Verdidebatt

Overgangsfaser i livet

Mannens overgangsalder ... Når mannen anlegger skjegg

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg har ofte lest om diverse plager ved kvinners overgangsalder, men sjelden lest eller hørt om noe "tilsvarende" hos menn, og det kommer nok av at sammenligning på akkurat dette området nødvendigvis må bli så helt forskjellig.

Mange benekter sikkert at menn også kommer inn i en overgangsalder, for disse forandringene hos menn begynner mye tidligere enn hos kvinner og er knapt merkbare i begynnelsen, men tapet av testosteron gjør seg gjeldende likevel, slik at dette tapet går over en årrekke og sniker seg inn ... tilsynelatende uten spor (kanskje litt skallethet?) ... i flere år. Men overgangen er der, og resultatene ser man hos enkelte ved at den maskuline ungdomsfasongen med kraftig overkropp og liten "underdel" gradvis tar en annen og "omvendt" fasong ... med slappe skuldre, kulemage, dobbelthake og så videre. Virkningene av dette fenomenet gir selvsagt også forskjellige resultater, noe avhengig av livsmiljø ... drikking, røyking, trening etc.

Denne naturlige forandringen vil muligens skape uro hos mannen; han merker gradvis at han ikke er så tiltrekkende som før, og mange menn anlegger i denne fasen av livet skjegg. Dette virker ofte svært mandig. Mange har et nydelig skjegg, som mange kvinner også synes er pent. (Kommer på et ordtak; et kyss uten skjegg og barter, er som sursild uten krydder.) Noen menn har dessuten oppdaget at et vakkert skjegg kan skjule antydninger til dobbelthake, rynker ved munnen og så videre; ... altså to fluer i ett smekk. Smart!!!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt