble da plutselig mye enklere å se galskapen jeg hadde vært med på.

Jeg anbefaler alle som er ivrige møtedeltagere om å gå litt i andre sammenhenger også. Det er ikke lett å se klart når man har folk rundt seg som "hvitvasker" pastoren, lederskapet og alt som blir forkynt.

Etterhvert begynte jeg å utforske dette med homeparty -salg , og fikk dermed enda en stor tankevekker i forhold til Levende ord.

Det jeg begynte med var å selge  pedagogiske leker og lærebøker for barn, noe jeg klarte veldig bra og hadde litt sansen for.
 Men jeg oppdaget dessverre etterhvert  gjennom forhandler siden -at det ikke gikk ann å ta opp ting uten at man fikk beskjed om at man skulle være så innmari positiv.

Ikke lov til å kritisere da var man et dårlig menneske ....lyder ikke  det kjent ?

Akkurat det jeg hadde hørt på levende ord hele tiden, det de egentlig sier er :hold kjeft, ikke tenk sjøl, gjør som VI  sier!
Og det var ikke lite positivitet de forlangte heller, helst en ydmyk tone med smileys etter hvert ord man skrev. Visst ikke kunne man få en telefon fra lederen.

Etterhvert fikk vi servert personlige historier fra grunderen som hadde opplevd tøffe ting , hvorpå  det kom fram at hennes store visjon var å formidle mindfulness til alle skoler og barnehager i Norge. Og vi selgere skulle være med på det.

Der sa det stopp for min del!

Jeg tok et skikkelig oppgjør med grunderen -og takk og farvel -fordi jeg ble så opprørt over at de tenkte å formidle et buddhistisk budskap til alle barn i Norge. Gjennom oss...!

På den tiden var jeg søndagsskolelærer også, så enhver kan vel skjønne at jeg fikk et stort dilemma angående å fortsette i det firmaet.

Det som nemlig er en dypere mening med mindfulness er å identifisere den med Gud, Den hel­li­ge Ånd og Guds rike - uten Jesus Kris­tus  - altså en «ter­mi­no­lo­gisk ok­ku­pa­sjon».

Fimraet nektet selvsagt på at det var buddhisme inn i bildet, men mindfulness koker ned til dette. Det er new age i et nøtteskall.

Jeg syntes for det første det var veldig uproffesjonelt å dra inn en sånn ting i et homepartyfirma, da må de jo kun ha likesinnede selgere.

For det andre kjente jeg igjen lusa på gangen, dette var ren trosmenighets lære.
Du skal ikke kritisere, du skal tale postivt hele tiden (for ting blir det du sier -ergo du er gud), du skal gjøre som lederne befaler.

Det gikk opp for meg at vi har lært mindfulness på Levende ord. Akkurat samme ånd!

Man skal fortrenge sannhet og tale positivt uansett, dette fører også til  at mennesker mister dømmekraften etterhvert. De klarer ikke å kjenne igjen seg selv og sine egne følelser, noe blir dermed ødelagt psykisk .

Det neste som slo inn som en "åpenbaring"-og førte til ståstedet jeg har i dag -var en ting jeg alltid har gått å lurt litt på fordi jeg er oppvokst i Finnmark. Nemlig, hva er det disse "leserne" der oppe leser ?

Når jeg var liten og hadde øreverk ble jeg tatt med til "lesere".

Disse pekte med en kniv i en sirkel rundt smertepunktet og mumlet hemmelige ord som de sa var Guds ord.

Jeg har alltid stusset på hvilken ord i bibelen de brukte, for det hadde jo sannelig vært greit å kunne slike ord dersom det gjør folk friske.

Det er nemlig ganske vanlig at folk oppe i nord går til slike lesere, endel blir gjerne bedre av plagene- og til og med frisk blir det sagt.

Noen lesere er veldig godt kjent ut over i landet ellers også.

Siden det var så hemmelig med disse ordene har det jo vært umulig å finne ut av det, leserne overgir ofte kunnskapen videre til "utvalgte" innen familien.

Men nå i den senere tid har jeg funnet ut igjennom mye søking på internet at de faktisk  leser i fra 6. og 7.Mosebok.

Ikke rart det har vært hemmelig!

Jeg har plutselig ikke lyst til å lære de ordene , for disse bøkene dreier seg om sort magi -og  er ikke med i bibelen vi bruker.

Men sannheten i dette hemmelighetskremeriet har gitt meg forståelsen for at det går ann å helbrede gjennom andre ånder enn Guds Ånd.

Derfor må vi ikke se etter tegn og mirakler også tro at det er av Gud automatisk, men vi må lære oss til å prøve alt med ordet.

Når det gjelder "leserne" holdt de ordene skjult for mennesker så derfor har det vært umulig å sjekke hvilken ord de brukte, lærepengen her er at da går man ikke til slike.

Mange Kristne -spesielt læstadianere- tror at leserne er helbredere som er sendt fra Gud.
Vi må alltid sjekke hva helbredelsespredikanter og mirakelmenn forkynner !!!

Tro ikke enhver ånd ,men prøv åndene står det i bibelen. Hvordan ?
Svar : gjennom Guds Ord, bønn og et våkent øye på fruktene av det som forkynnes.
(1.Tess.5:21 "men prøv alt, hold fast på det gode")

Fruktene av trosbevegelsen(også Levende ord) er dessverre altfor lett å bedømme : tusenvis av sårede mennesker som har mistet troen på kristne forsamlinger, noen har også mistet troen på Gud.

Jeg har vært med og bedt mye gjennom min tid på levende ord,men det har ikke vært nok gransking av det forkynnerne har kommet med.

Bibelen oppfordrer oss til å være kritisk å prøve ting, altså; granske om det er rett eller galt det som blir servert.

Vi burde sammen søkt Gud før folk fra hele verden ble invitert som talere, bedt til  Gud og granske skriftene for hver preken de kom med.

I stedet var vi programmert til å ikke ha en kritisk ånd for da var vi i opprør(da hadde vi plutselig en "opprørsk ånd").
Dette var- og er bare en strategi for å få oss til å godta new age.

Vi som ba mye burde ha bedt mer intenst om gransking av det de sa og ikke bare i mot alt og  alle som var kritiske.

Nå når Todd White var på besøk i Credokirken i Bergen sa han nettopp det som alltid har kneblet oss på Levende ord: "vær forsiktig så du ikke er kritisk mot Gud, er du kritsik mot meg så er du kritisk mot Gud"

Han forsøkte å binde folket med den samme frykten som vi ble bundet med på Levende ord.

Det er kontroll av verste sort og bør føre til at Kristne i Norge går han og hans sammenheng etter sømmene med lys og lykt før han får komme tilbake hit igjen.

Tenk på alle som får lov å preke på Visjon Norge uten at folk faktasjekker noe som helst.

Vranglæren jeg nå  til slutt har oppdaget som kommer i fra  NAR, dvs New apostolic reformation er imidlertid siste skanse for meg.

Nå behøver jeg ikke flere fakta for å ta fullstendig avstand i fra en god del av  læren jeg var under på Levende ord i Bergen.

Før NAR har jeg selvsagt også  hørt og lest om alt tøvet i fra Kenneth Hagin, uten at det sank helt inn. Tenkte vel at som så at" litt svinn må man regne med, alle har noe feil og noe rett" .

Men etter å ha lest om NAR så er det nok.

Denne læren fortsetter nå Credokirken med fordi de trodde at det var pastoren Enevald Flåten i Levende ord det var noe feil med, de skjønner ikke at det er selve grunnen de selv står på som er fullstendig skitten.

Pastoren var bare en blind veileder for blinde. Like forført som oss andre

.
Nå har Credokirken altså  nylig hatt en stor konferanse i Bergen med flere tusen møtebesøkende på grunn av  Todd White, en mann som kommer i fra Bethel Church miljøet i Redding hvor-  Bill Johnson er pastor .

NAR er forkortelse for New Apostolic Reformation (Ny apostolisk reformasjon). Nettverket består av ytterliggående karismatiske menigheter, og har eksistert siden 2001.
Kjente pastorer og ledere, som for eksempel John Arnott, Bill Johnson, Todd Bentley, Rick Joiner Randy Clark og Mike Bickle, er tilknyttet denne bevegelsen. Peter C. Wagner, forhenværende professor i kirkevekst ved Fuller Theological Seminary, regnes for å være nettverkets mest betydelige strateg, ideolog og leder.

NAR skal, i følge sine talspersoner, overgå alt hva verden hittil har sett av kristen virksomhet.

Disse "apostelmerkede" menneskene driver nå å overfører  "kraften" rundt i hele verden, de er oppsatt på å innbille andre at de klarer å vekke opp døde for det skal visst være et tegn på at de er rette apostler.
Noe som har ført til at de lyger om døde- oppvekkelser.

Todd Benteley -for eksempel- påstod at han hadde vekket opp 20 stk under lakeland vekkelsen.
(Jeg har også lest om en av kollegaene til Todd White -Robby Dawkin- som hardnakket påstod at han hadde vekket opp en død,hvorpå familien har opprettet en egen side på facebook der de blånekter for at det var det som hendte. Den finner du nok på facebook om du søker der  på "Robby Dawkins ,the truth about the resurrection ")

Folk fra Norge og andre land valfartet dit for å få del i Todd Bentleys "kraft".  Etterpå innrømmet Bentley at han hadde vært ruset på kokain under hele lakeland "vekkelsen".
Han ble også skilt fra kona og giftet seg om igjen. Alle har vel hørt om engelen Emma og Bam -det var noe av det Todd Bentley fortalte under sin kokain rus  i  "lakelandvekkelsen".

Nå etter alt dette er Todd Bentley fortsatt en av apostlene i NAR .

(Det forundrer meg ikke om han snart kommer til Norge på Visjon Norge eller Oase, eller kanskje Credokirken.)

Territorial apostles har  altså en selverklært autoritet til å lede visse deler av arbeidet i de kristne menighetene i et gitt territorium som for eksempel en stat eller en by.

Man kan  spørre seg  hvor læren om disse forskjellige apostelfunksjonene kommer fra?
 Bibelen sier ingenting om territoriale apostler, eller om noen av de andre aposteltypene som NAR bevegelsen opererer med.

Det er heller ikke bibelsk grunnlag for å påstå at apostlene er en slags åndelige hærførere med spesiell innsikt i  åndelig krigføring.
 NAR bevegelsen har med andre ord utviklet en lære om apostler som ikke stemmer med Bibelens apostelbegrep.
 Det blir derfor temmelig bedragersk når NAR hevder at de skal gjenopprette aposteltidens tilstander i vår tids menigheter.

I virkeligheten er deres lære om apostler et påfunn.

Jeg har funnet to Norske  prekener på you tube  av de sjeldne, som tar for seg akkurat dette temaet. Ta en titt her :

https://www.youtube.com/watch?v=ACBsRuprULo&feature=share

og her:

https://www.youtube.com/watch?v=053tFczE4QM

Som du ser har Bethel Church i Redding mye å gjøre med NAR, de forkynner også vranglære og synes det er greit med "soaking" på gravene etter kraft.

Nok er nok, våkn opp !

Nå er det på tide å lese bibelen selv, hvorfor må nordmenn alltid kontakte Amerika for å få tak i predikanter ?

Vil man bare ha det som gir mest mulig støy,  nysjerrige folk, penger i kassa -og flest mulig overnaturlige manifestasjoner ? (uansett om kilden er grumsete ).

Jeg er sikker på at vekkelse og legedom kommer til Kristne menigheter i Norge dersom folk omvender seg fra vranglære som dette og slutter å invitere inn disse ulvene.

Neida jeg tror ikke noen menighet eller noen kristne har ALT rett i sin teologi, vi er alle bare mennesker som er avhengig av Guds nåde.

Men etter alt dette er jeg nødt til å si i fra, dette er  for mye tull og tøys som rett og slett er skadelig.

Jeg må ærlig si at jeg aldri før  har satt meg helt inn i dette med læren fra NAR.
Kanskje fordi jeg ikke hadde egen pc  når jeg gikk på Levende ord.

Det var ikke før rundt 2004  jeg begynte å bruke internet aktivt, og det tok også endel tid før jeg ble flink til å bruke den som et info- redskap.

Dermed hadde jeg ikke de første årene tilgang til den kunnskapen som jeg nå har gjennom nettet.
Men jeg husker godt at Enevald Flåten plutselig ble "apostel". Og han forkynte på sin ildfulle måte hvor viktig dette var og at vi for all del måtte respektere apostlene(d.v.s:han).

Jeg tar gjerne  selvkritikk nå i ettertid på dette at jeg ikke satte meg inn i ting skikkelig, og  sier unnskyld til alle som jeg kan ha vært med på å  påvirke i feil retning.

Jeg vil iallefall ikke at mine barn, barnebarn eller oldebarn skal få overlevert denne gjørma fra NAR - eller annen vranglære fra den tiden - som en sannhet.
Når de leser om meg her på verdidebatt skal de få se at jeg tar avstand i fra all  lære som skader dem, jeg står for et rent evangelium om Jesus Kristus som ikke gjør forskjell på mennesker.

I Kristus er det ikke jøde eller greker, mann eller kvinne, træl eller fri. Alle er ett i Kristus (Gal 3,28).

Og jeg er veldig begeistret for Frelsesarmeens håndtering av likestilling mellom mann og kvinne opp gjennom tidene. Jeg var så heldig å få gå litt på frelsesarmeen den første tiden etter at jeg møtte Jesus. Og jeg leste hele historien om William og Catherine Booth, grunnleggerne av frelsesarmeen.

Helt siden 1800 tallet har mann og kvinne vært fullstendig likestilt når det gjelder tjeneste og rang innen armeen. De har alltid klart å holde fokus på målet : suppe,såpe og frelse. (sjelevinning og nødhjelp)

Før var jeg bundet av læren fra Levende ord om at hierarkisk organisert menighet var det eneste rette. Og jeg husker når jeg kom til Levende ord at deres lære om menighet tok vekk all min naturlige begeistring og spontanitet som kristen. Dette har jeg sørget over mange ganger i årenes løp .

Men nå ser jeg klart at dette er  helt feil, jeg tror ikke  lenger på at  man er nødt til å være medlem av en hierarkisk menighet for å være en fullverdig Kristen.

Jeg tror  på at husfellesskap faktisk kan fungere bedre enn slik organisert menighets- virksomhet.

Jeg tror- og har erfart under mine første år som kristen- at Jesus

alltid

er tilstedet der hvor to eller tre er samlet i Hans navn.

Det er fullt mulig for kristne å organisere menighetslivet uten religiøst hierarki. Det er bare å møtes som venner hjemme til middag.

Jeg vet jeg tidligere har diskutert dette på verdidebatt -og også lenet meg på at pinsemenighetene  hadde helt riktig lære -angående organisering av menighet.

Dette skrev jeg også et innlegg om tidligere her inne, fordi jeg var så bundet av læren i fra Levende ord om nettopp; organisert hierarkisk menighet.

Jeg fant den gangen ut at pinsemenighetene hadde mye sunnere lederskapsmodell enn trosmenighetene, samtidig var det sådd en frykt i mot uorganisert menighetsliv fra Levende ord tiden som var vanskelig å bli kvitt.

Det er grunnen til at jeg søkte mot pinsemenighetene etter bruddet på Levende ord.

Nå i ettertid ser jeg at det kun var resultat av min frykt på grunn av intens indoktrinering.
Vi meldte oss også inn i en pinsemenighet kun på grunn av dette. Noe som viste seg å bli  helt feil, så vi meldte oss ut igjen ganske fort.

Nå mener jeg derimot av hele mitt hjerte at  et husfellesskap med Jesus i sentrum er  helt riktig dersom en føler seg uvel i disse andre organiserte formene.

Etter mitt syn fungerer mange organiserte menigheter rundt i landet (særlig på små steder) som akkurat det: husfellesskap.
 Hvorfor skal de da absolutt  presse frem et hierarkisk lederskap (helst med en mannlig forstander/prest) når de ikke er så mange der, det har jeg ofte lurt på.

Det hadde vært mye bedre å ha bibelens fleksible rettesnor i hvordan man kan samles i hjemmene, fra den gangen da formen ikke var det viktigste bare Jesus var midtpunktet.

Da hadde det vært frihet for folk fra alle sammenhenger til å komme, og  mange flere ville kanskje  få lyst til å stikke innom.

Det er også min oppriktige tro fremdeles at det finnes legedom gjennom Jesus fordi jeg har opplevd dette selv -og jeg tror på nådegavene, inkludert tungetale.

Som nyfrelst gikk jeg ikke på Levende ord og hadde ikke hørt om dem .

Jeg bodde i øst Finnmark og tok i mot Jesus alene på min hybel som 18 åring uten påvirkning i fra Kristne.

Da kjente jeg denne rene kraften i fra korset som gir fred, legedom og befrielse.

Jeg søkte Jesus fordi jeg hadde hørt om han på søndagsskolen da jeg var liten og likte historiene om Jesus veldig godt. Og gjennom åpent å bekjenne at jeg var var Kristen fikk jeg et sterkt møte med Jesus.

Romerne 10:9 forklarer enkelt min frelsesopplevelse: "for dersom du med din munn bekjenner at Jesus er Herre, og i ditt hjerte tror at Gud oppvakte ham fra de døde, da skal du bli frelst."

Ingen  mennesker var  involvert i min frelse , mitt møte med Jesus - jeg visste  faktisk ikke hvordan man skulle bli frelst.
 Men gjennom å bekjenne min beslutning om å være en troende for omverdenen, fikk jeg et veldig sterkt møte med Jesus når jeg var alene på hybelen med min bibel.

Og det takker jeg Gud for i dag, derfor er det heller ingenting som kan rokke ved min tro .
Og jeg kommer alltid til å si sannheten så langt som jeg selv ser den. Uansett hva det koster.

«For av nåde er dere frelst, ved tro. Og dette er ikke av dere selv, det er Guds gave. Det er ikke av gjerninger, for at ikke noen skal rose seg.» Efeserne 2,8-9.










.
















Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt